用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真的很後悔為亞女選跑馬地天主教小學讀 ...
go

真的很後悔為亞女選跑馬地天主教小學讀 [複製鏈接]

2    0    0    0

醒目開學勳章

What's wrong?  
這間學校你一直很喜愛喎

醒目開學勳章 王國長老

回覆:真的很後悔為亞女選跑馬地天主教小學讀

點解?同女女性格不合?

你囡囡已經讀緊定是準小一生參加了大抽獎?發生了什麼事?

因轉直資

亞女返學返得好開心,老師都好好, 我都好喜歡小學部。

但中學突然話直資,與外來生一齊考佔分30% ,中學嚴器小學啲囡

好唔開心呀。

你地入小一時白紙黑字寫明有直屬津中, 就算中學部現時中途轉直資, 我覺得學校都應該設個過渡期, 讓已上車的小學生沿用舊制升中, 這樣才算公平, 而且早兩星期有新聞說直屬中小學要脫勾的死線將無限期押後.

醒目開學勳章 王國長老

睇黎轉直資, 想直升中學仲難左.....試下同學校傾下啦

可能你囡囡第日更叻考到更好的學校呢!唔好抹殺孩子無限可能性!

引用:你地入小一時白紙黑字寫明有直屬津中,+就算

原帖由 jaycee_mami 於 13-02-04 發表
你地入小一時白紙黑字寫明有直屬津中, 就算中學部現時中途轉直資, 我覺得學校都應該設個過渡期, 讓已上車的 ...
我哋都想有這個過渡期(心當然唔想變直資), 但中學冇打算與小學家長開答問大會

引用:可能你囡囡第日更叻考到更好的學校呢!唔好

原帖由 fire331221 於 13-02-04 發表
可能你囡囡第日更叻考到更好的學校呢!唔好抹殺孩子無限可能性!
多謝鼓勵!

引用:亞女返學返得好開心,老師都好好,+我都好

原帖由 pooh仔 於 13-02-04 發表

但中學突然話直資,與外來生一齊考佔分30% ,中 ...
causeway bay SPCS 個升中條件係中、英 、數、品行合格,似乎呢間有心留難小學部家長及想'精英制'化想收多d出面d 精英學生。

做人至緊要開開心心 :-D

跑馬地天主教,小學一直是三奶。佢無得同英小瑪利諾和全日制聖方濟競爭,既然行到直資呢一步,放棄資助換收生權,當然唔會只為小學謋的學生,而係希望全港揀蟋。不過,同協恩唔同,完全唔畀過渡期,有些....

引用:亞女返學返得好開心,老師都好好,+我都好

原帖由 pooh仔 於 13-02-04 發表

但中學突然話直資,與外來生一齊考佔分30% ,中 ...
我明白你個句-中學嚴器小學啲囡,我仔仔私小都嫌棄自己幼稚園既學生,收得吾夠一半,反而比好多offers 出面既名幼,中學部也promised 只收一半升上其直資中學!大勢所'吹'!無辦法!感謝主,在他帶領下已有合適他的小學收:)放鬆d,開心d,正面d,吾好比個世界既改變去改變自己既心情,慢慢去發掘多d小朋友既好處,培育佢有正確既價值觀,享受同佢一齊既時間重好,越大越要朋友,吾痴我地,吾同我地分享心事ga la 重有,香港重有好多好中學,如港大同學會,你慢慢打開個心去睇下其他中學既特色必發掘到珍寶,HK 吾只得呢一間好中學

bb86    發表於 13-2-6 09:48
mldaddy    發表於 13-2-5 14:22
comemon999    發表於 13-2-5 08:35
做人至緊要開開心心 :-D

醒目開學勳章

786 發表於 13-2-5 07:58
跑馬地天主教,小學一直是三奶。佢無得同英小瑪利諾和全日制聖方濟競爭,既然行到直資呢一步,放棄資助換收 ...

你是指灣仔區的三女校:瑪利曼、聖方濟各和聖保祿?還是九龍區的那兩間?

TMMA 的帖子

其實唔係好明, 每級120人中学部保留99個位給小学部, 99/120=82.5%收番, 点解大家覺得少? convent 升中一小学生都要接受 interview , 內容同外來生一樣, 校方話咁才公平, 結果convent仍收絕大部分小学生, 會唔會其實sppcs都一樣. 第一屆升中未發生, 中学收回幾多小学生仍是未知數, 是什麼令大家覺得学校收得少自己学生? sppcs 将轉全日制学校擴建学舍, 現在班房和圖書廊殘舊, 禮堂太細, 擴建後一至六年級在新翼上堂, 有新班房用外, 亦在新翼建禮堂, 大家覺得是否好事?

引用:+本帖最後由+TMMA+於+13-2-5+09:27+編輯+\

原帖由 TMMA 於 13-02-05 發表
當然是灣仔三女校啦。它們都是津小要排志願抽。九龍一間是私小、一間是男中學。

醒目開學勳章

786 發表於 13-2-5 07:58
跑馬地天主教,小學一直是三奶。佢無得同英小瑪利諾和全日制聖方濟競爭,既然行到直資呢一步,放棄資助換收 ...

我見你寫「英小瑪利諾」和「全日制聖方濟」,但之前又講話跑馬地天主教小學是三奶,所以就問問是否講緊灣仔三寶:瑪利曼、聖方濟各和聖保祿。
還是九龍的Maryknoll  Convent School(Primary School)& St Francis of Assisi English Primary School.

我想很多家長當初選St.Paul 是因為她有直屬中學,但現在真係⋯⋯佢會唔會好似協恩或英華咁,公佈(確實)轉之前的學生是不受影響?
我有朋友個女是協恩轉直資前的最後一屆協小小六生,現在讀緊協中,是不用交學費的,而且收協小的比率不變。
而另一個朋友的仔是英華轉直資前抽入的小一生,亦是不用交學費至畢業,
果時佢重講笑咁同個仔講,叫佢唔可以留班,話阿媽唔會比錢你交學費㗎!

引用:+本帖最後由+TMMA+於+13-2-5+11:53+編輯+\

原帖由 TMMA 於 13-02-05 發表
哈,對唔住,原來寫左maryknoll.marymount 才對

引用:+本帖最後由+NatalieBaby+於+13-2-5+10:11+

原帖由 NatalieBaby 於 13-02-05 發表

其實唔係好明, 每級120人中学部保留99個位給小学部, 99/1 ...
你要搞清楚,我哋入去時喺feeder school, 當日選校喺睇住99位來選, 中學唔駛煩。
但學校冇過渡期,冇答問大會,假民主!

中學冇話保証99個位比晒小學部。

‹ 上一主題|下一主題