用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 目標英華,應該選邊類/邊種幼稚園?
樓主: kinglily
go

目標英華,應該選邊類/邊種幼稚園? [複製鏈接]

回覆:mamath 的帖子

我覺得英華小是集合這兩種教學方法,而且取得一個幾好的balance。

"喵媽  : 細佬唔同家姐一齊讀CKY呀? "

都希望細佬可以入到CKY, 但見今年好多有在讀兄姊既考CKY都唔收...
所以做定功課研究下d男校.
細佬好喜歡做功課同考試, 好勤力同專心, 記性好, 朋友們都覺得細佬0岩SFA 果類學術型學校. 所以我們正在考慮傳統學校是否更適合細佬.
不過細佬只是K1, 其實仲有成年半時間研究同觀察細佬既性格.

MCLIAN  恭喜您! 男孩有這些特質很難得!  發表於 13-2-4 17:47

回復 四隻貓 的帖子

小朋友要陽光型、有禮,記性好同多識課本以外的知識。

引用:"喵媽++:+細佬唔同家姐一齊讀CKY呀?+"都希

原帖由 四隻貓 於 13-02-04 發表

都希望細佬可以入到CKY, 但見今年好多有在讀兄姊既考CKY都唔收...
K1考試???

四隻貓 發表於 13-2-4 14:46

男仔如果"勤力" 、"專心", 記性好, 已經贏晒!!

只要教到佢禮貌主動, 我唸應該會間間收!!

引用:Quote:四隻貓+發表於+13-2-4+14:46+"喵媽++

想請問如果今年錯過左報英華, 仲可以在6月扣門嗎?

koala_choco  好似無架喎  發表於 13-2-4 23:16

引用:"喵媽++:+細佬唔同家姐一齊讀CKY呀?+"都希

細佬是否跟姐姐同一間幼校? 細佬咁學術型,幼校支援到嗎?

Performance is not the same thing to every interviewer, but the objective of "小朋友要陽光型、有禮,記性好同多識課本以外的知識。" is always the same.

We could not enter into the 2nd round.

引用:Quote:四隻貓+發表於+13-2-4+14:46+"喵媽++

原帖由 喵媽 於 13-02-04 發表
男仔如果"勤力" 、"專心", 記性好, 已經贏晒!!

只要教到佢禮貌主動, 我唸應該會間間收!!
但呀仔廣東話唔流利,固執,脾氣唔好,唔太合群。呢幾樣都會出大問題的。

努力教導改善中。

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+13-02-04+發表"喵

原帖由 sbux 於 13-02-04 發表
細佬是否跟姐姐同一間幼校? 細佬咁學術型,幼校支援到嗎?
LH課程教得唔淺,活動教學。班主任細心,幾了解我仔,亦有同我保持聯絡(講下佢d曳野)

我都認為邊間幼稚園不重要,最重要係有家教

回復 gisoleung 的帖子

研究定先啫, 早作準備0麻.

回覆:目標英華,應該選邊類/邊種幼稚園?

多謝各位意見,我會努力培養小朋友成為有禮的陽光男孩!亦會從各方面進一步了英華教學,我認為做事以目標為本,再加平常心對待,凡事都事半功倍!

引用:我個人認為,呢種非卿不娶,非君不嫁嘅態度

原帖由 momama 於 13-02-04 發表
我個人認為,呢種非卿不娶,非君不嫁嘅態度,係悲劇嘅開始。
你誤會了!我不是你這意思!
我說的只是"目標",有了目標,能令任何事變得有動力!

引用:Quote:原帖由+momama+於+13-02-04+發表我個

原帖由 kinglily 於 13-02-05 發表
你誤會了!我不是你這意思!
我說的只是"目標",有了目標,能令任何事變得有動力!

...
祝你成功!

引用:Quote:原帖由+喵媽+於+13-02-04+發表男仔如

但呀仔廣東話唔流利,固執,脾氣唔好,唔太合群。呢幾樣都會出大問題的。

努力教導改善中。
仲有咁多時間,一定可改善,加油!

ASamSam 發表於 13-2-5 01:51
祝你成功!

承你貴言!
‹ 上一主題|下一主題