用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 目標英華,應該選邊類/邊種幼稚園?
go

目標英華,應該選邊類/邊種幼稚園? [複製鏈接]

我家住深水埗,超級喜歡英華,夢想小兒將來如能入讀就開心死^^ 英華家長們/各經驗家長可否指教指教,萬分感謝!

hebe2010  你可以望望ST CAT  發表於 13-2-5 22:30
   5    0    0    0

引用:我家住深水埗,超級喜歡英華,夢想小兒將來

原帖由 kinglily 於 13-02-03 發表
我家住深水埗,超級喜歡英華,夢想小兒將來如能入讀就開心死^^ 英華家長們/各經驗家長可否指教指教,萬分 ...
我個人覺得林校長著重家庭怎樣教育孩子,多過幼稚園的來源地。

回覆:ASamSam 的帖子

冇錯,邊間幼稚園唔重要,只要能培養孩子成為愛閱讀,有禮,聽指示的小孩便可了。當然基本的知識要有啦。

引用:冇錯,邊間幼稚園唔重要,只要能培養孩子成

原帖由 cmt1010 於 13-02-03 發表
冇錯,邊間幼稚園唔重要,只要能培養孩子成為愛閱讀,有禮,聽指示的小孩便可了。當然基本的知識要有啦。

...
小朋友還要有很強的記憶力. 個人覺得林校長好重視這點.

回覆:hadwinboy 的帖子

這個當然,但我覺得強記憶力是天生的,很難後天培養。

引用:這個當然,但我覺得強記憶力是天生的,很難

原帖由 cmt1010 於 13-02-04 發表
這個當然,但我覺得強記憶力是天生的,很難後天培養。
其實好多小朋友啲記憶力都好強,甚至比成年人好。不過,小朋友要有一定的觀察力和專注力才能把所見所聞放入心裡。我覺得多與小朋友一同觀察,講下周邊發生的事,教他們多表達,增加他們學習興趣,或會有幫助。

回覆:目標英華,應該選邊類/邊種幼稚園?

我個人認為,呢種非卿不娶,非君不嫁嘅態度,係悲劇嘅開始。

引用:Quote:原帖由+cmt1010+於+13-02-04+發表這

原帖由 ASamSam 於 13-02-04 發表
其實好多小朋友啲記憶力都好強,甚至比成年人好。不過,小朋友要有一定的觀察力和專注力才能把所見所聞放入 ...
同意個個小朋友既記憶力都好強,但可能只記他們喜歡玩的東西

引用:Quote:原帖由+ASamSam+於+13-02-04+發表其

原帖由 喵媽 於 13-02-04 發表
同意個個小朋友既記憶力都好強,但可能只記他們喜歡玩的東西
同意,因此我見YWPS好多時將課程「包裝」到好好玩,令班男仔有興趣學。
我哋自己教仔都可以考慮這個模式。

引用:我個人認為,呢種非卿不娶,非君不嫁嘅態度

原帖由 momama 於 13-02-04 發表
我個人認為,呢種非卿不娶,非君不嫁嘅態度,係悲劇嘅開始。
我都認為不要到「非卿不娶」的地步。不過,有目標亦是很正常的。九龍區有很多好小學,不用太大壓力給自己或給囝囝。

ASamSam 發表於 13-2-4 08:58
我都認為不要到「非卿不娶」的地步。不過,有目標亦是很正常的。九龍區有很多好小學,不用太大壓力給自己或 ...
同意同意.
有目標都係好事, 不過最好都係做足準備, 萬一心頭好唔收, 都有後著.

順便問一下樓主同各位, 點解0甘喜歡英華呢? 因為我正開始幫細仔睇緊d男校, 之前幫家姐考小一, 無咩了解d男校.
所知不多, 麻煩大家指教.

喵媽  細佬唔同家姐一齊讀CKY呀?  發表於 13-2-4 12:29

四隻貓 發表於 13-2-4 09:28
同意同意.
有目標都係好事, 不過最好都係做足準備, 萬一心頭好唔收, 都有後著.

你有冇聽過林校長的演講?

引用:Quote:原帖由+喵媽+於+13-02-04+發表同意個

原帖由 ASamSam 於 13-02-04 發表
同意,因此我見YWPS好多時將課程「包裝」到好好玩,令班男仔有興趣學。
我哋自己教仔都可以考慮這個模式。

...
係呀,如果阿仔有幸入到YW,佢一定讀(玩)得好好

回覆:目標英華,應該選邊類/邊種幼稚園?

hyatt 發表於 13-2-4 09:48
你有冇聽過林校長的演講?

無呀, 今年會去聽.
你仔仔讀緊覺得點呀?

引用:我個人認為,呢種非卿不娶,非君不嫁嘅態度

四隻貓 發表於 13-2-4 10:35
無呀, 今年會去聽.
你仔仔讀緊覺得點呀?

佢都好鐘意番學。學校的試後活動都幾多,學校攞好多獎,但又唔會太push學生。課程上我覺得好,唔會太深,循序漸進,功課量亦適中。

四隻貓    發表於 13-2-4 22:18

hyatt 發表於 13-2-4 11:30
佢都好鐘意番學。學校的試後活動都幾多,學校攞好多獎,但又唔會太push學生。課程上我覺得好,唔會太深, ...

請問是傳統或是活動教學的呢?

引用:我家住深水埗,超級喜歡英華,夢想小兒將來

原帖由 kinglily 於 13-02-03 發表
我家住深水埗,超級喜歡英華,夢想小兒將來如能入讀就開心死^^ 英華家長們/各經驗家長可否指教指教,萬分 ...
建議你直接去英華小學的討論區提問。

回復 momama 的帖子

非常同意,千祈吾好盯住一間「Dream school」,好鍾意好想入。

入到就皆大歡喜,吾得真係好痛苦,日日眼淚在心裡流ga。

有時入吾入到一間學校,真係講緣分,小朋友就算叻到不得了,都無guarantee。有個朋友讀書好叻,A level 4個A,HKU年年拿奬學金,當年想入男拔但落空,interview好難講的。
‹ 上一主題|下一主題