用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 於下年度申請培僑書院的請考慮清楚
樓主: ztiachan
go

於下年度申請培僑書院的請考慮清楚 [複製鏈接]

引用:上年六月,跟同班幾個小朋友walk+in+叩門,

原帖由 winnie@pooh 於 13-02-03 發表
上年六月,跟同班幾個小朋友walk in 叩門,即叩即入。所有我都唔明,家長們有乜好爭,好擔心。

...
都係第一次聽到人咁講,八月尾call waiting 上尾班車就聽過。同埋一年比一年多人考,今年唔知乜情況,但一定唔夠你關心果間多人考:;pppp::;pppp:

lazyqueen80 發表於 13-2-3 21:56
同埋其實想了解學校,可以問下第一身嘅朋友、鄰居係度讀嘅家長,呢度係論壇,有D人對學校嘅評價好明顯唔係 ...

同意, 想了解學校, 一啲都唔難. 問一下用家嘅朋友/鄰居/親戚, 或者返/放學時去學校觀察一下。 論壇呢度,真係有好多對學校作出唔係事實嘅評價。 啲人又唔係用家, 又唔知學校文化, 又唔知課程內容, 又唔知上課情況, 又唔知書本內容。係要將自己嘅偏見post出黎。
我有朋友好想阿女讀培僑, 依家要waiting。但係有人考到後,又話根本無諗著讀。如果要interview 先了解學校,去一次都夠啦,second round 時可以唔去嫁。真係想讀嘅真慘。

回復 winnie@pooh 的帖子

我認為可信性甚低... 會唔會其實佢地之前有apply 過唔話你知0者... 上年同班的幾個同學仔, 沒有機會入到2nd interview, 各自寫了很多封求位信... 最後到了開學前都沒有回音... 就算有兄姊在讀, 都要狂寫求位信最後弟妹才能入讀 (真人真事)... 我就不會相6月可以未申請過即叩即入.

回覆:於下年度申請培僑書院的請考慮清楚

我就是考慮過左派因素所以沒有報名。我的想法是真係諗住讀的及適合的才報名。挑了5間直資報。唉!結果全軍覆沒。所以我都明白很多家長大包圍的心態。

引用:上年六月,跟同班幾個小朋友walk+in+叩門,

原帖由 winnie@pooh 於 13-02-03 發表
上年六月,跟同班幾個小朋友walk in 叩門,即叩即入。所有我都唔明,家長們有乜好爭,好擔心。

...
以往培僑的waiting list真的不短,根本無可能收walk in小朋友。

唔鐘意又沒報考培僑的人, 其實學校好與唔好到底關你地乜事呢?
相信一心一意想入讀的家長, 總會進行過資料搜集而深入去了解學校是否適合自己的小朋友, 其他根本沒有報考或不肖學校的家長又何必為此校而費神呢?

明白家長"大包圍"的需要。但是,在大包圍培僑之前,請考慮清楚,是否真的会入讀呢?如果只是打算當比小朋友綀習面試應對,為其他心急人著想,請不要包培僑。

ztiachan 發表於 13-2-4 11:03
明白家長"大包圍"的需要。但是,在大包圍培僑之前,請考慮清楚,是否真的会入讀呢?如果只是打算當比小朋 ...

但這是遊戲玩法之一, 你阻止唔到 (雖然我沒有大包圍, 所報的全經挑選). 只能怪教育局沒有設上限.

回覆:hadwinboy 的帖子

Agree , 這是個自由社會,比得$就in 得!可以suggest 人但吾可阻止人咁做

做人至緊要開開心心 :-D

先小人,後君子

我边有資格阻止人做任何事呢???我只是眼見每年這個時候,一定有很多真正想入培僑的有心人失望及焦急。所以先開這個topic,希望未來曰子,報名面試的,是真正的培僑用家而已!我並無什麼權去阻止那些家長。

引用:我边有資格阻止人做任何事呢???我只是眼

原帖由 ztiachan 於 13-02-04 發表
我边有資格阻止人做任何事呢???我只是眼見每年這個時候,一定有很多真正想入培僑的有心人失望及焦急。所 ...
支持樓主

引用:我边有資格阻止人做任何事呢???我只是眼

我边有資格阻止人做任何事呢???我只是眼見每年這個時候,一定有很多真正想入培僑的有心人失望及焦急。所 ...
我都支持樓主,我是真心想個仔入讀,但冇機

LLB

多謝各位支持呀!!!

因為"培僑"這兩個字,真係会帶比家長很多"特別感覺"。故此,如果真的有意比小朋友入讀,就必須要在報名前就了解清楚学校。

引用:Quote:原帖由+ztiachan+於+13-02-04+發表我

原帖由 MATTHEWLOK 於 13-02-04 發表
我都支持樓主,我是真心想個仔入讀,但冇機
你keep住寫下信比校長,試多几次,希望六月又有一輪家長執下位,你有机会見多次校長。

支持樓主

引用:因為"培僑"這兩個字,真係会帶比家長很多

因為"培僑"這兩個字,真係会帶比家長很多"特別感覺"。故此,如果真的有意比小朋友入讀,就必須要在報名 ...
唔會啦,今時今日的家長,唔會咁無知,學校最重要有好成績,政冶立場唔重要

回覆:samchan2179 的帖子

真係好少你呢類家長就真!

回復 JadeW 的帖子

支持樓主! 我和小孩一直視培僑為首選, 作為後備生心情很不好受, 又要面對小孩日日問自己為何培僑還未收他, 真係好心痛, 只係想找一間适合小孩的學校真的太難吧! 試過朋友飯聚時朋友門知道我選培僑就起哄話自己送子女去染紅! 其實只有父母才清楚知道子女要什么! 我一向目標清晰, 希望有天小孩可加入培僑這個大家庭 ! 申訴完畢! THX!
dadabbma
‹ 上一主題|下一主題