用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 於下年度申請培僑書院的請考慮清楚
go

於下年度申請培僑書院的請考慮清楚 [複製鏈接]

我仔係培僑学生。我看左EK已有數年,幸好終於已不用再玩這麼刺激的学業遊戲。其實各位有打算申請面試培僑的家長,請在寄申請表之前認真考慮清楚,"学校染紅、左派、国教、董事校監背景"這几個問題,如果家長对於以上問題存疑,我誠心希望家長不要寄這張申請表!!!!為什麼我会禁講??因為我眼見很多家長的小朋友,被培僑收了正取生後,卻因為以上數個問題而放棄学位。禁樣做,真的令其他真心想入培僑的家庭十分不公平。。。。要知道,如果收了正取後,才認真考慮是否就讀,實在太遲了。我並不是針对個别個案,只是有感而發,及希望未來各位100%有心入培僑的家長,小朋友,能夠順利當正取生,不用受等待及失望之苦。。。多多包涵!

2    0    0    0

回覆:於下年度申請培僑書院的請考慮清楚

剛剛想起,還有:学校附近有發射站之類建築,及学校位於富山殮房山下,這兩個問題,麻煩也先考慮清楚才交申請表。

引用:我仔係培僑学生。我看左EK已有數年,幸好終

原帖由 ztiachan 於 13-02-03 發表
我仔係培僑学生。我看左EK已有數年,幸好終於已不用再玩這麼刺激的学業遊戲。其實各位有打算申請面試培僑的 ...
放心,如果覺得佢左,根本就唔會報

回覆:ztiachan 的帖子

同意,報了,收了,就應該讀,除非以下情況:
1) 有其他更好選擇 (應儘快決定);
2) 有突發的負面資訊,令家長要重新考慮;
3) 該校為為小孩面試熱身的一兩間學校之一。

大家認為還有哪些例外情況?

報太多不想讀的學校弊多利少,在此不贅。

要在申請前決定好難的啊!未去interview,未見過學校真正學生,老師,只在簡介會聽間間學校校長自編自導,好難咁快決定。而且我揀人,人揀我,如最心儀的唔得,就要間間都諗。身邊有人報左十幾間,真係會全軍覆沒啊!唔試過真係唔知邊間得、邊間唔得。

我真的因為這個問題"学校染紅、左派、国教、董事校監背景"而不報這間。

引用:我真的因為這個問題"学校染紅、左派、国教

原帖由 WingBB-222 於 13-02-03 發表
我真的因為這個問題"学校染紅、左派、国教、董事校監背景"而不報這間。

...
譚x珠係唔校監或校董??

回覆:WingBB-222 的帖子

我都係! 我真的寧願大抽獎也不願意讀左校!

樓主說得對,如果好懷疑、好反感,收都吾讀,真係無謂報。

左吾左,我吾覺得係問題,學校最緊要係學術和校風。

引用:樓主說得對,如果好懷疑、好反感,收都吾讀

原帖由 Jane1983 於 13-02-03 發表
樓主說得對,如果好懷疑、好反感,收都吾讀,真係無謂報。

左吾左,我吾覺得係問題,學校最緊要係學術和校 ...
對,你估宜家仲係67年暴動時嘅培僑咩,今時唔同往日啦

Jane1983  Yes la!  發表於 13-2-3 17:41

引用:要在申請前決定好難的啊!未去interview,未

原帖由 healthybaby 於 13-02-03 發表
要在申請前決定好難的啊!未去interview,未見過學校真正學生,老師,只在簡介會聽間間學校校長自編自導,好 ...
其實而家很多学校,都設有網頁,蕳介会,開放日,呢D項目,已經足夠了解学校八成。餘下兩成,你可以選擇平日親身去学校觀察学生們上下課,甚至与立即家長交流一下。並不是靠面試時果一兩小時去了解学校。

引用:我真的因為這個問題"学校染紅、左派、国教

原帖由 WingBB-222 於 13-02-03 發表

...
正確做法!

引用:我都係!+我真的寧願大抽獎也不願意讀左校! +

原帖由 bighead9849 於 13-02-03 發表
我都係! 我真的寧願大抽獎也不願意讀左校!
正確

回覆:ztiachan 的帖子

我都係!填埋form ,  準備埋所有文件...都無報.因為係大後備之後備,重可能要見2次,無謂浪費大家時間

做人至緊要開開心心 :-D

上年六月,跟同班幾個小朋友walk in 叩門,即叩即入。所有我都唔明,家長們有乜好爭,好擔心。

回覆:winnie@pooh 的帖子

上年情況同今年差好遠la! 上年二、三線如德雅到六月重有位,今年第一輪已有1800 人考,rejected 左好多人la, 私及直資學校一年比一年難考

做人至緊要開開心心 :-D

puibb 發表於 13-2-3 20:58
上年情況同今年差好遠la! 上年二、三線如德雅到六月重有位,今年第一輪已有1800 人考,rejected 左好多人la,  ...
唉…

puibb 發表於 13-2-3 20:58
上年情況同今年差好遠la! 上年二、三線如德雅到六月重有位,今年第一輪已有1800 人考,rejected 左好多人la,  ...
這是事實,千祈吾好信「往績」。

10年前,我親戚個仔入加拿大國際,易到吾易,佢而家仲同我講「邊度難呀!」
4年前,CKY亦吾係點使出死力爭。
4年前,陳守仁亦無4、5000人報。

引用:我仔係培僑学生。我看左EK已有數年,幸好終

原帖由 ztiachan 於 13-02-03 發表
我仔係培僑学生。我看左EK已有數年,幸好終於已不用再玩這麼刺激的学業遊戲。其實各位有打算申請面試培僑的 ...
我做晒資料搜集,最終揀培橋做首選,自行派到都無要。我清楚版主講嘅野,呢個世界就係需要有唔同嘅學校,愛國、愛天主、愛耶穌、愛孔子、愛乜都好,家長最重要揀自己鍾意,同埋無人俾你更清楚自己嘅小朋友,揀間適合佢嘅。所以揀間自己鍾意嘅去考嘅考,唔好考到就話培橋收左我個小朋友,不過我無諗過讀!去培橋版就見有人想讀無得讀。

同埋其實想了解學校,可以問下第一身嘅朋友、鄰居係度讀嘅家長,呢度係論壇,有D人對學校嘅評價好明顯唔係事實。

‹ 上一主題|下一主題