用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 旅港 interview
go

旅港 interview [複製鏈接]

我女今個星期六interview喇, 咁快就開始in無咩時間預備我有d擔心
   1    0    0    0

而家乜都唔好理,最好睇番呢排有乜新聞,特別較近期又熱爆全城的新聞,費事到時討論都唔識講。排演一下面試時要留意的地方,特別係禮貌。

放開心情,如果唔係就會攪到囡囡都緊張埋,盡情發揮就得喇!
:verycold: :verycold: :verycold:

我們2月23號in。

Band 1 student no need to worry in 1 st round interview

ohnono 發表於 13-1-30 17:33
而家乜都唔好理,最好睇番呢排有乜新聞,特別較近期又熱爆全城的新聞,費事到時討論都唔識講。排演一下面試 ...

多謝你的意見, 我已經留起今個星期嘅報紙比個女刨下

Siuchoi 發表於 13-1-31 08:48
我們2月23號in。

希望我地都一齊入到啦, 你知唔知今年佢地收左幾份表呢

HY412  上旅港網頁有面試名單, 2 日加埋 52X, 較去年少了接近 100 人.  發表於 13-1-31 16:53

ykitty 發表於 13-1-31 12:40
Band 1 student no need to worry in 1 st round interview

即係b1生一定有得2nd in ?

HY412  有去聽講座會知 2nd in 有幾多人, 去年 2xx 人, 遞申請表大部份都係 band 1 生.  發表於 13-1-31 16:55

回覆:旅港 interview

請問In咗未?難唔難?我嗰現小五,只想八下

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

grace_xian 發表於 13-2-2 17:39
一般官津學校自行時的面試都唔會太難,都係讀下中英文文章,問下關於文章內的問題,跟住都係講下時事、問下生活上一些起居細節、學校的生活、最喜歡的東西。十多廿分鐘裡想考和答深入d都沒可能。

grace_xian  thx so much  發表於 13-2-4 14:28
:verycold: :verycold: :verycold:

grace_xian 發表於 13-2-2 17:39

In左了, 基本上準備左嘅都全部用唔著 (無時事題, 無自我介紹哩類我地準備充足嘅野), 小組主要睇下小朋友嘅反應, 單獨就讀一篇英文, 英文對答就老師睇你嘅application資料隨意問, 旅港西走一批再做2nd in.

一家的太陽  其實小朋友有事前充足準備,就有自信心。
雖然無完全一様的問題,但有了自信,就能随機應變。  發表於 13-2-4 16:38

琛媽 發表於 13-2-4 12:04
In左了, 基本上準備左嘅都全部用唔著 (無時事題, 無自我介紹哩類我地準備充足嘅野), 小組主要睇下小朋友嘅 ...

Hi Hi,我係^O^呀。

ungoogoo 發表於 13-2-4 12:26
Hi Hi,我係^O^呀。

認得你啦, 奀咕咕呀嘛

ungoogoo  奀既咕咕  發表於 13-2-4 12:53

琛媽 發表於 13-2-4 12:04
In左了, 基本上準備左嘅都全部用唔著 (無時事題, 無自我介紹哩類我地準備充足嘅野), 小組主要睇下小朋友嘅 ...

嗰篇英文你嗰小朋友話難唔難, 是咩內容架?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

grace_xian 發表於 13-2-4 14:28
嗰篇英文你嗰小朋友話難唔難, 是咩內容架?

無問咩內容啊, 係有d唔識嘅字, 個女話都照讀, 自己覺得成篇都算讀得流利喎 (佢自己話), 我個人認為讀哩篇英文都係睇小朋友流唔流暢多過理唔理解, 因為無問過文章入面嘅問題

琛媽 發表於 13-2-4 16:17
無問咩內容啊, 係有d唔識嘅字, 個女話都照讀, 自己覺得成篇都算讀得流利喎 (佢自己話), 我個人認為讀哩篇 ...

阿仔3年前in時,好似話篇文章有幾處語法錯誤。事前先俾你時間準備,要你在讀出時糾正。
但唔知而家的要求如何。

唉, 個女呢排鼻尖爆蒼, 咀唇又乾裂, 勁樣衰, 點去INTERVIEW!!

回復 一家的太陽 的帖子

要改句子再讀..........C硬........洗唔洗咁高深呀!! 唉....

醒目開學勳章

引用:我女今個星期六interview喇,+咁快就開始in

原帖由 琛媽 於 13-01-30 發表
我女今個星期六interview喇, 咁快就開始in無咩時間預備我有d擔心
祝琛女考試成功呀!

Siuchoi 發表於 13-2-5 13:11
唉, 個女呢排鼻尖爆蒼, 咀唇又乾裂, 勁樣衰, 點去INTERVIEW!!
唔緊要,而家唔係選香港小姐!唔駛靠個樣。

Siuchoi 發表於 13-2-5 13:13
回復 一家的太陽 的帖子

要改句子再讀..........C硬........洗唔洗咁高深呀!! 唉.... ...
就算改句子都係整個面試中一個好少的環節,只要唔好比佢影響,保持自信完成其他部份就得。
‹ 上一主題|下一主題