用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 cac見兒科醫生會做d乜
樓主: llam1210
go

cac見兒科醫生會做d乜 [複製鏈接]

協康社交可以收接近兩歲(就算未足都OK),但要佢地有位無人參加先會比你囉~ 因我仔之前都係咁,得粉嶺果間有位,所以我就報左...

回覆:llam1210 的帖子

我都唔清楚係咪有幫助,不過導師話佢肯參與

回復 llam1210 的帖子

我照寫自傾喎﹗佢比我報就得, 佢再問我咪答佢醫生係咁講過, 但我精神科果邊都有睇, 張覆診紙寫明係自閉症, 但醫生信都只係寫遲緩咋。 總之, 報咗訓練之後真係好咗就得, 我理佢寫乜﹗自己小朋友去到邊個程度自己最清楚﹗唔通醫生無寫明就唔帶小朋友去做訓練, 尤得佢有晒徵狀, 都唔理﹗見到e度d家長話入到主流小學, 追得晒d程度, 我信我做得到, 不過會好辛苦, 我覺得值得﹗就算追唔到起碼有付出都無憾。

回覆:idak 的帖子

Idak,請問你同小朋友報咗乜訓練?我想參考一下。如不方便可pm我的,謝謝

回覆:wilyun 的帖子

我在協康的網站看到的社交小組都是平日的!你們參加的是星期六日?邊到有得看?我想找港島(最好東區)

llam1210,
協康每3個月會有新小組報名, 各區的協康都有的, 下期活動應該係4月, 咁你2月尾至3月左右留意下協康個網站, 會有公佈的, 活動好多都是星期六的

我而家上緊的小組都是星期六, 在灣仔協康
另外, 我有朋友join緊協康的一個小組叫my first step(唔知係first定little), 專for自閉的小朋友參加的, 你上青蔥個網址睇睇, 以我記得, 3月份在大坑東會有新班, 不過你要打去問問full左未

回覆:fishcowcow 的帖子

謝謝,那你灣仔的是比普通小朋友的?

其實, 協康的星期六小組係for both普通小朋友及有發展問題的小朋友, 我當初報名時, 姑娘都說明, 要接納有問題的小朋友, 導師都係有特殊兒童的教導經驗的, 我囝係自傾2.5yr, 而家上左4堂, 我問導師都跟到流程, 價錢平, 我覺得可以試下

my first step呢個小組就寫明for自閉小朋友的, 聽我朋友說, 第一堂導師會大約評估下小朋友係咩程度, 我fd個陣一班有6對親子, 其中有2個小朋友, 第1堂之後導師叫佢可以轉其他小組, 因為呢2位小朋友程度較高, 可參加其他小組
‹ 上一主題|下一主題