用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 cac見兒科醫生會做d乜
go

cac見兒科醫生會做d乜 [複製鏈接]

剛收電話下個星期到我女去cac評估了。又突然好擔心。佢地做d乜架?佢話要一個半鐘。要唔要叫埋爸爸去好呢?有經驗的分享下,謝!

3    0    0    0

回覆:llam1210 的帖子

I want to know too

唔同歲數有唔同的test, 哥哥7歲時自己入去做, 佢話有D嘢係電腦做, 考下中英甘, 講故事問下你問題. 細仔3歲幾, 考大肌, 砌下嘢, 問下形狀, 顏色等.

我仔評果陣未夠兩歲,主要都係聽下醫生指令咁,同埋醫生自已又觀察下咁囉,無乜大小肌考喎.. 唔使擔心,一係叫多個親友陪住,到時有乜決定都有個人商量下。

回覆:wilyun 的帖子

我女未到兩歲。死啦我女怕生保一定做唔到醫生的指令。乜要立即決定?我想問其實我已在私人機構做評估也有社工轉介中,是否應直接同佢講?

回覆:wilyun 的帖子

咁見完之後下一步呢?

回覆:cac見兒科醫生會做d乜

我果時去到會有個地方比小朋友玩,護士會坐係一邊睇亞女點玩,有無搵我一齊玩,之後入房比玩具個女玩,再問好多嘢,之後要填兩份問卷係有關個女,主要係收集資料比醫生及治療師開會傾,約三個月後再見醫生,講番小朋友情況,會有乜嘢服務,見社工,言語治療師(一次)等。

回復 idak 的帖子

你係第一次去定點? 我之前去過一次見姑娘已經填了表格. 但上次不用同我女去喎?會再約見醫生?

回覆:llam1210 的帖子

可能唔同你,我已是年半前的事,我第一次係見護士,第二次去係見醫生,比張紙我似評估表,之後見社工排i位,你最好搵陪你去,幫手記醫生講嘢,或睇住小朋友你可以專心聽醫生講嘢。

回復 idak 的帖子

咁你之前的留言係第二次去? 還要約第三次?我係去中九龍, 你呢?

我係屯門cac, 第一次係見姑娘, 第二次係見醫生, 三歲半又會見多次醫生, 再到小一前又會見多次, 如果你有唔明就問醫生,我果次見完醫生就見社工, 我另外重有兒科醫生及精神科醫生跟緊。

回覆:idak 的帖子

多謝你回答。是否第二次去見完醫生就會立即話你知個結果?

我係1月初去中九龍的, 你是否巳第一次自己去見完姑娘? 今次係打俾你見醫生?

如果係見醫生, 佢會就番你小朋友年紀, 俾啲玩具佢玩, 睇下佢識唔識/點玩, 例如配對形狀, 玩下洋娃娃等等, 另外就會問父母啲日常情況, 醫生會即刻講俾你知的, 如有需要就會排i/e/s位, 見完醫生就會見社工排服務, 要即刻choose埋邊幾間centre, 不過唔駛担心, 你可以照choose左先, 之後你再想改可以打俾社工隨時改choice, 最緊要係你攞左個日期排服務

回復 llam1210 的帖子

每個醫生講法都唔同, 我見果個醫生講得好婉轉,每個小朋友進度都唔同, 有d快有d慢, 只要你努力就一定會有進步﹗其實你見完私人, 再睇政府自己心中有數, 我都係出面做過其他評估, 同政府差唔多, 你可以問番個醫生要點做先幫到個小朋友, 有乜唔怕問﹗

多謝你們呀. 是的, 今次係見醫生.
我女唔喜愛玩公仔洋娃娃, 所以個時做私人的評估話佢唔識玩個D模擬遊戲. 其餘我明白, 只係我一直都想聽下會唔會有機會唔係(自欺欺人).我想問一下如果我己有FILE 在社署(因私人同我SUBMIT)我是否要同佢講?

自欺欺人係幫唔到小朋友架, 你係排緊i or e位?
我覺得你去到後可以唔同醫生講住, 等e生觀察完有comments先, 你先再同佢講其實而家社署巳排緊咩位

最好係叫埋照顧者一同去。因為醫生問既多數係生活既野。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:fishcowcow 的帖子

私人建議排i位。

去完了。醫生話女的社交較差,又話雖然女會講好多野但較少用來溝通。又話咁細個好小會確診的。話遲些安排言語治療師評估同大約一年後再評估過。佢冇話係自閉但話可i可e位,建議I. 我想問其實醫生係包裝過言詞其實我女係有自閉?定個個都唔確診的?

要有整所有特徵先叫自閉症, 以家好多小朋友都會有其中一兩樣的, 咁就會建議排 I 位, 因為個個小朋友都唔一樣, 有部份小朋友會係短時間進步得好快﹗
‹ 上一主題|下一主題