用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中文科未如理想,怎麼辦?升中派位或未能入心儀學校! ...
go

中文科未如理想,怎麼辦?升中派位或未能入心儀學校! [複製鏈接]

我小朋友讀小五,今天派成績表,中文科未如理想,怎麼辦?老師話因中文科比較低分,將其他科目一齊降低,所以升中派位或未能入心儀學校!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

小五都未呈分, 這段期間加緊努力, 在小五下學期呈分那一次表現好一些就 ok,
上網睇一睇心儀學校的收生標準, 然後就以此為目標. 加油 !
hello hello ~~

回覆:CYWYBB 的帖子

中文老師講有什麼可改進的地方,唔理想定義很闊。小問題便對症下藥,大問題最壞最多讀多一年。

回覆:中文科未如理想,怎麼辦

下學期先呈分。。快d操多d中文

低成點??

我想到的補救方法有:
1 操多D中文,做多D補充、中文補習;不過一時三刻都唔可以化腐朽為神奇。
2 更加強其他科,可以扯番高過總體分數,希望在總體排名上都可以排番前些。咁就算中文唔好,都望可以留係Band 1,自行唔得都有大抽獎。
3 中文弱,學校成績表唔慌好睇,唯有搜集下那些中學較睇重EDB排名多過校內成績。有些中學自行派位時指明要校內成績表全A餐(或全B餐),要留心。

回復 CYWYBB 的帖子

快d認真睇下小朋友中文科考得不好的原因出在哪處 -- 是閱讀理解部份?是重組句子?是作文方面? 或是時間管理方面?
小五上學校開始對症下藥, 亡羊補牢, 為時未晚.

我細仔一向中文都較其他科弱, 但小五上學期頭2次考試都失手, 取了個C......於是立刻找出其問題, 想辦法應對, 結果趕得及下學期2次考試攞到B, 今年小六明顯有進步, 不但保持到B, 今次差少少可以有A添.

所以, 唔好諗咁多啦, 快些找出問題然後糾正啦, 至於升中派位問題, 留待小六考埋第二次呈分試再作步署罷, 或者到時情況會不一樣呢.

快d搵到解決方法,千萬唔好出現"c",唔係就算band 1都可能要等抽獎

以下是我個人建議 (base on 我細仔個case):
1. 閱讀理解 / 重組句子 / 排句成段 方面弱 -- 可買些相關的補充練習俾小朋友得閒做下
2.  多閱讀 -- 找出孩子有興趣看的中文書(漫畫雜誌除外), 他自然就會看個不停; 假以時日, 你就會發覺他的閱讀理解能力, 甚至作文內容和辭彙都好起來.
3.  如果孩子是個"嚒王"  -- 從日常生活中着手訓練他控制時間, 孩子平時是慢板, 考試時很難突然tune番做快板.  考試份卷識晒都冇用, 做唔切都係會扣好多分.  
4.  提醒佢小心D, 其實小學考試份卷難得去邊, 好多時十居其九都是唔小心做錯/做漏/睇錯俾人扣好多分.  若小心D, 這處俾人扣少1-2分, 那處俾人扣少1-2分, 加加埋埋個總得分或名次就好好多.

排句成段----有特定方法去揀, 我仔以前係次次岩晒,我見佢係會x晒一定唔岩既先,淨反既就係答案,呢樣真係要多謝當年我仔個5年級中文老師,可以教到佢除左閱讀理解,其他部份全部岩晒。

CYWYBB
父母千其唔好放棄, 咁快下定論!!!
快d找出問題, 同佢一齊努力, 藉今次經驗, 加強佢和DADDY MUMMY 既AQ!!!
阿仔的成績都係大上大落, P5都試過, 慢慢爬番上去!!!加油!!!
NEVER GIVE UP COZ HE/SHE IS YOUR KID!!!

你好。我仔中文也較弱。原因是應用少。去年開始訂閱報紙,多看中文課外書(他原只喜歡英文的)。再加補充,閱讀理解明顯進步。有一列書可用作中文閱讀入門,它文筆通順,內容適合男仔。只是譯出來的人物名字較難記,書名叫冒險小虎隊,是精英出版社的。可一試。有時我會叫他大聲讀出一段,這可幫助作文流暢。

其他如不供詞填充,我只能平時看他學的詞語範圍,再自己口頭或紙筆作句出題,考考他。

最後,不要放棄,現只五上成績,加油。

杰杰媽媽  到左宜家中學都仲成日翻睇  發表於 13-1-25 18:30
杰杰媽媽  我仔第一本全字小說都係呢套書,宜家幾十本齊晒。  發表於 13-1-25 18:29
Sasaalan  我都好想個仔多閱讀, 謝謝你提供資料...."冒險小虎隊"在哪家書局可買到??  發表於 13-1-25 14:48
...

冒險小虎隊,在各商務,大眾等書店有售,如果學校有書展,通常有售,平好多.公眾圖書館亦有得借,可慳翻屋企書位

回復 mesmerising 的帖子

i' ve gotten the "hpme" but 6A only, 6B out of stock.thx a lot

mesmerising  Hahaha!"hpme" 你好小心hahaha.  Sorry,我不懂得如何加公仔來表達情感。yian-Jiu, yian-jiu.  發表於 13-1-25 22:38
mesmerising  這練習題目淺易。能主力幫助孩子掌握英文數terms,更得心應手,增加信心。  發表於 13-1-25 15:40

貢獻勳章

回覆:CYWYBB 的帖子

下學期先報分,依家加緊看書,同時看看坊間可有中文專科可以緊貼學校進度,但更重要不要令小朋友害怕和討厭中文!我兒都是小五,為了升中,我中、英、數都讀專科,希望幫到幾多得幾多!

可否搭車問下英文差應該點補呀
已經補習緊但都好差,
閱讀理解又唔得, 識字好少,寫作又差, 語法好小小, 學校考卷又占分少
四年級開始差, 四年級開始補, 但都唔得,
好想問下有無人肯介紹嗰好老師比我
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

對症下薬啦,其實小朋友叻与否,同天份和家長有沒策略有關.舉例:中文,失分最多是那里?標點.那类型標點?分號唔識·ok,做多的类型.閱讀唔掂?which?情意失分.專攻弱項.段意唔識,買眾X堂「閱讀策略訓練」自己學下又一起研究.先唔好買培X那些又長又煩的.國X岀版和我忘了出版社名的好好,到書局研究下.五年班做唔掂,做低一班.离第一次呈分仲有兩個長假期努力!
‹ 上一主題|下一主題