用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行揀了高攀了的中學,媽媽心情好痛苦 。。。 ...
樓主: kiukiupig
go

自行揀了高攀了的中學,媽媽心情好痛苦 。。。 [複製鏈接]

回復 kiukiupig 的帖子

唔好擔心, 只要KEEP B2A OR 以上, 扣門B2A 的中學系好有機會. 上年囡囡有兩個B2B 的同學都扣門入左B2A 的中學.

但如果你自行已選左B2A中學, 甘即系自己放棄左入B1 的機會.

就算扣B1C 都有機會, 睇你自己考成點, 做好準備啦.

frogfung 發表於 13-1-24 01:49

唔好擔心, 只要KEEP B2A OR 以上, 扣門B2A 的中學系好有機會. 上年囡囡有兩個B2B  ...
點解我越諗越驚? 因沙田雖則有13間英中(未計體藝)咁多,但全都是band1,但band2頭嘅學校真係少之又少,還要去到馬鞍山,反而band2尾和band3嘅學校都佔比例多。
我只怕B2A學生去面試B1b和B1c學校,競爭對手強,機會較微。大抽獎又唔夠人好運,連僅餘嘅band2頭學校嘅都冇機會入啊。叩門真係唔係咁易㗎!!!

不過看了咁多位嘅鼓勵和意見,心情好好多,如期後悔倒不如向前看,做好面試準備。謝謝!

回覆:wwyee 的帖子

我都係咁諗

回覆:kiukiupig 的帖子

有報直資嗎?

LML 發表於 13-1-24 08:55
有報直資嗎?

只報了沙田培基, 這星期六面試。

因不想女女出到九龍區讀書,路途較遙遠。 之前又MISS了沙田培僑和黃錦輝的申請截止日期,不過這兩所本身有直屬小學, 公開面試的位應唔多,機會較低。

培基唔係一條龍, 校長講唔會特別比位培小

longfung  培基今年特別安排半天的中學體驗課程給培小P6學生, 關係始終是有, 不過通常都是培小BAND 2 的學生才會選擇, 所以入的學生不算多!  發表於 13-1-25 14:46
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 13-1-24 09:31

培基唔係一條龍, 校長講唔會特別比位培小
但你睇培基的申請細則的問答題, 雖不是一條龍, 但有會優先考慮。 去年培基小學也有16人考獲培基書院。

http://www.pooikei.edu.hk/CustomPage/6/J6_2_S1.pdf

回覆:kiukiupig 的帖子

16人唔多,培基收180人中一。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

總之,所有家長都被這個升中遊戲玩C,既然改變不了,只好玩到底了。放鬆一下吧,擔心的又何止你一個呢。

kiukiupig 發表於 13-1-24 06:54
點解我越諗越驚? 因沙田雖則有13間英中(未計體藝)咁多,但全都是band1,但band2頭嘅學校真係少之又少,還要 ...
仲有一次呈分機會,如果可以提升成績到band 1尾,在沙田統一派位真係容易揀好多。

kychanhkg 發表於 13-1-23 20:10
唔使失望,咪當int咗唔收囉,最重要統一揀間合適學校,因band2生讀band1英中好多時都會跟唔上,長期包尾好 ...

其實都要睇下本身阿女努唔努力, 我女都係BAND TWO 生, 她幸運地入了BAND ONE, 頭1年經常上補底班, 很多科目也未能適應, 但到了中二, 甚至中四, 她都進步了,進步了70 名......好感恩! 因為佢D同學成績叻, 以至她能做得要更好, 她自己知道如果佢唔努力的話就差過佢D 同學, 也不是去比較, 而是因為佢地既叻而令她更向前, 如果入了BAND TWO, D 同學無心向學, 結果也是一樣的!

黃巴士  是入了BAND1A/B/C中學???  是自行入的嗎??  發表於 13-1-25 17:04
wwyee  分享下啦  發表於 13-1-25 16:55

回復 antia 的帖子

HI, ANTIA~

可唔可講下你女女入到band 1既過程呀? 女女係面試比較強定係有乜野特異功能呢? 等我地d band2a既家長參考一下, 謝謝~

wwyee  同意,分享.  發表於 13-1-25 16:54

回復 antia 的帖子

我想除了囡囡好比心機,你亦出了不少力.恭喜恭喜.分享下讓我們借借鏡

antia  其實主要都係佢既努力, 我基本上無咩點理, 只是出了成績之後要她反思一下, 學校要佢反思後交給老師的!  發表於 13-1-28 10:27

除了佢在 INTERVIEW 上了一些課程外, 我想估計她是在 INTERVIEW 突圍而出, 表現良好, 同主要操行拿A, 因一般band one 生基本的操行也很重要, 英文底OK, 對答也ok, 思文淡定,(哈哈, 呢個係上interview 的導師說), 其他佢都無咩是有獎,項, 只是有JOIN 兒童合唱團, 鋼琴等, 運動方面都無咩出色過人, 我想是她 LUCKY, 因為佢D同學成績叻過佢都入唔到! 我估大有可能是在INTERVIEW 環節選出, 因單憑佢既成績我覺得未必會入到!

回復 Rebeccasinyy 的帖子

其實BAND TWO A 都有機會入到BAND ONE 尾, 不用擔心, 大有盼望的, 襯現在未INTERVIEW之前, 不如搵幾個同學同家長試下約出來, 以小組形式訓練一下! 上網搜尋或問問老師給一些過去 INTERVIEW 的題目做模擬, 多些對答加強一下! 在INTERVIEW 前一晚一定要有充足的睡眠, 或做一些運動 RELEX 一下, 等她們心情放鬆點, 真的, 有時太緊要會影響心情的, 現在時間還多, 好好訓練一下啦!  GOOD LUCK!  我仲有一個細女都係今年升中, 大家一同努力啦! 加油!   

醒目開學勳章

不要心煩,自行進取些是對的,如果你自己選了次一些的學校而獲錄取了,到時你一樣會後悔的。

2BMa 發表於 13-1-28 12:00
不要心煩,自行進取些是對的,如果你自己選了次一些的學校而獲錄取了,到時你一樣會後悔的。 ...

系呀, 如果妳系會更加後悔的.
宜家要做的, 就是要考好第三次呈分試, 然後系"第四次".

加油,不要說甚麼高攀了。

正如有些回應,點揀你都會好痛苦;一來可能是性格使然,也因為是邊緣人士。即使入到B1學校,又驚墊底,影響信心;入到B2,又心有不甘。我都學緊:努力+隨緣+鼓勵子女有信心!努力讀書,終有回報{:1_1:}

問題是一個B2A的學生,冇乜特異功能,又怎麼可能在四佰多人中,以1敵10,去爭取一個B1B的位呢?

都怪這個媽媽一廂情願。將心比己,若自己做校長都會有所揀擇啦! 出席面試好像只演閒角角色,完show過後,主角仍然是主角,要面對現實。。。好無奈!!!
‹ 上一主題|下一主題