用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行揀了高攀了的中學,媽媽心情好痛苦 。。。 ...
go

自行揀了高攀了的中學,媽媽心情好痛苦 。。。 [複製鏈接]

B2A學生明明可行保守策略,選間適合程度嘅band2中中面試,因媽媽的一時執著,明知機會微,揀了2間1B 1C英中,白白斷送女女的面試機會。

現在好像只靠大抽獎,好驚到時派得唔好。。。。。現在內心真的好悔疚!!!

jvkll  面試又吾一定100%收...記得老師教路自行可以進取d...b2a當然可選b1c..而大抽獎仲有機會..吾駛悔疚!  發表於 13-1-31 11:23
antia  再唔係, 於大抽獎時咪揀將適合她的BANDING 排第一, 其實機會都很大!  發表於 13-1-25 14:31
antia  加油,未必唔得架! 唔好咁灰心  發表於 13-1-25 14:30
   2    0    1    0

回復 kiukiupig 的帖子

我都係呀~

做人唔好望返轉頭, 做左既野就接受永不後悔。

煮到埋黎就食,到時先算, 只有抽獎時保守D填表,望一擊即中, 唔好等運到

回覆:kiukiupig 的帖子

大抽獎不要再博,入錯低banding 學校便麻煩。

回覆:自行揀了高攀了的中學,媽媽心情好痛苦 。。。

與其乾著急後悔,不如把精神用來部署下一步仲好啦。最緊要唔好影響到孩子心情。

點解後悔呢?我女女都係邊緣人,同班主任傾過都建議我去1c既學校,因為我都明白自行既遊戲,自行係比你喜愛而又不受網址限制投報,正常係一間進取一間與自己組別合適,咁就唔會話兩間無面試機會。
至起碼我都為女女報過間,我地鍾意既中學,無悔。

ANChan59  正確及合理做法!  發表於 13-1-24 10:22

交表時我係清楚知道,兩間學校均有面試先至去馬,始終學術未必夠人爭,但面試表現可以臨場增取,有時真係會因此而取勝。

band 2a 選 band1 是正常的. 因為3次平均分, 分分鐘上番 band1.

hongkeikei  除非b2生有特殊投能或面試表現超班,否則入選機會不會大..  發表於 13-1-24 19:17
hongkeikei  但自行時學生只有頭2次呈分試成績,加埋若是b2,一般在自行b1學校只會揀最強的b1頭或中學生  發表於 13-1-24 19:15

唔使失望,咪當int咗唔收囉,最重要統一揀間合適學校,因band2生讀band1英中好多時都會跟唔上,長期包尾好慘!

引用:B2A學生明明可行保守策略,選間適合程度嘅b

原帖由 kiukiupig 於 13-01-23 發表
B2A學生明明可行保守策略,選間適合程度嘅band2中中面試,因媽媽的一時執著,明知機會微,揀了2間1B 1C英中 ...
自行當然要進取,你沒有錯,但抽獎要清楚遊戲規則,小心選擇

引用:Quote:原帖由+kiukiupig+於+13-01-23+發表B

原帖由 安格斯媽媽 於 13-01-23 發表
自行當然要進取,你沒有錯,但抽獎要清楚遊戲規則,小心選擇
正確, band 2 校留番抽獎.

我的想法唔知有冇錯。一間band1中學是要收夠85%在全港前40%排名嘅學生,才可開全英中唔跌band。

那麼在自行階段得41學額,眾多申請選擇下,又怎會取錄我們B2A的學生? 這樣不怕會拉低學校banding嗎?

引用:Quote:原帖由+安格斯媽媽+於+13-01-23+發表

原帖由 lovepapamama 於 13-01-23 發表
正確, band 2 校留番抽獎.
還有機會,第三次呈分努力,或可抽b1中學,加油!

引用:B2A學生明明可行保守策略,選間適合程度嘅b

原帖由 kiukiupig 於 13-01-23 發表
B2A學生明明可行保守策略,選間適合程度嘅band2中中面試,因媽媽的一時執著,明知機會微,揀了2間1B 1C英中 ...
如果學校只考慮成績, 就不用面試了. 努力做好, 就不會後悔.

你有我相陪!

我仔由b1 頭跌至b1尾甚至可能已經或者係b2,不過我都係揀一間進取,一間保險,當我知道由頭變邊緣我們係晴天霹靂,我仔大喊大叫,我心好痛,只好安慰亞仔不進則退,但要面對現實,改變部署!

終於見到成績表,比預期既靚,還靚過小五下學期既一轉,主科四科全a, 那刻經學校意見,我決定為亞仔盡地一鋪,七月結果如何,最壞打算讀直資!

所以你既忐忑有我相伴,我們一齊面對!

YuYuMother  4科全A都band1尾/band 2頭?一定係今次個個考試都好好,競爭激烈。  發表於 13-1-24 07:34
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

[大家一起加油!!!/color]

回復 kiukiupig 的帖子

唔好咁啦。我地為人父母的都係為D細路好,結果係點,冇人會知。
盡左力就算。

唔好唔開心。為你們打氣。加油呀!

現在做家長真是壓力好大,想當年自己父母都冇呢啲問題嘅。 舊時總之邊間近,就選邊間讀㗎喇。。。。唉!

花老爺  講得很好!  發表於 13-1-25 16:21
ohnono  以前係「舊時選校靠遠近,讀書溫習不求人」,現今係「為求孩童展才能,費盡爺娘萬苦辛」。唉!  發表於 13-1-23 23:58

見你之前提及可想到你根本不喜歡沙田區的band 2的中中。Band2a生撰band1c校是很普遍的。就算你保守撰了此Band2中中,又俾你囡自行入了,你都一樣唔開心。既然你撰去博,就不要向返後望。專注考好第三次呈分及準備好依幾日将面試的直資好了。只想說·如果小朋友是Band2A生,就去接受和接納。'如果父母都唔接受她一下子現時的落後(將來可能中學成績會追上),人生中追求的事多的是,要有接受得失之心態才可再有毅力行下去。希望唔好因為去追逐Banding界線而令自己迷失。大抽獎時,認清banding是仍有希望的。

表交左,唔駛後悔,先問自己若自行選B2,又入左,你又會唔會後悔.與其后悔,不如先冷靜,再想想後來.如大抽獎策略,或陪囡囡努力温習,看看可否上返BANDING.加油

生媽媽    發表於 13-2-2 11:19
‹ 上一主題|下一主題