用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs 陸慶濤
樓主: lpy497
go

陳守仁 vs 陸慶濤   [複製鏈接]

回覆:hellogigi 的帖子

之前學校網頁講過話二月會有第二輪,應該所有人都可以申請。

回復 virgokaren 的帖子

我都唔係住tko架,我住東九龍架

回復 hellogigi 的帖子

以我所知, 之前有冇考過, 都可以再報, 之前既record會一筆out銷, 所有都當新人再填過表, 當然位唔會好多喇!

朱寶 發表於 13-1-22 23:41

我都唔係住tko架,我住東九龍架
東九龍去TKO 都吾算遠。我住北區,很難去TKO返學啊!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

北區真係好遠

放心, 我相信位有不少!
因我認識中7個裡得1個最終讀, 包括我自已.
音樂椅才開始玩! 大家唔好放棄!

我之前冇報LHT, 因為直上的中學我覺得我不是很響往, 又因冇左呈分, 第時要出去會困難些. 同區似乎有其它有中學的學校更合.   我識人有弟妹, 大的在LHT, 細的都沒去番, 反而出左其它更遠的直資.

TSL 其實同TKO 其它外區學校上校車的時間差不多, 都是7:00左右, 不過正如樓上所講, 唔係個個站有特別校車, 只到藍田同寶林,  如小朋友想參加課後活動又需坐呢些特別校車就煩些.

語境方面, TSL 小朋友之間多數用英文, 如不是很native 都算熟練, 但LHT 我識好多都不是太特出, 可能同學校安排有關.   

回覆:lpy497 的帖子

陳守仁好出名,不過六年後班唔係拔尖既又係拼命考去顏保玲、羅氏、福中D band1尾學校,不然落 入b2組!
我申報個仔有三間將軍澳直資offer包括優才而我幾乎好肯定我會要個仔讀陸慶濤!原因就係穩入羅氏因為我好欣賞呢間新中學呢幾年點様將一班收B2生中変成B1既高增值中學。陳守仁我個仔考唔到因為佢英文唔係好勁,冇錯唔係好勁唔係話佢唔得,(佢報ABC Pathway 評估係小一程度)我只可講佢收人已經超級水平將來考中學只係佢應有水平!
我個人建議個仔係勁既應該讀守仁將來以B1a-b學校為目標!
好似我仔普普通通就讀陸仔等羅氏同家長幫佢高增值過渡大學。
看現在適齡小孩比率我可預期黎梗六年後考B1中學一定比而加難上數倍

我相信現在私立/直資英文小學收的小朋友英文程度普遍不會低於一般官津P2, 各小朋友之間都不會有大出入, 聽說剛完的小一第一次考試, 有大半班同學的常識 GS (英文教學) 考試是100滿分的. 同意你說, 而家哩個時勢, 大部份選得TSL, KTS, SFA 等冇中學的, 都係想第日搏去B1A,B 中學, 一般都已有心理準備去投入的.

我個之前亦考到TKO個3間 同其它的offer, 自已覺得如果要穩打的path, TKO 區就 GT/GT 會比 LTH/ laws 仲好些.   

回覆:HaYi 的帖子

現時GT的而且收生方面選擇高過LHT中學成績卻不見差太遠,所以唔係我考慮因數!
我考慮原因在GT有呈分但沒保証直入優中,個人選擇LHT就是必入羅氏缺點沒呈分,同意你講讀得TSL個個家長預左拼入band1頭中學但真正入到冇一半最後甚至b1尾或b2頭都不保。

大畫面可能是:

TSL 網上升中資料:
Band1A+B % 約在30-4%(包括數十位去左包括聖喇撥同地區名校),  
Band1A+B+C 的% 在70% 左右,  
*但TLS 有20% 非華語的選校意願大家都不知, 以上 % 基數是以全P6生略計, , 如果當只計"華語學生"時, Band1 A+B+C的 %率可能會稍高 ?

LHT 的 網上資料, 上Laws (1C) 的有9x% , 只有數位去了它校 (包括聖喇撥同一些它校),  我相信 LHT 都一定有大把Band 1A + B 學生, 但他們的選擇基本上都會finally 是Laws, 是否6年後, "守" 的動力過大?   

至於GT Sec Vs Laws,
GT 3322  (over 70%) 暫時比Laws  (not yet over 70%) 高些, Laws updated Jupas  U rate, 又似乎比 GT 公佈的高, 不知是GT 冇update 定咩, 同埋不知2間的人入U 是選咩, 倒真是好難比較.

Anyway, TSL / LHT / GT 各有各好, 各有各問題, 重要都是配合升中的目標.

引用:唔記得講,+陸慶濤仲有一個好處+...佢地視藝

原帖由 朱寶 於 13-01-22 發表
唔記得講, 陸慶濤仲有一個好處 ...佢地視藝科既所有功課, 全部都係學校做晒, 唔會帶返屋企, 呢點我好buy,  ...
係喎!你唔講我都唔覺視藝無係屋企做過! 學校有孖堂視藝

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

回復 mokchingyin0910 的帖子

我之前參觀學校,最開心就係老師話,視藝科功課全部係上堂做,一嚟我至憎做美勞,二則全部都靠小朋友自己做,fair 好多囉

jannielam 發表於 13-1-22 10:33
我想補充的是LHT還有一個「一人一職」服務計劃,每個學生都有機會負責班裡的職務,例如班長、科長、環保大 ...

現在的學校真係好好, 我的年代, 我恨做班長恨到發燒, 只能怪自己不才.

cmt1010 發表於 13-1-22 22:12
2月會有第二輪招生,之前落選的都可以再來一次

我估計,都會好多人申請,唔知到時有幾多學位 ??!!!

兩間都是好學校,都是保良局屬下,如果想有保障,免除升中煩惱,當然揀陸慶濤,進可攻,退可守;小如朋友對自己有要求,有鬥心,當然揀陳守仁

申報小兒棄港同入陸慶濤的

回覆:小肥鴨 的帖子

我記得你好似港同係waiting ,咁好已call 你有位,恭喜恭喜!幾時call 你,我朋友未收到call?

Sorry,應該係唔等港同waiting,唔三心兩意,一心讀陸慶濤

我的個案, 家住TKO寶琳, 爸爸首選LHT
爸爸一句比九龍塘仲遠, 又無直屬/聯系中學,升中校網不特別優勝, 無報TSL了
Music is my Life, my Love, my Everything,

viv-viv 發表於 13-1-24 18:08
我的個案, 家住TKO寶琳, 爸爸首選LHT
爸爸一句比九龍塘仲遠, 又無直屬/聯系中學,升中校網不特別優勝, 無報T ...

你好似 係 LHT p1 FB 話想要暑期托管資料。考完試後這幾天比較忙,我這幾天找找看, 到時post 係FB大家參考下。

viv-viv  thanks ^_^  發表於 13-1-24 22:00
‹ 上一主題|下一主題