用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs 陸慶濤
go

陳守仁 vs 陸慶濤   [複製鏈接]

家住TKO,兒子手上有-TSL及LHT offer,LHT近屋企,而TSL英程聽闻較高,請大家比比意見。謝謝!
   12    0    0    0

回覆:lpy497 的帖子

只係路過,陳守仁名氣高好多,如LHT升上係羅氏如希望更上一層樓前者應該好d,想問問你小朋友係唔係讀保良局KG..

回覆:陳守仁 vs 陸慶濤

Tsl是很多家長的心儀學校,但LHT 其實都很好;LHT 可以直升一條龍中學,唔駛為升中喪谷讀書,可以真正讓小朋友為求學而讀書,我本人會比較喜歡一條龍的學校。

我兒子不是讀保良局KG,據聞以往讀保良局KG入LHT有優勢,今年情况競爭激烈,只有少數入到LHT

俾著係我嘅話, 我最後都係會選近屋企嘅, 小朋友慳咗交通時間, 相對地做功課, 玩同休息嘅時間都會多一D.

恩盈 發表於 13-1-21 23:23
俾著係我嘅話, 我最後都係會選近屋企嘅, 小朋友慳咗交通時間, 相對地做功課, 玩同休息嘅時間都會多一D. ...

Agree !! 選近屋企,小朋友唔使舟車勞頓, 輕鬆好多!

dadomavi 發表於 13-1-21 23:42
Agree !! 選近屋企,小朋友唔使舟車勞頓, 輕鬆好多!
尤其天寒地涷同狂風暴雨嘅日子

我兩間都有幫阿仔報, 兩間我都好鍾意, 阿仔好好彩有其中一個offer.

陳守仁:

英普語境好好, 學生比較多元化, 對於學習有好正面既影響及幫手
升中成績都好好, 最多人升上去保良局顏寶玲, 仲有其他band 1英中

由tko去陳守仁, 真係幾遠既路程,睇你本身同小朋友既能耐, 有校車都一定係頭幾個站, 否則自己返學, 都要幾早下, 呢個真係要好好諗, 可能你要計劃搬屋
此校不是一條龍, 要確保小朋友呈分試成績, 會有多點壓力, 亦要在中學時煩多一次, 博多一次
要接受有唔同國家文化既小朋友 (我有朋友既女考入左, 但佢阿媽唔鍾意某種族既學生,學校係比較多呢個種族既小朋友,佢覺得人家唔夠乖, 可能會影響到佢既小朋友, 因此最終無揀 ..... 真係個人喜好同選擇)

陸慶濤:

重視閱讀, 多課外觀察
中小幼銜接做得好好
每課一小時, 每天五堂, 每個星期五只返半日, 安排得好, 書包都輕dd
一條龍直升, 羅氏成績不錯, 唔駛考呈分試, 另既出去再上層樓, 平平穩穩都有安全網
近屋企

校舍較細及舊
無呈分試, 不可大抽獎

兩間都係好學校, 我諗要睇埋你小朋友既性格, 同埋你不妨客觀d同佢講兩間學校既優勝及要考慮之處, 問下佢既意見及意願, 因為佢鍾意間學校既話, 絕對會係個好開始

唔記得講, 陸慶濤仲有一個好處 ...佢地視藝科既所有功課, 全部都係學校做晒, 唔會帶返屋企, 呢點我好buy, 因為我至憎做美勞手工, 唔拎返屋企, 絕對唔駛我幫手囉,哈哈哈,

viv-viv    發表於 13-1-24 17:55

引用:唔記得講,+陸慶濤仲有一個好處+...佢地視藝

原帖由 朱寶 於 13-01-22 發表
唔記得講, 陸慶濤仲有一個好處 ...佢地視藝科既所有功課, 全部都係學校做晒, 唔會帶返屋企, 呢點我好buy,  ...
咁好?我都好怕幫細路做勞作

我想補充的是LHT還有一個「一人一職」服務計劃,每個學生都有機會負責班裡的職務,例如班長、科長、環保大使等等。不會像某些學校,需要成績好或乖的學生才可以被選。

jannielam 發表於 13-1-22 10:33
我想補充的是LHT還有一個「一人一職」服務計劃,每個學生都有機會負責班裡的職務,例如班長、科長、環保大 ...
陳守仁都有呢! 不過我都覺得要近屋企比較好, 第日大左更多課外活動要留校進行, 要坐TSL 既EXTRA SCHOOL BUS都未必有架!

回覆:silvia_ng 的帖子

聽落真係幾鐘意陸慶濤,可惜只是waiting入唔到。唯有二月復活賽再試過

cmt1010 發表於 13-1-22 10:45
聽落真係幾鐘意陸慶濤,可惜只是waiting入唔到。唯有二月復活賽再試過
加油! 預祝你小朋友成功呀!

朱寶 發表於 13-1-22 03:04
唔記得講, 陸慶濤仲有一個好處 ...佢地視藝科既所有功課, 全部都係學校做晒, 唔會帶返屋企, 呢點我好buy,  ...

我選陸慶濤其中一個原因是他有獨立科學科,與通識分家。科學科用英文教又有實驗堂,高小的實驗部份是去羅氏基金上的。小一己經要學 experiment, acid, dissolve...等等,到中學上科學科比較容易適應。通常很多初中讀Science,Phy Chem Bio 基礎唔好讀唔到理科班,便只能選文、商科,到時選科的choice便小了很多。其他沒獨立科學科的小學,科學科只佔常識科一小部份,通常只是看video或圖片帶過,沒有實驗做的。

viv-viv  This is one of the reasons which support our decision for LHT!    發表於 13-1-24 17:59

cmt1010 發表於 13-1-22 10:45
請問什麼是2月復活賽呀

回覆:恩盈 的帖子

2月會有第二輪招生,之前落選的都可以再來一次

cmt1010 發表於 13-1-22 22:12
再請問, 係咪之前無考過嘅都可以試架

朱寶 發表於 13-1-22 02:55
我兩間都有幫阿仔報, 兩間我都好鍾意, 阿仔好好彩有其中一個offer.

陳守仁:
聽完你咁講我都中意LHT,可惜我不隹在 TKO !
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:2月會有第二輪招生,之前落選的都可以再來

原帖由 cmt1010 於 13-01-22 發表
咁之前冇考過可以參加嗎?而學校又幾時開始接受申請呀?謝謝。

‹ 上一主題|下一主題