用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖彼得小學 Net 11聖彼得小學屬band幾,點解咁多家長揀呢? ...
go

Net 11聖彼得小學屬band幾,點解咁多家長揀呢?

有無家長可以分享下揀聖彼得既原因呢?

回覆:Net 11聖彼得小學屬band幾,點解咁多家長揀呢?

我都想知點解咁多人揀,因為我識人自行入左其實都唔係咁開心,我老公係舊生,都係覺得學校一般。如果係女仔,同區好似仲有好多選擇。我都想聽下大家意見,其實佢整體係津小中高,還是同其他直資比都係高?謝!

回覆:Net 11聖彼得小學屬band幾,點解咁多家長揀呢?

好多人都說聖彼得好,我就比較鐘意基恩,感恩自行入了。

回覆:蕃薯大王 的帖子

因為聖彼得近年中學派位好。

kk101 發表於 13-1-19 13:50
好多人都說聖彼得好,我就比較鐘意基恩,感恩自行入了。
基恩有咩優勢吸引你揀呢?可以講下嗎?津小都可以參加自行分配學位咩?
吾係私及直資先可以自己考咩?

聽講上午校上年有70%入英中

回覆:蕃薯大王 的帖子

基恩校園大啲。不過聖彼得下年都搬去聖保羅現址。基恩有活動教學元素,我在簡介會見過校長,印象不俗。

回覆:johnnywalker 的帖子

救恩私校,不能比較

回覆:johnnywalker 的帖子

我的意思是,救恩當然好,但不在我們可選擇的範圍內

回復 johnnywalker 的帖子

如果你覺得匯基好過英皇, o甘救恩的派位會係最好......

回復 smartcash 的帖子

i agree....personally i think St Peter has a better rate of band 1 students

St. Peter 學校綱頁都無講派位成績,從何得知?聽聞上年 St. Peter 派位成續下跌,想請問有無人知?

tattc 發表於 13-2-20 09:16
St. Peter 學校綱頁都無講派位成績,從何得知?聽聞上年 St. Peter 派位成續下跌,想請問有無人知?

St peter 網頁有講升中成績架喎, 我記得係要CLICK 一個PDF檔案中睇到。

kk101 發表於 13-1-19 19:33
我的意思是,救恩當然好,但不在我們可選擇的範圍內
但救恩要成三仟五元學費, 校舍又細, 周圍環境比較混亂, 比起其他直資, 真係唔抵讀.  加上我對個校長的印象真是痳痳.  我會揀聖彼德了

引用:Quote:kk101+發表於+13-1-19+19:33+我的意

原帖由 Twins-Baby 於 13-02-20 發表
但救恩要成三仟五元學費, 校舍又細, 周圍環境比較混亂, 比起其他直資, 真係唔抵讀.  加上我對個校長的印象 ...
現在加咗價$3900個月

Twins-Baby  男拔都係4000大元咋, 咁貴, 真係唔會揀呢間囉!  發表於 13-2-21 15:17

引用:Quote:tattc+發表於+13-2-20+09:16+St.+Pet

原帖由 bobo101^*^ 於 13-02-20 發表
St peter 網頁有講升中成績架喎, 我記得係要CLICK 一個PDF檔案中睇到。
係咩?再睇下先thx

why 救恩的派位會係最好?  Seems most students promote to its secondary in TKO?