用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我終於鼓起勇氣說出真相...
樓主: cowboy2007
go

我終於鼓起勇氣說出真相...   [複製鏈接]

引用:Quote:786+發表於+13-1-19+16:38+正常。喇

原帖由 Joe8889 於 13-01-19 發表
Form 5有個bio sir話早我十多年的師兄是拿水喉通番學的........呵呵
嘩,我有個做投行vp既同年代朋友話佢在九龍工業中學是帶鐵通回校。咁喇沙早佢十幾年已有人咁做,果然是打仔私祖. But I like!

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+13-01-19+發

原帖由 momama 於 13-01-19 發表
既然你咁明白,咪由得d細路唔開心囉,磨練佢地囉
我只係理解樓主心情,自己讀書少,點敢報名校,仔女智力平庸,五歲都唔識乘除數兩歲未識AtoZ,one to twenty , 點有資格受磨練呀

回覆:Jane1983 的帖子

加左價oh no

引用:Quote:原帖由+Joe8889+於+13-01-19+發表For

原帖由 786 於 13-01-19 發表
嘩,我有個做投行vp既同年代朋友話佢在九龍工業中學是帶鐵通回校。咁喇沙早佢十幾年已有人咁做,果然是打仔 ...
投行十個有八個係vp

samchan2179 發表於 13-1-19 18:08
投行十個有八個係vp

睇下對外的TITLE定對內.
AVP=AM
VP=M
SVP=SM
這是我見的

786 發表於 13-1-19 17:35
嘩,我有個做投行vp既同年代朋友話佢在九龍工業中學是帶鐵通回校。咁喇沙早佢十幾年已有人咁做,果然是打仔 ...

Bio sir話當時九龍城比較亂啦.....呵呵

引用:Quote:原帖由+786+於+13-01-19+發表嘩,我

原帖由 samchan2179 於 13-01-19 發表
投行十個有八個係vp
係架!所以係唔係名校都係差唔多。九工佢話以前都係名校。我都有幾個九工朋友都好出色。不過,個point係,喇記九工以前都係鐵通學校

回覆:cowboy2007 的帖子

我最有同感係“比當年見工難百倍的討厭遊戲”,  回想我地做學生時,回想我地見工後無通知時,心裡已有大大失落感

完全!絶對!明白樓主嘅感受,因為我同你一樣,考咗7間直資只有兩間waiting,自行又衰埋,眼見D同學仔有幾個offer係手,有D自行又好彩抽到,真係好唔開心,佢係學校聽到D同學話邊間邊間收咗就會返黎問我有邊間收佢,每次聽到呢個問題都盡量抑制自己扮無嘢安慰佢,解釋比佢聽,但轉個頭自己就忍唔住流眼淚,成日都問自己••••亞女成績好,自律又生性,同學同老師都好鐘意佢,去到邊都成個成個友誼小姐咁,點解會一間offer都無??當初無安排佢星期一至星期七都學嘢究竟係咪錯??無同佢報足全港九新界嘅學校係咪錯??點解想個女讀好D就要玩呢個咁唔公平嘅遊戲??
雖然身邊朋友都安慰過幾個月實有大把位,但作為父母,真係可以唔擔心咩??
下年輪到個仔k2,好快又要再玩呢個咁嘅遊戲,我真係諗起都發癲

引用:加左價oh+no +

加左價oh no
09年好似dps有人用60萬捐款買位,結果爆左出黎。即係唔係好夠。個陣100萬都買到樓,咁現在要一層樓價錢。。。

豬婆 發表於 13-1-19 19:39
完全!絶對!明白樓主嘅感受,因為我同你一樣,考咗7間直資只有兩間waiting,自行又衰埋,眼見D同學仔有幾個 ...
今次你女女的考小一,有無給到你一些經驗和教訓,可以幫到仔仔下一次?如果有,都有得著。

有時好難講點解,亦吾知邊度出錯,向前望,如果小朋友有實力,以後還可以考插班。

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+13-01-19+發

原帖由 786 於 13-01-19 發表
09年好似dps有人用60萬捐款買位,結果爆左出黎。即係唔係好夠。個陣100萬都買到樓,咁現在要一層樓價錢。。 ...
如果一向有交往.....有得頃

引用:Quote:原帖由+786+於+13-01-19+發表09年好

如果一向有交往.....有得頃
哈哈,我無交往,亦做唔出。(唔係無錢做)

Dps吾知,DBS或DGS,捐200有得入,大把人捐

引用:Dps吾知,DBS或DGS,捐200有得入,大把人捐

原帖由 Jane1983 於 13-01-19 發表
Dps吾知,DBS或DGS,捐200有得入,大把人捐
無錯。所以樓主唔洗太認真!

786 發表於 13-1-19 21:58
哈哈,我無交往,亦做唔出。(唔係無錢做)
做唔出?咁姐係比你個小朋友輸係起步點啦,究竟,你愛唔愛你D小朋友嫁hahaha

樓主你都唔好咁傷心!此處不留人,自有留人處。有緣就入到!有2800幾人和你一起失意DBS!又將有3300幾人和你一起失意YW! 而家d細路個個特異功能!音樂、、運動、中英數、藝術樣樣皆精十項全能!我最近諗通了。囝囝無論讀那間小學,如果成績好就可以再插班一d再勁d學校。如果成績是中間,真是太勁的學校也未必啱!今年,我見有人考到dbs再去叩SPCC! 舊年,又識人考到spcc,唔讀走去DBS! 又有入了YW third 的唔去,因爲DBS 已收!當然又有d到最後全部offers唔要,叩入LS, MK,St Jo, Wy! 因爲免費教育!希望到7,8月時來運轉,大家一齊報喜!

回覆:samchan2179 的帖子

786講緊俾錢買學位喎!我都做唔出,唔関愛不愛或輸在起跑缐上!為佢好,先唔做!叩門信或者寫下既!

樓主千萬不要氣餒,當年我同囝囝講校長覺得你好叻但因為你太細未啱佢學校,吾使失望,媽媽一定會努力幫你搵間又好又適合的學校比你讀,你同媽媽一齊努力啦!最後囝囝入到間我倆都好心儀的學校,囝囝到依家都好多謝我甘辛苦吾放棄甘幫佢叩門。依家仲有好多時間可以裝備好自己同小朋友,努力加油呀!
‹ 上一主題|下一主題