用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我終於鼓起勇氣說出真相...
go

我終於鼓起勇氣說出真相...   [複製鏈接]

昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時候,我終於鼓起勇氣說出真相....

昨晚剛進門,正在做家課的兒子抬頭便問:「媽媽,你收到信未呀?」

其實在出result前幾天已經參考過EK另一個Thread嘅建議,要對他們說出真相。
我說:都喺後備呀!
囝說:又喺咁...唉!間間都後備,老師喺咪覺得我唔夠乖呀!而家無學校收我咁我點呀。」

我很勉強的說:喺香港人人有書讀㗎!
他聽後似明非明,一面網然。然後失落的反問我: 「之前您話冇好學校收我,可能要重讀。但我真喺唔想repeat。」聽到呢度我已經雙眼通紅,另外也打消了要repeat 再考"神級"學校的打算。

很難想像一個五歳的小孩有這種失落的神情。我只好強裝淡然而認真地說:「其實老師也覺得您好乖好聽話,答問題也很好。只是有其他小朋友更叻更適合所以冇揀到您。」我極力強忍了涙水,聲音沙啞不能再説下去 ...在廚房內,我任由涙水任意的流,就讓這幾個月的壓力隨山洪暴發而去。半小時後,我決定一切都要放下,我要同囝過返正常人嘅生活,我要返兒子嘅童真。

童年應該是無憂無慮的,這個比當年見工難百倍的遊戲我真的厭倦了...
我真的有點洩氣了...

harrybb2008  You are so lucky to have a kid which is so mature.  Agree with you, don't put too much pressure on kids, they are still very young and should enjoy life more.  發表於 13-3-26 10:35
cpcog  support!!! You are a good  mother!  發表於 13-1-28 13:15
vibibaby  加油!  發表於 13-1-27 00:40
SAGO  我明白你心情...只可叫你加油  發表於 13-1-25 10:00
希諾  Tomorrow is another day, never give up. Trust your boy!  發表於 13-1-22 11:17
   19    0    15    0

回覆:cowboy2007 的帖子

cowboy2007:當女拔未有取錄我女兒的時候,我也有些世界末日的感覺,因為,在我 心目中,只有這樣的小學才算是真正的小學,我甚至連明天的大抽獎亦沒有真正準備,不過,我相信女兒的能力,不要放棄,雖然機會不大,but NEVER GIVE UP !

我個女都是今年入讀小一, 經過一輪考學校, 我係完全明白你的心情
努力加油

睇完我都想喊, 其實我個囝都有問我是否因老師覺得佢唔夠乖同叻, 所以沒有學校收, 但我地真係要堅強d呀, 可能個d學校真係唔多適合佢地呢!!!
希望在明天, 加油呀!!!

MCLIAN  其實係僧多粥少的問题!  發表於 13-1-18 16:40

睇到我都眼濕濕...雖然下年先到我, 但我已感覺到您既感受..望見自己小朋友咁乖咁懂性, 而您同佢大家都一齊咁努力去考試, 但始終未得到學校認同...釋放係要的, 大喊一場過後, 要從新振作, 準備求情信, 就算到開學頭幾日都仲有機會的...千萬要撐住呀 上天一定會眷顧您同仔仔的

引用:昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時

原帖由 cowboy2007 於 13-01-18 發表
昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時候,我終於鼓起勇氣說出真相....

昨晚剛進門,正在做家課的兒子 ...
你的囝囝好乖好懂性,他日必成大器,支持你們,加油!

好明白小朋友努力做一件事但都唔成功, 令佢地失望係幾咁痛心...
其實後備已經好好, 好多人後備都冇, 而且你仔仔仲係細仔, 已經好叻了, 呢啲都係佢既努力得番黎架!!
音樂椅未開始, 一定有機會的, 加油呀!!!

幼稚園只係人生既起步點, 無名小學收唔等於小朋友大個就無前途.  大人要學識放鬆一點去面對,因為你既正面或負面思想會影響到小朋友。
依家競爭咁激烈, 幾千人爭二三百個學位, 唔通未被accept既小朋友都係唔乖, 好差咩....
樓主唔好洩氣, 俾的信心自己同埋小朋友, 天生我材必有用, 何況依家只係人生既起步啫...

ladychanel  Agree!  發表於 13-2-1 11:08
dancingpooh  agree  發表於 13-1-24 11:27
chiyin8  Agree!  發表於 13-1-23 22:03
esther2010  absolutely agree  發表於 13-1-21 00:26
Jackieson  agree  發表於 13-1-19 00:52

回覆:我終於鼓起勇氣說出真相...

我個仔仲儍下儍下,不過係唔係您成日提住啊?

Jen123 發表於 13-1-18 16:24
cowboy2007:當女拔未有取錄我女兒的時候,我也有些世界末日的感覺,因為,在我 心目中,只有這樣的小學才 ...

請問紅字個句係唔係笑話黎架, 你想氹返樓主笑??

樓主, 我剛剛睇完一套戲, 叫做"the best exotic marigold hotel", 入面一位印度藉男演員講了一句對白 : 每件事到最後都一定係皆大歡喜的, 如果仍然有人唔滿意, 即係件事仲未完結...... 加油!!

Jane1983  呢句對白好有意思!希望真係咁樣!  發表於 13-1-18 17:06

Cowboy2007:我未看完已忍不住眼眶濕𣵛,因為過去個多月來我都有從天堂跌到地上的感覺,有不斷理性地開解自己... 但人始終是人,尤其面對自己的小朋友又乖又懂性時,情感上真是很難壓抑得住,哭出來,說出來,妳會慢慢走出來,支持妳!

小小媽咪

回復 cowboy2007 的帖子

cowboy2007, 仲記得之前我地用pm互相傾訴嗎? 唔好灰心啦, 今晚比心機為囝囝選擇合適學校, 神會有更好既安排! cheer up

睇到想喊!呢個遊戲太折磨人,要一個五歲小朋友面對,真令人心疼!學校唔選擇,唔代表小朋友唔好,只要我地對自己的小朋友有信心,他們的潛能仍有無限發揮!

睇完,個心好酸。加油呀!

加油!

回覆:gigayan 的帖子

gigayan:

我喺公司睇到,都忍唔住眼濕濕......
5歲小朋友都咁大壓大,香港人,放鬆d啦

唔好洩氣呀,柳暗花明又一村

‹ 上一主題|下一主題