用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我終於鼓起勇氣說出真相...
樓主: cowboy2007
go

我終於鼓起勇氣說出真相...   [複製鏈接]

回覆:歐文 的帖子

我是真的看到流眼淚.......樓主孩子竟然這麼成熟,應該是悲還是喜....
他們應該還是享受童年乐趣的時候啊!可惜生活在这個香港,什麼也被迫放棄了

回覆:我終於鼓起勇氣說出真相...

我個女曾經都問過同一問題。

希望在明天,加油

唔好意思,請容許我呢個路人甲答訕。 請相信 “船到橋頭自然直”, 同埋現在1 月,遊戲還未完的。 如果要講,可以等等六月塵埃落定才講。讀不到 心儀學校,父母傷心,但不應該是小朋友,對他們來講讀 band 1 or band 5 無分別的。

如果小朋友讀水皮學校,二年班不懂 雙位乘數,等等, 他們長大後是可以追回的。 但自信心沒了,就不可以補救啦。

以我老大及他朋友們的 個案為例,1 月時,全軍覆沒,父母們極度沮喪,。。。後來開始有人選定啦,退返的位出來啦,父母做功夫,求情信呀,拷門呀等等。。。結果大部分 一月時全軍覆沒的父母,都可以最後入到心儀 頭 1,2,3 位學校。 個個 look back 都話,早知不用太緊張。 我老二去年的情況 一模一樣。  

請不要太早失去信心。要講,請等到 6 月才講,及不要 跟其他小朋友作比較, 說 其他學校各有各好處呀。 請珍惜弱小心靈。  

我都睇到眼濕濕。5歲兒孑說出這麼生性的說話,我為他自豪。讓他知道無論讀什麼學校,他在媽媽心中永遠最叻。不要讓他因升學失去了自信。

你的兒孑如何,你也如何,父母緊張,口中不說,但作為孩孑的其實感受到,兒子五歲如此成熟,在乎得失,未必真箇是好事,父母先調整自己的思想及情緒,才是冶本的方法

Cowboy2007, 由神級學校條thread開始認識你. 睇到你上面的post, 係公司做緊野都流眼淚了. 好心痛! 同樣是細仔, 你個仔較我個仔成熟許多. 千萬不要令到個仔失去信心. 你要幫他渡過困難呀. 你跌低, 佢點算?  

引用:昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時

原帖由 cowboy2007 於 13-01-18 發表
昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時候,我終於鼓起勇氣說出真相....

昨晚剛進門,正在做家課的兒子 ...
我和你一樣受到DBS 和YW reject 的重擊後,失去方向,你的感受,我是完全感同身受的,當日,阿仔問我,為何仍然要去面試呀?不是DBS已經收了我嗎?我不想呃佢,只好把真相話比佢知,誰知他繼續問我,YW係咪收我呀?我也只好對他說實話好了!當時他的失落神情,我真係從未在他身上見過,但小朋友始終無大人咁多嘢諗,當他感到大人不是責怪他,也去安慰他,他就笑返,所以做家長的,只要繼續鼓勵你的小朋友,他讀邊一間小學也是一樣的!
大人也要努力向前,互勉之!努力 Cowboy

回覆:cowboy2007 的帖子

Cowboy2007,我看見了也很心酸,小朋友真的很生性,waiting也不是沒有機會,遲啲好多位放出嚟㗎!收起眼淚努力向前,這只是小朋友的一小步

人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

真的很感動! 我想小孩子的舉動或多或少都受到父母的影響, 你都是不要過份緊張, 放鬆點吧! 你兒子都有後備的機會, 可能好快就有好消息呢!

我這幾天都為類似的事心情低落,但慢慢開通了。其實入唔到名校並不是世界未日,如果細路覺得唔開心,這種感覺大多數是大人灌輸給他們的。唔係名校都唔等於唔係好學校,問題只是大人覺得唔卿香,多多少少是一種虛榮心,但就是這種大人的虛榮心影響到小孩唔開心,真是罪過。所以我都嘗試去放開,順其自然。成功的路唔會只有一條,做父母的一定要助孩子走下去,無論在那一條路上。

Yanamami    發表於 13-1-18 20:19
Jane1983  情緒低落難免,但小學都不過係開始  發表於 13-1-18 19:53

看得眼紅紅了。孩子真的很懂事呀!其實我也在學習同一樣的功課。你對他的信心和肯定是最重要!你的肯定能讓孩子知道自己的價值不在於有多少offer!好媽媽加油!

好好調節自己心態之餘, 真的要輔導一下仔仔, 提升返他的自信心.
香港的教育制度就是這麼變態, 現今家長, 小朋友都很大壓力, 好無奈.........
不過相信1 月後私小等會有很多位騰出來, 不要灰心呀!!!!況且大抽獎很可能會抽到好簽呢! 柳暗花明又一村

不要放棄,加油!

回覆:gigayan 的帖子

回覆:may_80 的帖子

孩子一定感受到你的愛!

努力!加油!我地都係DBSreject 了,英華入唔到third round,CKY同KTS都係waiting… 失望過後,傷心過後,努力寫信,不要氣餒!共勉之!

Jane1983  其實小朋友已經過關斬將,吾容易!加油!!  發表於 13-1-18 21:24

加油!

cowboy2007 發表於 13-1-18 16:13
昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時候,我終於鼓起勇氣說出真相....

昨晚剛進門,正在做家課的兒子 ...
加油, 樓主.

我的兒子K1 時亦慘遭多間名幼拒諸門外, 當時亦非常氣餒, 之後同自己講, 要更加努力正常生活, 最重要相信同支持自己個小朋友.

加油,入唔到DBS,,就好似出街無帶LV一樣,好失落,好迷失,無方向,唔想見人。大家加油,要盡一切方法。唔好使小朋友失望!加油,我地同小朋友的淚,不會是白流的

MAYANGUSPO  就好似出街無帶LV一樣 <<< 本應睇到眼紅紅, 但也即時笑醒左 多謝您既正能量...  發表於 13-1-22 14:47
‹ 上一主題|下一主題