用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我終於鼓起勇氣說出真相...
樓主: cowboy2007
go

我終於鼓起勇氣說出真相...   [複製鏈接]

樓主, 你仔仔能夠入到DBSPD 2nd in, 已經好叻仔啦.
我仔如果入到2nd in我都當中頭獎啦.

你手上仲有無其他Waiting? 遲d實有人放位, Waiting 好有機會的.
加油呀.

cowboy2007  有呀,但Waiting咁多人,機會喺有....但唔知個waiting code有幾前呢?  發表於 13-1-21 13:39

引用:唔好0甘啦,+樓主都係個心唔舒服,+想講出來

原帖由 四隻貓 於 13-01-21 發表
唔好0甘啦, 樓主都係個心唔舒服, 想講出來等自己釋懷.

考小一過程中, 家長心情就好似坐過山車, 有期望自然 ...
"錦上添花容易, 何不雪中送炭呢.  " 問題係,根本無落雪,落雪係樓主夢中境像,只要樓主醒返,就唔會落雪

ferrari2007    發表於 13-6-5 09:25

考小一過程中, 家長心情就好似坐過山車, 有期望自然 ...
講得好。Good.  樓主加油!希望在人間!

四隻貓 發表於 13-1-21 10:21

係呀!人地都係借個位呻吓啫!個個都知道條條大路通羅馬呢個道理啦!

四隻貓 發表於 13-1-21 10:21

你講得好好, 實在無必要在別人傷口上灑鹽.

swmami    發表於 13-1-21 12:18

cowboy2007 發表於 13-1-18 16:13
昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時候,我終於鼓起勇氣說出真相....

昨晚剛進門,正在做家課的兒子 ...
加油呀, 你個小朋友咁懂事, 慢慢同佢講, 唔好傷害到佢個心靈!  之前呀女都有問過我, 我同佢講, 間間學校要求都唔同, 而且人永遠冇最叻嫁.  所以唔收唔代表D咩, 一間神級學校都唔代表D咩.  
如果可以係一間中等學校考得好, 建立好自信心, 我覺得依樣比起佢係神級學校但冇信心好.  
努力加油.  一定會有合適你小朋友嘅學校等緊佢.

cowboy2007  好同意!多謝您!  發表於 13-1-21 13:40

回覆:我終於鼓起勇氣說出真相...

多謝一直關心我的EK朋友,我起返身喇!(比你地丙完醒晒)。其實我自己個關一早過咗,本身是普通津校出身,名校不名校本來並不是最重要(當然收梗好啦)。但一直以來,只希望找間適合兒子程度+校風好的好學校,但原來喺咁難!
學校的好與壞我地從來無講過,小朋友在面試過程中會另有體會及偏好。關於重讀,我們沒有直接跟他說,是他偷聽到大人的討論而得知,我們確實低估了現今孩子的成熟程度。下次有重要議題還是待深夜才商議了,如果單是因為學校不夠好而repeat,都真喺幾"怪獸"喎....hehehe....
兒子天生是個堅強又樂天的Happy Boy (可能只是欠了一點運氣)。所以好同意樓上家長說小朋友在中等程度讀書讀得更開心及有自信。另外,有正確人生觀+價值觀是最重要,再加上有書緣又主動學習,我便應該心滿意足了!Waiting等待好漫長,我暫時停賽作中場休息,下半場會更努力去寄信叩門...
祝大家大抽獎抽到好籤!

四隻貓:放心!今年的寶貴經驗一定幫到細佬考到好既學校...您要繼續努力

sammilcm    發表於 13-1-25 10:45
chiyin8  Good!!  發表於 13-1-23 22:28
hadwinboy  Happy to hear you are fine now. Add oil!!!  發表於 13-1-22 17:55
Parisienne  好高興!苦口婆心,雖然真話難聽入耳,但跌低爬番起先係真正大贏家!加油,一定得!  發表於 13-1-21 18:29
bbb330  你好勝呀!一點即明  發表於 13-1-21 14:12

引用:多謝一直關心我的EK朋友,我起返身喇!(比

原帖由 cowboy2007 於 13-01-21 發表
多謝一直關心我的EK朋友,我起返身喇!(比你地丙完醒晒)。其實我自己個關一早過咗,本身是普通津校出身, ...
加油。

回復 cowboy2007 的帖子

Cowboy & Others Mami

其實,上天一定會好好安排.
大家最緊要和諧、和諧 !!

我都裝備定,5月尾開始狂印profolio, 6月1日放榜一知道衰左就去狂叩門.....

大家努力 !!!

cowboy2007  大家都加油...努力 !!!  發表於 13-1-21 13:42

引用:多謝一直關心我的EK朋友,我起返身喇!(比

其實肯企出嚟指出問題所在先係雪中送炭,只係講明白樓主,努力加油係無補於事。

恭喜樓主,已超過一萬大關!等待你的好消息!

cowboy2007 發表於 13-1-21 12:26
多謝一直關心我的EK朋友,我起返身喇!(比你地丙完醒晒)。其實我自己個關一早過咗,本身是普通津校出身, ...

When you read through the forum, there're many parents still struggling how to choose between KTS and other offers, so chances are high for those who're on waiting list. Act now and prepare for "knock door".

回覆:cowboy2007 的帖子

諗通咪好羅

大家都加油呀!

比100個 like 你

回覆:四隻貓 的帖子

如果香港多D人可以做到雪中送炭,少D人雪上加霜,我們的城市會更加好!不會变成咁!人家都係想揾個地方!又何必傷口上加鹽呢?對(指責人的)有何好處?樓主:支持你繼續努力培育出好嘅下一代!祝願那些自私的人繼續培育出似他們一樣的人,繼而自己承受回這些果

poodlema  無錯, 我覺得BK 有D人成日以為自己好叻, 樓主都係想呻下啫, 唔支持咪唔好入來算囉, 但有D人成日都以為自己好叻, 下下要教訓人地先安樂!  發表於 13-1-23 14:44
bbdmami    發表於 13-1-22 09:38

回覆:junyi 的帖子

引用:整個事情根本係樓主的錯。。重講到好似子女

原帖由 Azzurro 於 13-01-20 發表
整個事情根本係樓主的錯。。
重講到好似子女好成熟
Agree

‹ 上一主題|下一主題