用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我終於鼓起勇氣說出真相...
樓主: cowboy2007
go

我終於鼓起勇氣說出真相...   [複製鏈接]

回覆:我終於鼓起勇氣說出真相...

Parents should adjust themselves. Don't give kids any pressure. 不要打擊佢自信心!

Parents should adjust themselves. Don't give kids any pressure. 不要打擊佢自信心!

回復 momama 的帖子

I like your "輕描淡寫".  Whichever school that the kid will go to, let him be happy and excited about it!

分享:我每次interview都會同我小朋友話校長邀請你去參觀學校,你去同老師傾傾計,睇下你like唔like學校同老師。每次去到學校,唔理係心儀定係我心中的二線,我都會介紹學校好的地方比佢ie.好大、好靚!我要預備定佢將來有機會入讀任何一間

cowboy2007  好好方法, thanks  發表於 13-1-21 13:45

最重要係佢的自信心同佢讀得開心!relax pls!

其實小朋友好快忘記事情,有得玩就得,同埋好睇父母,如果父母表現愁,小朋友可能都會唔開心!

support you, the best is not come yet!!! dont give up.

cowboy2007 發表於 13-1-18 16:13
昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時候,我終於鼓起勇氣說出真相....

昨晚剛進門,正在做家課的兒子 ...

然後失落的反問我: 「之前您話冇好學校收我,可能要重讀。但我真喺唔想repeat。」聽到呢度我已經雙眼通紅,另外也打消了要repeat 再考"神級"學校的打算。

入神級名校只係你自己嘅主觀願望,亦無同個仔溝通。Repeat, repeat!有無理人哋感受?!根本root cause就係你!

cowboy2007  駛唔駛咁激,比我更激動喎  發表於 13-1-21 13:44

我睇完你個仔0既反應, 都有D眼濕濕

我個女啱啱三歲, 我之前(兩歲三個月時)只同佢見過一間幼稚園, 無收佢, 我亦唔想好似其他家長咁疲於奔命, 個女嗰時都有D興奮, 成日都問我幾時可以去嗰間學校同同學玩見下D老師, 不過因為嗰時仲細, 問左兩個星期無再問

我諗你都好唔開心, 不過parenting就係將自己0既期望同細路0既期望搵一個交滙0既地方, 佢地仲細, 我地都仲可以將自己想要(或覺得好0既嘢)投射比佢地, 但係佢地自己0既期望呢? 可以諗多D

排隊買名牌限量版,買唔到,都會變左賺人熱淚的故事,天啊

ferrari2007    發表於 13-6-5 09:17

引用:Quote:cowboy2007+發表於+13-1-18+16:13+昨

原帖由 11B 於 13-01-20 發表
然後失落的反問我: 「之前您話冇好學校收我,可能要重讀。但我真喺唔想repeat。」聽到呢度我已經雙眼通紅 ...
入唔到repeat  多兩年都值啦

引用:昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時

原帖由 cowboy2007 於 13-01-18 發表
昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時候,我終於鼓起勇氣說出真相....

不如你帶佢去HKU睇吓,佢睇完校園宿舍實like架,跟住呀仔朝思夢想HKU,佢以爲自己有機會入,跟住你兩眼通紅同呀仔講,呀仔而家學校唔收你啦,你可能要repeat啦直至你考到爲止,跟你兩眼通紅入廁所,問點解世界唔公平。最攞命係d人仲安慰你種有機會唔好放棄,可能到時入班入year 2,咁樣你永遠走唔出迦鎖。最可憐呀仔無知比妳影響入唔到HKU人生變得無哂希望。

恕我直言,我唔會安慰你,請你認真反省和反思,你個仔既自信已被你嚴重打撃,什麼入不到就repeat?根本唔應該咁諗!
什麼學校只是選了比你更叻的小朋友?根本唔應該咁講!
你真係一個抱有奇怪價值觀的怪獸家長。

ferrari2007    發表於 13-6-5 09:22
chiyin8  Agree with you!  發表於 13-1-23 22:26

回復 高齡牛師奶 的帖子

9小時後又有學校放榜了, 希望在人間 !

家長有期望係好正常,只係擺錯位!小朋友確實無需要經過呢啲家長可以過濾嘅挫敗!佢哋好容易並敏感地感受到我地嘅情緒,所以我地餓都要扮個飽樣!失望還失望,自己自檢,點去為佢再爭取同安排而吾係叫佢一齊share果份擔心同難過。

ferrari2007  絕對同意  發表於 13-6-5 09:23

回覆:little-pig 的帖子

Hi little pig

日日都有放榜也與我無關了!
我們夫婦商量過,還是希望兒子入津校,省 $ 又省時間又省力。

縱然Sfa 唯一有 second in 的也 failure ,現在倒是放鬆得很。
幾年前沒有一間kinder 收也沒有驚過。一定有書讀,只是我們想不想在那裡而已!
哥哥最後也是7月才找到有學校取録。

同樣Case happened on 細佬,5月尾才有kinder 收佢。我經歷了幼稚園那幾年所以小學沒那麼挫敗了。

回覆:高齡牛師奶 的帖子

識醒咪好囉!
升小啫!唔開心我都有,唔駛攪到咁,唔收咪搵第二間囉,佢哋無眼光唔㨂你仔仔,唔駛咁難過,仲話要repeat?!你仔仔咁叻仔,上天總有安排!仲有大把關口要過,努力迎戰,積極面對嘛!

請相信囝囝的聰明,請相信係金子都會發光,大家加油!

cowboy2007 發表於 13-1-18 16:13

Rejection is just part of our lives!  We have to face numerous rejections throughout our lives and we should guide our kids how to face it!   I won't say something like "努力" "唔好放棄" to comfort you as those are all BS!   You need to learn you have already imposed lots of negative energy and pressure on your son!   That's why he would ask you qesutions like this... Come on!   Going to those prestigeous school like St Paul's Co-ed, DBS, DGS, Ying Wa etc doesn't mean your kids would have a so call "successful" life!   Not all of those students from those schools would get into top universities in the world!   And many really successful people with good integrity and caring minds are not from those prerstigeous schools!   It is just doesn't really matter!   A kid just needs properly education and gudiance from parents to show them the right values in life, but you are simply giving your kid too much pressure!    I think you should really have a reflection on yourself 反思﹗

唔好0甘啦, 樓主都係個心唔舒服, 想講出來等自己釋懷.

考小一過程中, 家長心情就好似坐過山車, 有期望自然就有失望. 大家都係盡努力幫助孩子, 希望孩子行條順暢d既路. 問心? 有仔既, 有邊個一刻都無留意過DBSPD/YW/LS/st Joe/ 華仁.....呢類出名既男校?

錦上添花容易, 何不雪中送炭呢?
‹ 上一主題|下一主題