用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我終於鼓起勇氣說出真相...
樓主: cowboy2007
go

我終於鼓起勇氣說出真相...   [複製鏈接]

引用:Quote:786+發表於+13-1-19+21:58+哈哈,我

原帖由 samchan2179 於 13-01-20 發表
做唔出?咁姐係比你個小朋友輸係起步點啦,究竟,你愛唔愛你D小朋友嫁hahaha ...
要做到真的勝在跑步點上,唔係升小呢一刻。你想得唔夠遠。我的朋友,找了神級男女校的老師做配偶,朋友自己的小朋友及兄弟姐妹的小朋友都入了神校。洗唔洗買位咁....我好多其他朋友,小朋友在外國出生,一出世就有外國藉,入唔到神校,第時出國都慳一畢,洗唔洗買位咁....起跑點是要這樣贏的。要怨就怨自己想得唔夠遠,去到升小先想起跑點

回覆:我終於鼓起勇氣說出真相...

幾年前有個post,有個人講點考女拔。好多人唔信,而且版主摌走左。我記得少少:

=要考女拔就早些計劃,受精到出世要計過,計在年頭出世就大女。無計過就真係plan得唔夠好
=要考女拔既然知道佢係聖公會,咁就應該要畀些誠意早點入教

還有一些...

呢些謂之想得夠遠。樓主有無做到?無就應輸得甘拜下風

-----

.

還有,女拔只consider同學年(1/1至12/31出世)的考生,超大女沒有用。不知男拔和聖保羅是不是這樣。受精做唔到大仔大女係計劃得不周全,小朋友留級都沒用。唔關小朋友事,小朋友不應難過。

整個事情根本係樓主的錯。。
重講到好似子女好成熟

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+13-01-20+發

原帖由 786 於 13-01-20 發表
要做到真的勝在跑步點上,唔係升小呢一刻。你想得唔夠遠。我的朋友,找了神級男女校的老師做 ...
洗唔洗咁...低裝...低裝呢兩個字,我連講都講唔出,何況買位...

考入未必=能畢業,
當年見到唔少

引用:整個事情根本係樓主的錯。。重講到好似子女

原帖由 Azzurro 於 13-01-20 發表
整個事情根本係樓主的錯。。
重講到好似子女好成熟

回覆:B.BB 的帖子

Agree!

我考了 Yw , DBS , s f a , k t s 。。。。。

最後冇間收, second in 也只有 s fa

那天sfa reject 也哭了一會。好彩我打不死,好快無事。心想又唔會無得讀,玩到9月初仲會有人放位。

不過我冇同個仔講。佢其實冇問過我 wor ,佢到現在也沒有問過佢會入邊間小學,中間有問過我係咪讀英華,我話唔係之後佢又無理,我好欣賞佢嘅童真,關於小一暫時還是零思想,未來6個月仍能處於這狀況多好。

上小學就沒有了這樣的日子啦,天天摶命做功課!所以,希望大家放鬆!

我覚得失望是家長居多,你們也放鬆點,申報,我零 offer !!!!

cowboy2007  完全明白! Thank you!  發表於 13-1-21 13:47
Jane1983  心寬自然路闊,大家努力!  發表於 13-1-20 13:25

我等到大抽獎嗰日,抽唔到心儀官津,返到屋企就話阿女知.,“派“咗去一間一早就收咗嘅私小,佢就話“好嘢,我升小學啦“

Don't be so mean.....the reason why 樓主felt so disappointed was the fact that her son couldn't get an offer from "他心儀的小學".....

温馨提示,放榜曰唔好帶細路去,大吉利是抽到間無厘頭,你崩潰時嚇死佢地!平靜咗先返厔企,輕描淡寫咁話派咗邊間,叩門時就話想揾間學校近屋企d

大人何必要個細路擔負太多?
輸人都唔好輸陣,自信無咗好難補返,慘過入唔到名校多多聲!

唔好再用阿仔嘅所謂〝生成〞嚟安慰自己,呢種負面嘅懂事只是反映了他的憂慮罷了,根本無咩成熟可言,除非佢反過來樂觀地安慰你,咁就真的可喜可賀了。

快d諗吓點樣正面同個仔解畫吧.......

引用:温馨提示,放榜曰唔好帶細路去,大吉利是抽

原帖由 momama 於 13-01-20 發表
温馨提示,放榜曰唔好帶細路去,大吉利是抽到間無厘頭,你崩潰時嚇死佢地!平靜咗先返厔企,輕描淡寫咁話派 ...
Yes, 好提示。我知現在小學插班好平常。我朋友同我講「呢間入小一好難,好大競爭,插小二易好多,大把人讀唔掂轉走。」我心諗「有冇誇張咗呀?真定假?」如事實真如此,小朋友夠實力的話,小學插名小有幾難?

momama 發表於 13-1-20 10:46
温馨提示,放榜曰唔好帶細路去,大吉利是抽到間無厘頭,你崩潰時嚇死佢地!平靜咗先返厔企,輕描淡寫咁話派 ...
真係呀,小朋友見到,以為家人有意外就唔好....所以都係哭完先好返屋企

回復 momama 的帖子

同意,家長自己一個人冷靜處理好d。

回復 lovebb2 的帖子

這個問題我有認真和朋友研究過,結論係插班要考卷,所以有實力但被面試process埋沒了的小朋友是有機會的。但要做「過江龍」,學術必須要好強。

引用:回復+lovebb2+的帖子 這個問題我有認真和

原帖由 Jane1983 於 13-01-20 發表
回復 lovebb2 的帖子

這個問題我有認真和朋友研究過,結論係插班要考卷,所以有實力但被面試process埋沒了 ...
係呀!我識人小一sfa,小二插入喇叭,喇叭只會比全級頭三名入表面試,所以有實力,幾時都入到心儀學校,加油!

Jane1983    發表於 13-1-20 18:22

Pass through the last few yrs school hunting projects. I start to re-think again & again how do we want to raise up our kids. What do we want our next genreartion to be? I hv heard a little gal keep saying said : ' my mummy said i will go to dgs.' I asked if you cannot go to dgs . Then??? She said :"mummy said if i cannot go to dgs. I can only go to other easy-school.'

I feel sad for the little gal & feel bad on the innocent of their parents. Kid's preesure is always from parents. And if the gal cld not get into the only desire school, she wld probably feel guilty. If she can go there, she will think she is the best in the world. Is it the right approach we want our kids to grow up as?

我識人話梗係要考自資私校,唔通讀d地區PK小學,結果……何苦呢!

Jane1983  說話講得咁滿,真係無也好處  發表於 13-1-20 18:23

天外有天,人外有人。不要小看他人。
‹ 上一主題|下一主題