用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位問題
go

統一派位問題

朋友話統一編號是每一個組別再按成績高低分一個號碼,成績叻D號碼較細……較細的入先,但我一直以為同一組別就冇再細分高低,所以
剛致電教育局問統一隨機編號,他起初話朋友說的是對……咁我再睇吓升中光碟,但是不明再致電去問清楚,結果是跟我一直的想法一樣……唉!問小小野姐,前後致電……答案卻不同

即係同一組別無分頭尾, 都是隨機號碼抽, 對嗎?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆:grace_xian 的帖子

最後理解→是

有冇其他人有更肯定的答案?

回覆:kiukiupig 的帖子

唔分band頭,中,尾.抽獎只跟隨機number,個number同成績冇關.

係EK裡都有一些家長仍然係堅持跟樓主朋友的看法是一樣。點解?

成績好的同學會獲得較細的號碼 --- 有這種感覺完全正確,因為成績好的同學的確是好像有著數,他們好像想入邊間就入邊間。

自行階段,考第一的同學第一志願是BPS,呀!放榜又真係派到入BPS。到考第二的同學填第一選擇是皇仁,呀!放榜又真係派到入皇仁。到考第三的同學填第一志願是林護,呀!放榜又係派第一志願的林護。如是這第四、五、六...........都係一樣。誰不知人家全部這些都能在自行時已成功被取錄了,跟本就唔駛等統一派位,只是結果都係要等統一派位放榜時才一起公佈。就是會有這樣的結果,於是就會使人覺得好像成績好的同學拿走晒隨機號碼的細號碼一樣。

:verycold: :verycold: :verycold:

grace_xian 發表於 13-1-15 17:04
即係同一組別無分頭尾, 都是隨機號碼抽, 對嗎?
如果同一組別還要分頭中尾,還可以稱為「隨機」嗎?

grace_xian  我諗我一直相信是同一組別不分頭中尾的, 不過睇完樓主的話又confuse了, anyway,thx  發表於 13-1-17 12:15

這樣做可以平衡各學校的成績差異,不至於成績差太遠!

引用:+本帖最後由+ohnono+於+13-1-16+01:06+編輯

原帖由 ohnono 於 13-01-16 發表

係EK裡都有一些家長仍然係堅持跟樓主朋友的看法是一樣。點解 ...
咁點解釋成績前d,派唔得仲差過成績排係後面的同學呢?

引用:Quote:原帖由+ohnono+於+13-01-16+發表本帖

原帖由 健朗媽咪 於 13-01-16 發表
所以咪就係隨機囉,大家自行都失敗,而band 1裡成績最差嘅隨機編號細,就有機會派得比其他人好,即使你係band 1裡成績最好嘅,只要個no.大,就會派得差過之前個同學囉

都有名你叫"大抽獎", 就係因為是隨機, 所以大家都冇信心.

健朗媽咪 發表於 13-1-16 23:13
好難去介定甚麼成績是前甚麼是後的。就算所謂成績前的同學只係機會大而矣,都未必百份百可以自行時成功。
特別在一些大抽獎時,位多人少,競爭較少的區域,好多同學自行時都會搏高多少少,就算唔得都可以大抽獎麻。問題就在這裡,自行一唔得就跌落大抽獎,大抽獎隨機號碼唔好,又抽唔到心儀中學。最慘就係選校又亂晒大龍,完全沒策略,還值得慶賀的就是band 1學生最差還不是派去band 2學校,恐怕都算是執番身彩,好過那些估錯banding的同學。

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:健朗媽咪 的帖子

B1頭同尾是自行教育局比考生呈分在同一組排名,但到了抽獎同一組別已無分,只會是編號前同後,b1頭學生在自行失敗,要靠抽獎,但自己選的已派給編號前的同組同學,所以只獲派保險線學校,即係所謂b2中學,學校banding只是同一個組別學生喜歡既學校而已

健朗媽咪 發表於 13-1-16 23:13
可能是獲派的隨機號碼大,或選校策略有誤。
可以參考下面網址的例子:
升中乙部派位機制範例

littleflowers 發表於 13-1-17 00:15
所以咪就係隨機囉,大家自行都失敗,而band 1裡成績最差嘅隨機編號細,就有機會派得比其他人好,即使你係ba ...
所以咪就係話個no係隨機, 唔係跟成績比囉
成績只係將學生分咗三個banding, 同埋自行時排咗等第名次比中學, 但派位只係睇彩數

我想問我地會唔會知個隨機号碼編号,係咪form上個number.

回復 sambb 的帖子

唔會知,結果出黎派得唔好米知唔夠人前

回復 sambb 的帖子

不是,是電腦編的,就是說明靠彩數的。

唉!自行又機會微,抽獎又靠彩數的。
睇怕都要去求神拜佛啦。