用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 細佬/細妹 on waiting list
go

細佬/細妹 on waiting list [複製鏈接]

我大女讀緊培僑G5, 細佬仲係waiting.
請問有冇同路人?

0    0    0    0

我大女今年G3,細佬都係on waiting list!

回覆:natng 的帖子

而家好多私校都話明唔一定收返兄弟姊妹,分開讀真係好麻煩,希望你們最終都入到

引用:我大女今年G3,細佬都係on+waiting+list!+

原帖由 natng 於 13-01-11 發表
我大女今年G3,細佬都係on waiting list!
natng,

好苦惱! 你依家有乜打算?

引用:而家好多私校都話明唔一定收返兄弟姊妹,分

原帖由 maggiefung421 於 13-01-11 發表
而家好多私校都話明唔一定收返兄弟姊妹,分開讀真係好麻煩,希望你們最終都入到

...
承你貴言, 不過唔樂觀

回覆:細佬/細妹 on waiting list

叫家姐或哥哥親手寫信比校長求下情可能有用。

信我同阿囡各寫咗一封俾校長,唔知現在還可以做乜?
好彩自行收生細佬入到間好好的官小,咁我先定返少少!
我淨係幫細佬報培僑一間冇考其他,因為我真係淨係心儀培僑!

回復 maggiefung421 的帖子

多謝你旳祝福!

依我愚見,不如寫多几封啦。表明很有誠意嘛。

回覆:natng 的帖子

有間好學校打底都定D!

引用:信我同阿囡各寫咗一封俾校長,唔知現在還可

原帖由 natng 於 13-01-12 發表
好彩自行收生細佬入到間好好的官小,咁我先定返 ...
想問下係咪大嘅讀培橋覺得好好所以想細嘅都讀?有好官校收咁讀培橋定官校?如果培橋收

引用:信我同阿囡各寫咗一封俾校長,唔知現在還可

原帖由 natng 於 13-01-12 發表
好彩自行收生細佬入到間好好的官小,咁我先定返 ...
恭喜你, 有後備都定d。

我仲徬徨中。。。。。

試下再寫多几封求情信。同埋小一大抽獎公佈後再打電話返学校再問。

回復 ztiachan 的帖子

我小朋友也是waiting已寫了三封信也沒有消息!我一間offer都無,日日等運到!
dadabbma

回覆:dadabbma 的帖子

我有位同事放棄培僑,選擇大抽獎,又有多一個位比後備生!

回復 lazyqueen80 的帖子

係!因為家姐讀得好開心。平時功課唔多,學校鼓勵小朋友多閱讀,阿囡自己都好喜歡睇書,在唔多功課及少考試測驗的壓力下,我覺得阿囡都學到好多嘢,成績都算中上(中文9x,英文,數學及常識8x),知識絕對唔少得過讀官小的小朋友。所以如果培僑收細佬,我一定讀培僑放棄官小。

引用:回復+lazyqueen80+的帖子 係!因為家姐讀

原帖由 natng 於 13-01-20 發表
回復 lazyqueen80 的帖子

係!因為家姐讀得好開心。平時功課唔多,學校鼓勵小朋友多閱讀,阿囡自己都好喜 ...
謝謝回覆

我大仔今年G3,細佬都係on waiting list我都好希望細佬入到
‹ 上一主題|下一主題