用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我比仔激到就快死
樓主: 天山
go

我比仔激到就快死 [複製鏈接]

回覆:天山 的帖子

你的問題都是很多家庭都會有的問題,升中後他們不會受父母控制,每行一步都要跟他有共識,由升中選校,選班都是他喜歡才會有興趣讀好,否則只會怨你,要同孩子保持良好關係,到現在這地步只可等佢醒覺,佢無學壞已經好好了,起碼都鵝到佢收機,個個細路都沈迷電子世界,無先出奇難得,多關心欣賞希望挽回關係,細路要留意他們,有問想辦法解決,切忌動氣,用朋友關係維持提點,嚴厲他們唔受了。我朋友單親家庭,個仔中五暑假後突然唔肯返學,連出街食飯都唔肯,幾個月都無改善,醫生都唔肯去睇,又唔想媽返工,咁大過知所有野只靠媽,都唔知點解會有咁多隱青,中打機毒?你處境已經好好了

不知道大家有否收聽週日香港電台第一台鄧藹琳主持的訴心事家庭, 我自問也是一個嚴厲古板的媽媽, 這節目傳遞了很多青少年的想法訊息, 慢慢我也覺得需要改變一下自己的思維及處事方式, 不能每事只以家長角度出發, 對小朋友亦應予以一定程度的信任. 希望大家有時間抽空聽聽(也可節目重溫), 最近也有提及網絡問題, 值得我們去了解.

亞仔今日同我講.問我系吾系覺得佢很差.佢話現在好象他這年幾無幾個識煲飯.幫手拖地,我已經好好啦!吾信你問下人啦.其實我吾系要這樣,叫佢做呢樣果樣都系吾想佢成日打機,呢啲只系一阵工夫,放學即打機,星期六,日又系打機,佢有尊守夜晚9:30分鍾關機,我無直口娥佢,但我見佢成日坐系電腦度很不開心,佢同我講考試成績幾多幾多分,已經吾錯啦,其實系幾科吾合格,其它都只是中下,因我講過吾用迫佢讀書,無心機听佢廢話,怕自己認吾住發脾氣,

佢每講一科我只系,哦,哦,咁佢又話我無心听,唉!咁嘅成績想我比乜反應呀.吾識做人啦,我而家渣頸就命呀,

kilykilyk  妳咪笑笑口隨口一句咁下次努力啲,溫柔啲佢都心軟啲  發表於 13-1-21 01:09

hkbbq 發表於 13-1-10 12:21
我是一名父親, 我都覺得現在的小孩與我們那一代差不多, 所以, 我們盡量改變一下自己. 我個仔今年中三, 是英 ...

我都係咁,佢鐘意睇咩書就一齊睇,鐘意玩咩GAME就一齊玩,
屋企有好多嘢都會問佢意見,等佢都要關心下屋企同家人,
現在呀仔暫時都著緊屋企人,暫時很聽我們意見。

妳應該慶幸他仲肯同妳說心底話.

rainbowcov  agree.  發表於 13-1-21 10:51

天山 發表於 13-1-20 22:52
佢每講一科我只系,哦,哦,咁佢又話我無心听,唉!咁嘅成績想我比乜反應呀.吾識做人啦,我而家渣頸就命呀, ...

問題就在這里: "咁嘅成績想我比乜反應呀" !  你一方面又話不再逼佢讀書, 一方面又比訊息(你的反應表情)話佢成績不好. 又話吾想聽佢廢話.... 其實佢是需要你支持和鼓勵.  可以正面d, "都算OK架啦, XX科都不錯, 下次再比心機會更加進步, 亞媽撐你架, 有需要就出聲啦, 例如補習之類"

其實你兒子是很乖仔的, 肯依時收機, 肯和你溝通, 只要你不太多要求(要成績不錯, 行為好, 做事有條理才滿意), 多多欣賞, 他的動力自然回來.  真是不要在心里常用'廢人","廢話"之類的用字啦.  當你對兒子有要求的時候, 可以想想自己也不是那么完美(例如一個完美媽媽可能是入得廚房, 出得廳堂, 又返工又煮得一手好菜, 把家打理得頭頭是道也沒有怨言, 說話溫柔, 善解人意, 常常微笑, 很有耐性, 你又能做到幾多?  ) 既然自己都不完美, 兒子也沒有要求你要做到怎樣怎樣, 要像某某同學的媽媽那樣, 所以你都不要對兒子太多要求.  你只要這么想, 就自然有耐性聽兒子說話了.  

hohol  你的意見很中肯,一語中的!  發表於 13-3-16 12:23
Adam媽媽    發表於 13-2-5 21:38
kilykilyk    發表於 13-1-21 13:15

如果我吾娥仍,管佢,佢有很多廢話同我講.做我心理尃家.吾應該唸野咁負面,話自己未開"曉",未搵到目標.以前佢想做暑期工搵錢.我吾贊成,怕佢搵少少錢放棄讀書.又怕識D吾好既人.我現在改變想法..比佢去做捱下先知辛苦.撞下板.怎做先正路呢?

醒目開學勳章

回覆:天山 的帖子

好老實講,你知你要求你仔係點,你仔亦知要求你係點,但大家都冇滿足到大家,大家都冇為大家行果一步,你做家長如果你想你自己仔好,你應該先行果步-用心聆聽,如果關係改善咗,你仔開始信任你,你仔自然會聽你教誨,當然有幾成貨仔都要收貨。
我仔中二時曾經沉迷電腦,對自己學業冇要求,話合格就可,我當時話佢話到斷氣,我講乜佢都當耳邊風,我唯有唔再鬧,用正常語氣同佢講,只要你對得住自己就好,你付出幾多,你收成幾多,你自己諗清楚想讀到中六定想升大學,請你諗清楚,這是你自己的路。我當時成日收到學校電話,曾經見過班主任、社工,我見完沉住氣冇鬧仔,依然買送煮亞仔喜歡嘅餸。其實佢咁大自然有佢諗法,當然佢諗法有錯,做家長有責任指正錯誤,不過要選擇合適時間教導,不是放棄!
我要落車,遲些再寫

我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

星期六晚我煮緊飯佢先同我講約左人要出去旺角食飯,我話你又吾早D講已買左你最中意既魚.之後佢唸唸下就話吾去啦! 我話你想去就去啦, 最多第日再買過.跟住佢又話去喇.到佢就來出門我問同邊個去,佢話打機友.年幾都大過佢,有D讀緊書,有D返緊工,約左十幾人打邊爐,我就吾多中意佢同呢班人一齊.同學就OK.呢D只是網友,網上傾好喇,出去就吾好啦,你有乜事我點搵你,網上咁多人,佢話我睇新聞太多,唸野都負面過人,吾出去點識朋友呀,識多D人圈子闊D吾好咩,識個朋友都有限制,我吾同你講都得嫁.下次吾會同你講喇,我吾出聲.之後佢都無出去,

adrjoc  我覺得你個仔其實好乖,又幫手做家務,9:30之後又唔打機,你唔中意佢約左朋友都唔出去,you should show more love and care to him. 給他多d自由,多d信任。  發表於 13-1-22 01:55

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+tinetinew+於+13-1-21+16:20+

原帖由 tinetinew 於 13-01-21 發表

好老實講,你知你要求你仔係點,你仔亦知要求你係點,但大 ...
佢成績出咗,當然係唔好啦,我冇鬧佢,佢好驚訝,我解釋俾佢聽我嘅想法,係中三我覺得佢比中二時勤力好多,起碼揀到佢想讀果d科!我仔宜家係中四生,佢邊科覺得唔得,佢會要求我搵補習,,以前係我迫佢去補習,等於掉錢去咸水海。宜家佢會分享佢一d學校生活,當然冇全部,我亦會係上網見到一些有用資料Whatsapp 俾佢睇,之後分享我一些想法,宜家大部分時間總算肯聽我意見再自己分析,不過我有時諗當年我亞媽有好嘅資源(如補習,課外活動),我未必有我仔宜家嘅學術成績!所以我見好就收,會俾多d鼓勵,不想佢太大壓力!
暑假工-我仔就十六歳,曾經我有種諗法就係俾佢捱下,不過最後我覺得,除非你搵到份文職俾佢做,否則以佢歲數佢嘅學歷,佢最多只係搵到飲食業如麥記,佢返咗工,佢以為自己大個,到時去夜街去玩,就冇得返轉頭,所以唔好為咗一時之氣咁做,唔值得,呢d亦係我同我老公嘅共識,除非你仔定力夠!

我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

tinetinew 發表於 13-1-21 17:01
佢成績出咗,當然係唔好啦,我冇鬧佢,佢好驚訝,我解釋俾佢聽我嘅想法,係中三我覺得佢比中二時勤力好多, ...
我仔未夠16歳,佢想快d夠年齡可以做暑假工.佢就系想做飲食業同麥記.早幾年已經同我講定先,我反對.我既担心,同想法同你一樣,要做只可以做義工,或文職.文職無可能搵到,義工無錢佢吾會做,之前逼佢補習,等於掉錢去咸水海你講得啱.佢亦有同我講,叫我吾好浪費錢,補習對佢來講無用,佢想讀書上堂尃心听已足夠.睇佢自己,佢也想讀好書.但是做吾到.最後我同佢講有需要補習出聲,亞媽支持你,得啦!要補習先同你講啦!

teresat  我捨得,細女暑假在cafe的厨房做打雜,即刻洗碗,一個十分好的磨練!  發表於 13-1-25 11:37
joyjoyparent  其實15歲都可以做工, 我也十分贊成勞動學習, 只係唔捨得啫.  發表於 13-1-24 12:00

佢就系定力吾夠我才担心,好易受人影響

我覺得是打機出事. 長時間打機會好易發脾氣. 我諗你要慢慢改變他. 你EQ都要高. 上星期我屋苑有個11歲女孩, 比阿媽駡不停打機, 拿刀出來, 阿媽報了警.

比多些信任和欣賞呀仔, 等他不用向外尋求.  網上識的朋友好危險.  十個中只要有一個立心不良就麻煩啦.  正面d.  暑期工都危險, 尤以飲食業, 真是什么人都有. 另識得有人因做暑期工識了人變壞.也有朋友青少年兒子在網上識了三十多歲大陸女子同居了. 小心.  

你只要真心地對兒子說對不起 , 並承認自己的錯! 他更不会刻意激了。這是改善關係開始o
要放手 , 焦點放在自己身上 , 你的世界只有他 , 這年紀他是不会珍惜妳。
信任他 , 只讓他知道有乜事發生都好, 会撐佢。
現在去打下他玩的电腦遊戲 , 進入並感受他的世界。請不要拒絕文明。

回復 天山 的帖子

《僱用兒童規例》      
附屬於《僱傭條例》的《僱用兒童規例》規管在所有行業僱用兒童的事宜。兒童是指不足15歲的人士。規例的主要條文包括:        
  • 禁止僱用未滿 15 歲的兒童在所有工業經營內工作。
  • 13 歲及 14 歲的兒童可受僱於非工業機構內工作,但如他們未完成中學三年級課程,則須接受全日制學校教育及符合其他旨在保障他們的安全、健康和福利的條件。
  • 禁止未滿 13 歲的兒童受僱。然而,為了發展藝術及培訓人才,勞工處處長可特別批准兒童受僱為藝員,並訂定某些嚴格的條件。
《僱用兒童規例》不適用於與根據《學徒制度條例》(第47章)註冊為學徒的兒童有關的情況。

呢排佢同我講多左學校d事,打電話叫佢煮飯,煲燙.很爽快.昨晚被我破壞了,事情系咁嘅;平時9點幾關電腦,跟住玩手機.拖到11點先沖涼.12點入房瞓.琴晚先知(佢講)原來佢仲要上網追台灣劇集.睇完都1點啦.我話咁樣吾夠瞓喎.佢都覺得系.上堂有選擇性瞓覺,大部份中學生都系咁,我當時無發脾氣.對佢講咁樣吾系咁好.電視8點播放,網上10點應有得睇.你10點前沖好涼,用電腦睇(無咁傷眼)11點都可以瞓啦,佢也認同,拖到10點未離開電腦.吹幾次最後我發脾氣話再吾沖涼掹wi-fi. 仲要駁嘴,11點幾我出來睇佢瞓左未.見佢又系度睇波,我話佢就講剛剛睇完.你地認為我應吾應該生氣呀?夜晚我想早D瞓,但吾敢瞓.怕無人提醒佢都吾知要幾夜,只有系度等等!

Ceci333  呢d我會比返自主權, 底線是不要騷擾我或家人瞓. 都中四, 還有兩年十八歲, 大人啦.  不過有責任找個機會好好談談睡覺時間的重要性, 難道要管到成年?  發表於 13-1-25 12:43

現在情況未算很壞,試一下用相反方法.

天山  有好建議嗎?怎做好?  發表於 13-1-25 12:25

‹ 上一主題|下一主題