用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我比仔激到就快死
go

我比仔激到就快死 [複製鏈接]

中四.沉迷打機,上網,不理學業,做宅男.,見到眼火爆,話佢幾句即叫我收聲.叫我唔好理佢.亦唔會听我講.佢的歪理我唔識答.只有激死自己.每次都叫我唔好理佢咁多.又唔想同佢有沖突,我應該怎答好呢?
   1    0    0    0

既然提醒他讀書都沒用, 就真的不要提, 因道理他已聽了一千片, 也明白,只不過因為一些原因如沒信心, 沒成功感, 厭煩, 大壓力之類所以不實行. 由他吧. 不過, 沉迷打機,上網就可和他談談, 看可否定一個時間. 語氣要和朋友一樣.  再不得就找沉迷上網熱線幫幫.  越提醒越反抗. 也要有耐性, 要幾個月才見一點點改善.  可能他對自己沒信心, 給他多點贊美. 他做宅男是沒信心但又逃避, 要找點成功感便要打機.  不要再鵝他. 他要你的鼓勵

阿仔敢叫你收聲,但你卻怕同佢有沖突!相信冰封三尺,非一日之寒。最好求教他的學校社工,不一定要讓阿仔知。

嘗試找第三者跟他談談.

Ceci333 發表於 13-1-6 20:38
既然提醒他讀書都沒用, 就真的不要提, 因道理他已聽了一千片, 也明白,只不過因為一些原因如沒信心, 沒成功 ...

小學時好活躍,成績OK,佢比較早熟,都算靚仔,很多 女同學圍住佢轉,所以幫佢揀男校,呢幾年無乜長高.但肥了好多.眼見小學同學個個都高過佢.又有女朋友,佢越來越無自信,成日坐係度點會唔肥呀.問題所在我知.但唔知點去幫佢.最初我好有耐性教導佢,佢明白.但無實行.我又火爆,唉!我都想多些贊美同鼓勵他.佢乜都無做.怎贊呀.

回覆:我比仔激到就快死

有時以身作則都好重要。我先生每星期日都會訂場與子女打波。但 我放假,就唔想郁。兒子就經常叫我一起打波,又勸我多看書。試下用行動感染孩子,找共同話題。剩係鵝,孩子會覺得好煩。

回復 kyliema2006 的帖子

以身作則都好重要。

好同意!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

kyliema2006 發表於 13-1-6 22:45
有時以身作則都好重要。我先生每星期日都會訂場與子女打波。但 我放假,就唔想郁。兒子就經常叫我一起打波 ...
我同你身份調轉,我想星期日訂場同佢打乒乓球.羽毛球..同亞媽打波又怕比人笑.假期想旅行下.得我地兩母子佢又唔去.無人陪我.老公乜都唔理.知佢無聊先打機.但又唔想跟住亞媽.知佢都好慘.唔知怎做好.

天山 發表於 13-1-6 23:39
我同你身份調轉,我想星期日訂場同佢打乒乓球.羽毛球..同亞媽打波又怕比人笑.假期想旅行下.得我地兩母子佢又 ...
咁都幾難搞,或者可唔可以找一些與佢相熟的朋友約佢出街,等佢散下心,同唔好成日屈係屋企,最好同佢返教會。呢個時期係反叛期,要小心處理。

個仔咁大先黎"教",無乜大作用!既然改變唔到小朋友,試下改變自己,做個潮媽,了解、嘗試下時下青少年d潮嘢,潮語溝通.我哋係過來人,應該體諒年青人心情,但絕不是縱容!

701003 發表於 13-1-7 07:26
個仔咁大先黎"教",無乜大作用!既然改變唔到小朋友,試下改變自己,做個潮媽,了解、嘗試下時下青少年d潮 ...
一味反對 不如親身體驗和他一起玩 去了解一下他的感受、生活. 打罵教是要的...但體諒 理解更重要

我也是個儍爸! 阿仔 小6時上網打三国殺, 我也上  我打得比他出色 他要不停求教.... 拜我出山助戰

血濃於水! 你們的心意他不會不知 但如何能放下自我 打開話盒子 坦誠相對 便要下点功夫...急不來

他喜歡看電影嗎,先打開玩樂的話盒。遇喜歡的電影,就睇埋本書。先做個玩伴。如果另一半可配合則更好。

天山 發表於 13-1-6 23:39
我同你身份調轉,我想星期日訂場同佢打乒乓球.羽毛球..同亞媽打波又怕比人笑.假期想旅行下.得我地兩母子佢又唔去.無人陪我.老公乜都唔理.知佢無聊先打機.但又唔想跟住亞媽.知佢都好慘.唔知怎做好.
父之過!

有時(其實很少)一家人出去行下食下佢很開心的.而家大個仔很抗拒只同我一齊.但又只有我樂意付出時間精神陪佢.佢很要面子,覺得我在可憐佢,為了不想傷佢自尊心,我搵節目叫佢陪我.佢很認真同我講:[你唸乜我知嫁,可唔可以唔好理我呢,成日係度娥.听到你把聲很煩.大家都唔開心,你唔想我係屋企咁我出去囉..讀書靠自己,想讀就讀,強迫不到我.而且成績又不是很差(中下).畢到業咪得囉.讀不到書又唔使死].唉!讀書都算啦.起碼都搵啲其它興趣學下充實自己.我唔想佢同爸爸一样咁廢呀!

吾好再逼佢啦!  由得佢讀不讀. 香港現在條條大路通羅馬, 你這樣對他來說是demotivate.  有機會就和他談談風花雪月, 起碼他在家都有的溫暖感. 出去要面對一班peers不是容易, 比他在家差下電啦. 在家透透氣出去會醒的架!  你不理他反而他朝一日會尋回自己呢. 不過打機要處理下. 找專業人仕幫忙.

人在迷霧中, 獨個兒在尋找... 人在成長的路上是難免的..父母是指路的星星.只能靜靜地在遙遠的天邊望着他們, 一天一天的等... 等侍他們抬頭望你的一眼!

靜靜地侍着吧....他總有望你的一眼..... 他要的可能只是時間和空間

To seek professional assistance from a social worker or school counselor may be a way out. If you are a Christian, just pray for the guidance from God. God should have an arrangement for your son.

天山 發表於 13-1-7 17:10
有時(其實很少)一家人出去行下食下佢很開心的.而家大個仔很抗拒只同我一齊.但又只有我樂意付出時間精神陪佢 ...
如果阿仔叫得你收聲, 仲話聽到你把聲好煩的話, 咁就已經去到一個好差的地步了, 我都試過聽一個人把聲, 就已經好想叫佢收聲, 再聽落去真係好想死, 咁你千祈唔好再哦佢啦, 只會更加反感。

吾好建議他參加什么什么活動, 約人出街等等, 是壓力. 你就當家是他安樂窩, 為他建造一個安樂窩, 開開心心就得啦.  所有道理其實他已明白, 只是欠了動力.  用欣賞的心去待他.  讚美是必要, 要每日一讚.  要是真心的.  你說他什么也沒做不能讚. 也不是.  你不要他一定跟你建議的去做.  雖然你的建議是十分好, 奈何他有他不做的原因, 如: 沒有動力, 或只是所謂的"懶惰". 怎樣也好, 他起碼沒有做壞事, 每天都上學, 學校也沒有什么投訴, 不是很好了嗎?  你不要再要求他做到什么什么, 人家小孩都活活潑潑約人出街, 他也要怎樣怎樣.  你就給他空間. 他有信心有動力的時候自然會約的.  你越提醒越可憐他他的信心就難回來.  從前他年紀小你說道理是好, 現在他基本道理已知道.  你就耐心等待吧, 可能是以月或年計.  他一定有值得欣賞的地方. 每件事都有兩面看, 正和反. 如生得矮小可能重心好些, 靈活寫.  樣子平凡可能吸引一些重內涵的女孩喜歡.....就如有錢也有正反, 有錢令人物質豐富, 但不容易得真愛.總之, 你從今天起多花時間想他的優點.  

另外, 你說話和思想可正面一些, 不說: "我唔想佢同爸爸一样咁廢呀" , 可說, "我希望他比爸爸積極", 不是更好嗎?  起碼不會打沈兒子. 免他覺得自己廢, 失去信心和動力.    老公也一樣呀, 不能說他廢, 鼓勵他才會積極.  即使不積極, 也能有點自信和滿足. 你們相處上也容易些.

mummom    發表於 13-1-8 21:10
son9698  說得很對啊  發表於 13-1-8 13:01
‹ 上一主題|下一主題