用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我比仔激到就快死
樓主: 天山
go

我比仔激到就快死 [複製鏈接]

我今日打電話比班主任了解佢系學校情況.話佢系學校算乖.無欠工課.但d字比較了草.網上練習做到足.所以平時分好高.讀書吾系勤力,有d小"沖"明
不過上堂有時瞓覺. 好似很累咁.今晚同仔講返呢件事.本來我很開心的。怎知佢講網上練習是同學幫手做的。唉!很失落.夜晚瞓得咁少時間.日頭邊度有精神呀.

回覆:天山 的帖子

放鬆d!老師有咁既評價應該開心,起碼重視學校功課,想當年中學年代都互相抄功課,無欠已經好好了,唔好要求太高,無可能另他們唔玩電腦,只是儘量調較時間

我覺得樓主個仔本質唔差
只需要樓主EQ,耐性可能要再高D...
或者試下有規律性既野只在星期日至四...而星期五,六因為明天不用上學
咁就無條件比佢用電腦.....人總有盼望自由既時候....起碼大定都可以斗兩日啦
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

回覆:par3186 的帖子

贊成但有測考要自己安排時間,咁大個識諗的,他真的唔算差

求教各位,再了解過其他科老師.大家同樣評議是:上堂瞓覺.很累咁,叫他會即坐正.但很快又瞓低,佢咁樣讀書都有中等成績,很有天份.我應該怎樣改變佢夜瞓問題呢? 12點瞓. 早上6點半起身有問題嗎?

Ceci333  六點半起身要十點半瞓啊!不夠八個鐘一定累.青少年因身體發育要多些休息,九個鐘最好.學習和上班不同,個腦會累,睡不夠上堂會不自覺瞓.  發表於 13-2-1 10:05
Yanamami  Try to sleep b4 11pm.  If he's tired all the time, it means he's not getting enough sleep.  發表於 13-1-31 21:21

上中學後開始夜瞓,為呢件事成日很勞氣,11點叫佢瞓覺,12點入去睇佢仲系度玩手機,話瞓吾着喎,佢未瞓,我又吾放心瞓,等佢瞓左我先安心瞓,攪到我成日吾夠瞓,個人又蚊,硬又吾得,軟又吾得,很麻煩,佢d時間觀念很差,

THRY  試下10點半後手機由你keep, 明早才交回給他  發表於 13-2-1 13:54

話我吾信任佢,咁大個仔,樣樣都管住晒.安排晒,佢自有分寸.佢知道自己做緊乜.眼瞓自然瞓,佢吾想瞓逼佢都無用,我咁年幾瞓6. 7個鐘都吾夠啦! 何況係青少年.同佢解釋過佢咁年齡起碼要8個鐘以上,佢一d都吾珍惜自己身體,我講得多話我煩,唉!佢又吾自覺.如我每晚強制限時掹wifi,大家又面左左.吾知怎做好,

keep手機更加無可能.佢而家中四仔,當自己大人喇.吾到我管喇,要唸個方法令佢明白到長始落去的壞處.(不可以由我講)

樓主,坦白說,我都覺得你煩。關心在你,明白在他;緊張在你,開竅在他。

唉 而家教仔真係幾難,我發覺家長式佢就黑面,朋友式佢就唔聽,好多道理佢哋其實都知道和明白,所以我自己就只有放下,唔好咁緊張。

天山  你講中晒,但吾緊張又怕誤佢前途.  發表於 13-2-2 10:43

回復 senpei 的帖子

既然緊張都沒有效果,他都不會改變,不如自己輕鬆下好過.

懿晴媽 發表於 13-2-4 17:16
非常同情你,我跟你的情況差不多。我每次對女兒說些甚麼,她總嫌我煩,叩我收聲。老公就賴在沙發上,只管打 ...
我老公以前仲普離.我兩個開緊火(就黎打出手果只)佢都可以乜都睇吾倒嫁.如果打破電視機(佢睇緊電視)可能佢會睇下發生乜也事.

我同老公講.佢吾應該結婚.生仔,害左我同d仔女.

woo ... you should not say these words to your husband, especially in  front of your son. When you say in this way, I think you are really "angry" with your husband and your son. This emotion quite "destroy" your family relationship. Take  time to relax during this Chinese New Year Holiday. Don't take a role as a "manager" at home. This role makes your husband and your son feel uneasy. Try to "share" what you think with your son more than to "instruct" him. Wish you joy in this CNY holidays.

引用:我同老公講.佢吾應該結婚.生仔,害左我同d仔

原帖由 天山 於 13-02-06 發表
我同老公講.佢吾應該結婚.生仔,害左我同d仔女.
死啦,我諗我嘅皮氣同你差不多, 都係咁火暴! 要好好檢討。

我終於放手了.反而仔仔又開竅了.真的估不到.是我放手而開竅.還是他打厭了.自從上次見完老師(家長日).對他增加了信心.決定放手.平常心對待.呢幾個月來他做左兩次中心義工.放學後隔日跑步,打機時間小左.夜晚11點瞓,我好安慰!

Yanamami  Good news indeed.  Keep it up!  發表於 13-3-9 16:23

真心恭喜你呀, 終於等到阿仔開竅。我還苦苦地等呀!

真開心聽到他改變,繼續進步

安格斯媽媽 發表於 13-3-10 11:32
真開心聽到他改變,繼續進步
多謝你們給我信心同鼓勵.使我開始肯接受別人意見.回想早幾年同亞仔兩個困獸鬥.我也戰入牛角尖.成日都處於緊張狀态.經常失眠.現在見他有改變.希望不是暫時啦!
‹ 上一主題|下一主題