用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 特然間法現自已住附近有4間band 1 中學。 ...
樓主: 魚王
go

特然間法現自已住附近有4間band 1 中學。 [複製鏈接]

gigayan 發表於 13-1-3 10:19
同朋友傾開, 有家長認為, 呢類學校英文或外語較津小強, 考慮到很多中學未來幾年有可能會轉型為DSS, 如入讀 ...

有d不智. 末來你不能掌握. 呢個係賭唔係投資. 若鍾意佢地英文外語方面, 又作別論. 講到底, 如揀無中學backup的小學, 最實際係睇佢P6學生升band1中的%.

引用:Quote:Yanamami+發表於+13-1-3+09:25+成個

原帖由 ha8mo 於 13-01-03 發表
部分DSS並無一條龍中學跟住,咁入果D係乜心態?

陳守仁、林文燦、李宗德、圓玄、嶺大同學會
Agree . 所以我現在只target 一條龍,否則讀津小

Jane1983  這樣計劃好合理,不過津小派邊間真系好難講。  發表於 13-1-3 13:25

順其自然吧.
如果能夠考到直資一條龍, 會全心去試,  如樓主真係考唔到直資, 也有許多好好津小.  既來之, 則安之.  生命也.

Yanamami  係o丫.  發表於 13-1-3 10:48

回覆:特然間法現自已住附近有4間band 1 中學。

可能用probability 計係好高,但你都有好大既opportunity cost (被人reject ) 1/3 and 2/3 之比,如果調轉我都會博下,首先祝你順利抽入1/3 入b1的小學,再願你小朋友在1/3 入B1的小學考頭40 名(班頭十名,再之後呈分試冇失手,變成b1 學生,再祝你升中乙部大抽獎抽入B1中學!大功告成,你要加油囉!

醒目開學勳章 王國長老

mandy304 發表於 13-1-3 10:45
順其自然吧.
如果能夠考到直資一條龍, 會全心去試,  如樓主真係考唔到直資, 也有許多好好津小.  既來之, 則 ...

Agree.
都係果句, 點解一間學校多人爭(考OR派都好), 一定有得解, 有龍就有龍, 無龍亦因為某方面強, 岩家長口味
既然試左考, 考到心儀就最好啦, 一早唔駛煩(預計), 未考到, 等下一個ROUND, 點都有人中頭獎既, 或者十數載之後, 家長會為"揀哈佛定牛津"煩惱呢
共勉之

考直資點解?第一之前有家長提過課程同語文程度應該高D,因冇受教暑限制,第時升中或叩門高D本錢(應該係,冇絕對)!第二,直資是小朋友實力考返來,自己掌握,不用等命運!

Yanamami 發表於 13-1-3 10:36
有d不智. 末來你不能掌握. 呢個係賭唔係投資. 若鍾意佢地英文外語方面, 又作別論. 講到底, 如揀無中學back ...

我自己是沒有升中經驗的家長, 對我來說, 如果要揀呢類DSS小學, 我會選一條龍的, (e.g. SMC), 因6年後中學用甚麼選學生, 我們真的不知道....... 如果沒有中學接龍的, 我就會選一間升中BAND 1%高的學校。以Yanamami的回覆, 應該和我的想法較貼近。

四隻貓  總之揀間有埋中學會穩當好多.  發表於 13-1-3 14:25
Yanamami  Give me 5 !  發表於 13-1-3 11:05

引用:可能用probability+計係好高,但你都有好大

原帖由 cautionchan 於 13-01-03 發表
可能用probability 計係好高,但你都有好大既opportunity cost (被人reject ) 1/3 and 2/3 之比,如果調轉 ...
Thanks you! 若我仔不幸入不到一條龍,又不幸津小考不到upper third,入不到band1 中學,更不幸入不到香港的大學,那到時我倒有錢送佢去外國升學(用那本來給他讀十二年dss 的學費和校車費)

Yanamami  Yes, 條條大路通羅馬.  發表於 13-1-3 11:26

幾好呀!不過可能要加多幾個零做生活費!加油呀!

引用:+本帖最後由+ms.bead+於+13-1-3+09:20+編輯

原帖由 ms.bead 於 13-01-03 發表

請恕我直接,其實閣下的心態沒有變,只不過推後了...
但我仍會教呀仔,做事一定要努力學習,即使天資不是太聰明,只要努力不放棄一定有較好的成績,讀書應該是這樣,當然將來出來做事努力不等於成功!

ha8mo 發表於 13-1-3 10:01
部分DSS並無一條龍中學跟住,咁入果D係乜心態?

陳守仁、林文燦、李宗德、圓玄、嶺大同學會
我舊年係其中一個放左有中學的直資小學而選左以上一間的, 因為我相信小朋友在此間的發展會更合些, 至於中學的目標, 我自己都是一間 Band 1A 地區大熱出來,  卻希望小朋友將來不要只是如舊校一般同學的較擅讀書, 更要多些其它的技能如應對, 語言等. 所以預計小朋友6年後就算是Band1A生, 未必會選回蓞校此類官津, 反而會選直資的中學上.

就算有直資中學back up, 家長學生們也不會鬆懈, 學校有權叮任何人走, 有權改收生目標, 到時要收"飛人" 便會飛你走.  唔奇!  香港讀書瘋氣!
~easybring~

引用:就算有直資中學back+up,+家長學生們也不會

原帖由 easybring 於 13-01-03 發表
就算有直資中學back up, 家長學生們也不會鬆懈, 學校有權叮任何人走, 有權改收生目標, 到時要收"飛人" 便會 ...
It's true. 見不少個案了,間間出名的都是這樣,除了charlotte mum 個間,一係就卒到你達標,這還好,否則開會,見家長請你轉校。總之,在那裏讀書都要努力,努力不一定得,唔努力就唔方得。

魚王 發表於 13-1-3 13:00
It's true. 見不少個案了,間間出名的都是這樣,除了charlotte mum 個間,一係就卒到你達標,這還好,否則 ...

學習做人積極又要學睇開d, 更重要.
~easybring~

引用:Quote:魚王+發表於+13-1-3+11:24+Thanks+yo

原帖由 ha8mo 於 13-01-03 發表
去到外國都升不到名U又如何是好?
同樣想法,考得好local 個D都入得!只是出去讀名u!考得唔好而出行讀,見仁見智,有人捧場就得!

Easy bring : 呢個情況係肯定啦!不迖標不收,幼園上小學都係甘!

以前我都咁諗,每一區都有band one中學,每間小學都有band one學生。
可能讀間吾谷的仲大機會成為band one 學生 ,點解吾入間讀得開心d呢?
但閞心六年,佢又可能吾夠人根基好,有排追。

大家又覺得讀書風氣重要嗎?
如果間學校個個都血拼,會吾會壓力好大?

小朋友吾中意表演,讀一間好注重presentation的學校,對她是好或壞?

吾識揀,又或者吾到你揀,都吾知點算?

Yanamami  學校唔係只有谷與愉快學習兩個極端, 中間仲有好多不同程既谷與愉快學校. 仲有好多選擇.  發表於 13-1-3 18:03
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題