用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 特然間法現自已住附近有4間band 1 中學。 ...
go

特然間法現自已住附近有4間band 1 中學。

一個band one A, 3間band 1 B , 遠小小同區更有多幾間band one A 高級學府,為何自已咁執著考直資,重要誇區去咁遠?返只要比心幾還不是入band one 嗎?

回覆:特然間法現自已住附近有4間band 1 中學。

除非是一條龍直資吧!

band 1 學生先有機會入到band 1 中學,咁閣下應該再計劃下如可讓貴子弟成為band 1 學生?
題外話:可否將題目兩個錯別字改正?請見諒!

仔仔錫錫你  係3個別字  發表於 13-1-3 15:30

有無咁後知後覺啊!老友!

引用:band+1+學生先有機會入到band+1+中學,咁閣

原帖由 ms.bead 於 13-01-02 發表
band 1 學生先有機會入到band 1 中學,咁閣下應該再計劃下如可讓貴子弟成為band 1 學生?
題外話:可否將題 ...
Sorry 我中文真是比較差,只是想講係咪直得為了讀書搬家?d錢是否值得咁駛。咁又要問下自己個仔入了神級學校又能否名列前予矛。我自問我比較有信心個仔在普通學校考到upper third , 多過在明校考到upper half. 重要在家附近步行已有四所小學,有兩間在我對面!

little_yolky  仲有係自"己", 佢寫咗已字。都無計用字不當了。  發表於 13-1-7 17:24
chunsamyuen  "突"然間"發"現自己住附近有4間band 1 中學。  發表於 13-1-3 10:04

那祝你好運!

題目應是:突然間發現。。。
謝謝

What you said is quite right, in fact, some DSS primary schools could not achieve as good as some gov't schools.  So selecting a good gov't primary school that could help kids to achieve Band 1 results are essential.

我自已都是在band one 中學畢業,都很喜歡自己學校,但就一直想自已個仔能讀到band 1 A * 的名校,比自己的更出名,可能這也是很多人的願望,但會不會是要過太高?這幾個月為了考學校變得傻傻地,考不到又自責,現在突然想起來,自已可能過了點。

想通了便好,凡事總有出路

魚王 發表於 13-1-3 00:16
Sorry 我中文真是比較差,只是想講係咪直得為了讀書搬家?d錢是否值得咁駛。咁又要問下自己個仔入了神級學 ...

答案已呼之欲出. 到時阿囝好掂, 跨區考神級中學也未嘗不可, 否則近近地係屋企附近的1a校都唔錯.

溫馨提示: 家長主觀願望要與實際情況配合才會皆大歡喜.

人望高處都無可厚非,不過6年後咩環境,好難寫包單,直資/私校,同學家長目標一致,我覺得讀書氣氛會好些

請恕我直接,其實閣下的心態沒有變,只不過推後了...

多年後,可能會再出一個POST:
突然發現BAND 2 / BAND 3中學生也能讀大學,其實當初不用一定要上BAND 1中學...

再多年後,可能會再出一個POST:
突然發現很多成功人士都沒有讀大學,其實當初不用一定讀大學...

大家都明白父母都想將最好的提供給子女,但正如Yanamami所說:家長主觀願望要與實際情況配合才會皆大歡喜...
如果閣下仲有這種想法,只是代表閣下還未放下....

(後記:請到中學版看看,有家長為主科欠1分而擔心成績由A變B(由BAND 1變BAND 2),不要以為"比心機"就一定可以上BAND 1)

Jane1983  而家讀書真系吾講得笑!  發表於 13-1-3 13:14
四隻貓  呈分試真係一分都不能少.....  發表於 13-1-3 09:08

醒目開學勳章 王國長老

其實點解咁多家長係都想考入直資私校, 無非想條路易行D姐, 邊個唔知大把津校好丫, 我夠想入間又好又免費架啦, 入到至得架! 個派位制度咁玩法, 令家長一D安全感都無
另外, 津小去津中又係另一番血拼, 小3開始又黎操喇, 唔操, 邊度有CERT呀? 唔係淨係ACADEMIC架, 而家間間都睇埋課外活動咁濟, 普通學校考UPPER THIRD, 都未必有BAND ONE, 到時又唔知死幾多細胞

MCLIAN  唔駛等"到時",我相信年年都要死好多細胞!  發表於 13-1-7 20:40

引用:其實點解咁多家長係都想考入直資私校,+無非

原帖由 Charlotte_mom 於 13-01-03 發表
其實點解咁多家長係都想考入直資私校, 無非想條路易行D姐, 邊個唔知大把津校好丫, 我夠想入間又好又免費架 ...
咁我附近的學校暫時upper third to upper half 都考到band one 喎

魚王 發表於 13-1-3 09:15
咁我附近的學校暫時upper third to upper half 都考到band one 喎
Charlotte_mom只想表達, 成個升中工程係另一個煎熬, 就算仔女有勝算, 都有好多野要計劃籌謀準備, 而結果又未必與付出成正比, 所以好多人會選DSS去避開呢d. 真實主要睇你risk-taking ability有幾高. 好似投資禁, 可升可跌, 高風險高回報, 但怕就最好放定期....

四隻貓    發表於 13-1-3 10:31

醒目開學勳章 王國長老

嗯, 就好似而家考小一咁, 大家初初夠估唔到原因係咁激......到中一, 刺激仲大! 未知數更多

ha8mo 發表於 13-1-3 10:01
部分DSS並無一條龍中學跟住,咁入果D係乜心態?

陳守仁、林文燦、李宗德、圓玄、嶺大同學會

同朋友傾開, 有家長認為, 呢類學校英文或外語較津小強, 考慮到很多中學未來幾年有可能會轉型為DSS, 如入讀呢類DSS小學, 6年後的血併會較容易....... 大家又覺得呢??

yannie_lai    發表於 13-1-18 23:49