用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎需要打厘印(印花)証明嗎?
樓主: denbchumama
go

大抽獎需要打厘印(印花)証明嗎? [複製鏈接]

回覆:大抽獎需要打厘印(印花)証明嗎?

Jc37 : 冇打厘印當然是租約,打官司都承認,不過要交埋水電煤0R稅單係自己名,明白冇?

水電早在自行已經交了給申請學校,上月我也收信要提供打厘印同租約,睇黎家下查緊咗,唔係提唔提供到其他證明既問題,係有冇必要費力加冒險,反正你也是要搬過來,何不找個正規既單位租呢?

有報自行的會根據你自行報的地址派表俾你,冇報的就要交齊文件囉!

EDB會抽樣搵D家長提供進一步地址證明,而如果你被抽中,就要有厘印既租約(租住物業者)。
我都收到EDB呢封信,而我係業主,就提供樓宇買賣契約/銀行抵押樓宇證明/RATE果張單。
絕對係真真正正入住既人/物業擁有者才可拎出果類證明。
當然,今次抽唔中你拎呢類證明,亦有可能稍後家訪ETC。

我想EDB 針對傳統熱區抽樣!

我估係熱門區抽多D人出來拎證明,唔熱門既都會抽,但相對少D呱?
之前好似有人提過,呢一步有機會係幫EDB計算要借幾多位,所以每區都應該有D數據需要用的。

回覆:CoffeeCake 的帖子

昨天打電話去小一統籌組查詢,接聽電話的那位小姐釘截鐵的說"如抽查中,是要有正式的厘印証明,只有租約不行"其實我早就心裡有數,知道是要的,但如果無又會如何呢?當我追問下去時,她繼續官腔"其實將來的事無人答到你,建議你小朋友辦手續那年才打來問!"  我唯有禮貌地反着眼問她"我想了解一下現時的政策會如何處理,好等我有個準備"於是她才説"每個網都有位主任,要問番你個網果位,由佢決定"最後佢幫我接線去了34網主任。今次主任的答案是"無問題!你唔好埋我點查,總之查到是小朋友的真正住所就無問題!不過...幾年後政策會係點、會唔會變就唔知嘞!"

醒目開學勳章

其實點為之真正住所呢? 如果我一星期五六日才去住呢? 另外的日子住喺爺爺屋企呢?

引用:如果佢要查證、要家訪,我實在無任歡迎!我

原帖由 denbchumama 於 12-12-28 發表
如果佢要查證、要家訪,我實在無任歡迎!我苦惱的是業主不願意打厘印,不知教育局對沒有打厘印的真實住址如 ...
其實你業主唔肯打厘印,即係想逃稅囉,我之前個業主又係咁,結果我搬走,因為我用市價同佢租樓住,佢就收足租兼唔洗交稅,但我就一d保障都冇,況且,如果係熱門校網,真係搏唔過!

‹ 上一主題|下一主題