用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎需要打厘印(印花)証明嗎?
go

大抽獎需要打厘印(印花)証明嗎? [複製鏈接]

請問報政府大抽獎有水費/電費單等住址証明足夠嗎?租樓的還需要打厘印証明嗎?

3    0    0    0

回覆:denbchumama 的帖子

如有水費或電費單, 就已經足夠。 如用租約, 是需要有厘印的, 你可以直接打去教育局小一派位組問下

引用:請問報政府大抽獎有水費/電費單等住址証明

原帖由 denbchumama 於 12-12-22 發表
請問報政府大抽獎有水費/電費單等住址証明足夠嗎?租樓的還需要打厘印証明嗎?

...
抽唔中你咪唔使囉

引用:如有水費或電費單,+就已經足夠。+如用租約

原帖由 gerrard_phk 於 12-12-22 發表
如有水費或電費單, 就已經足夠。 如用租約, 是需要有厘印的, 你可以直接打去教育局小一派位組問下

...
多謝你的回復!

引用:Quote:原帖由+denbchumama+於+12-12-22+發

原帖由 sissysze 於 12-12-23 發表
抽唔中你咪唔使囉
對不起,我唔係好明,你意思係抽完先交住址証明?因為小兒只是n班,所以自己仍未了解抽小學制度...

回覆:大抽獎需要打厘印(印花)証明嗎?

打厘印係講緊一百幾十元嘅問題,有人答你唔使都唔好搏啦!

Twins 媽咪

有部門會抽查,抽查到你就要提供更多證明

我上星期收到教育局的信要求我fax租約+厘印比佢地

回覆:muibaby 的帖子

明白了,唔該哂各位!

奉勸家長如有心抽某區小學, 真係做足打STAMP DUTY 手續, 買賣合約, 教育局真係會查, 查的方法有睇文件, 家訪, 要跟該物業業主聯絡, 查詢租該單位事宜,....跟你小朋友所讀KG, 提取資料, 如果你提供不到他要求的資料, 取消派位資格和所申報的資料, 如是假的, 要負上法律責任

回覆:evasoeeyy 的帖子

如果佢要查證、要家訪,我實在無任歡迎!我苦惱的是業主不願意打厘印,不知教育局對沒有打厘印的真實住址如何看待?我會聽gerrard_phk意見,直接打電話去教局問清楚,再作打算,畢竟我還有時間!Anyway,多謝大家的回復,令我有大概了解!

好似租客都可以自己打厘印。

引用:好似租客都可以自己打厘印。

原帖由 Freshment 於 12-12-28 發表
好似租客都可以自己打厘印。
可以但過了期要罰錢和業主要填CR109

Stamp duty is only a few hundred dollars.
Pay la.

回覆:Joe8889 的帖子

唔係錢嘅問題,亦唔係我捨得俾呢百多元...原本打厘印係保障業主同租雙方權利,主要係保障業主,唔打唔違法,只係法律唔承認同無保障。既然業主唔想打,一定有佢原因,如果我自己打可能會破壞兩方關係...我可選擇的只是租唔租,而唔係打唔打!所以我最想知的是:教局要証明的是地址真實,但如果我可以提供到其他資料証實,只是偏偏無厘印,佢會唔會因此而取消學位?但經過大家的答覆,我相信問題唔大,因為1.只需交水電費等証明,不一定會抽查中 2.就算抽中,我還有其他証明,亦不怕家訪 3.我的住址真實,不構成虛報

回覆:denbchumama 的帖子

有些業主不想打厘印很大可能是想逃稅(物業利得稅),但教育處不會理會有否打厘印,租約已足夠證明申請人的居所。

回覆:jc327 的帖子

但教處抽中我要交有厘印的租約副本呀!

回覆:joycepsk 的帖子

想問問你住咩網?

要打厘印,冇厘印的租約叫任何兩個人扮業主和租客都得,有乜用?唔打厘印既業主係想逃稅!

‹ 上一主題|下一主題