用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 試前溫習班有無用
樓主: 瑩希媽媽
go

試前溫習班有無用 [複製鏈接]

如果係語文,我覺得趁小一,先唔好睇得個分數太緊,孩子太細,有時可能是答題技巧未夠好都有影響,但多閱讀就肯定冇死,書睇得多,字認得多,最起碼佢能夠理解同運用,再下一步先再諗分數會唔會好d?否則依家只諗住追分,可能本末倒置,語文基礎打唔好,日後可能影響仲大

回覆:qkhui 的帖子

她偏科真的很苦惱,英文她自己溫,默書從來自己背默吾使操心,中文老師仲投訴佢上課遊魂,我話左佢好多次,現在改善好多,吾知點樣可以令到她中意中文!

瑩希媽媽 發表於 12-12-21 13:08
她偏科真的很苦惱,英文她自己溫,默書從來自己背默吾使操心,中文老師仲投訴佢上課遊魂,我話左佢好多次, ...
是否普教中?

回覆:Jane1983 的帖子

是真的很擔心,上次測驗,各科成績很好,中文拖到佢成績變左全級23名(全級3個班),中文老師穩我傾計,話佢寫字吾得,上課䢟魂,我聽到真的好暈

回覆:marcuscyrus 的帖子

不是完全普教,老師有用中文和普通話一起教,但普通話她很多吾識,來緊考普通話拼音,拿範圍俾佢睇,她多數吾懂,還把英文拼音混亂了,我不會教,很煩

瑩希媽媽 發表於 12-12-21 13:17
不是完全普教,老師有用中文和普通話一起教,但普通話她很多吾識,來緊考普通話拼音,拿範圍俾佢睇,她多數 ...
咁係咪上中文堂一聽pth覺得唔識就冇心機?不如去學下pth

回復 marcuscyrus 的帖子

應該會有,但系佢都成日話吾中意寫中文字,她無興趣學普通話,唉

瑩希媽媽 發表於 12-12-21 13:41
回復 marcuscyrus 的帖子

應該會有,但系佢都成日話吾中意寫中文字,她無興趣學普通話,唉 ...
有時都唔到佢冇興趣,為左學好中文,可能都要逆佢一次意

回復 瑩希媽媽 的帖子

http://www.quickmandarin.com/chinesepinyintable/

國語拼音綱站     (Use ESC key to close window.)

認好課文D字未? 一步步來, 學校教的字先要熟, 之後再每日看一篇短文章. 不要急, 持之以恆, 慢慢會有成績

回覆:唔係化 的帖子

課文以內D字認得,但吾系好識運用,同理解果方面都吾得

回覆:囝囝mama 的帖子

打吾開個網站?

回復 瑩希媽媽 的帖子

要係鍵盤按Esc(鍵盤左面最上位置) 才可以用!!!!

回復 瑩希媽媽 的帖子

睇喜羊羊國語版啦!!!好快就識晒!!!好快喜歡國語!!!中文真係一要閱讀.才可學好中文,同閱讀理解!!!

http://www.youtube.com/watch?v=FkFpVtymiXM

回覆:囝囝mama 的帖子

Thx you,我乜方法都會試下,希望今到她喜歡中文

回復 瑩希媽媽 的帖子

你應該諗你女女好叻,剩係中文差少少!起碼吾使煩其他科。

其實學業既野,只要小朋友學習態度正確,家長有心有時間,真係無話搞吾掂,比d時間!

回覆:Jane1983 的帖子

多謝你啊,佢學習中文同英文態度好吾同,英文老師話佢上課超專心,中文老師就話佢遊魂,我日哦夜哦佢,最近中文老師話佢依家好左D了,希望佢繼續做好D!

‹ 上一主題|下一主題