用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 試前溫習班有無用
go

試前溫習班有無用

阿女9號考試,大家覺得報試前溫習班有無用?阿女一年級,中文成績吾掂,其他都可以!

我唔會報, 我只會將所有作業叫小朋友做一次, 睇吓有咩唔識再重點温習...

報橾卷班較好,名校附近定有,但貴約1xxx-2xxx,一科,如一定補証合格要簽約金.

回覆:smallfoothk 的帖子

請問操卷班系點?

smallfoothk  操學校舊考試卷,出考試題目等等快靚正,家長不用買練習,但會,之後太倚賴橾卷班  發表於 12-12-20 16:25

回復 瑩希媽媽 的帖子

太依賴怕對小朋友有影響,但中文科真的很頭痛,不知從何溫起,很煩惱

Jane1983  溫書本和作業  發表於 12-12-20 19:08

一試無妨,可以看有無效果。

不過,看過好多case,K以致初小,如果父母有時間幫小朋友佢溫書,係一定有效過出面補。湊仔同做生意一樣,力不到不為「材」呀!

回覆:Jane1983 的帖子

吾系無時間幫她溫,有時自己明但吾知點講到小朋友明,有時講到想喊她也不明,所以吾知人地教系咪會有方法D,好苦惱

唔會報!我會同佢做下練習同寫下d生字!

回覆:dorothy-cyc 的帖子

寫錯字其一,很多字吾識又吾理解,上次測驗閱讀理解和重組句子被扣二十幾分,就俾中文呢一科拖到成績不理想

回復 瑩希媽媽 的帖子

咁就要同佢睇多d圖書!做多d練習都好有用!

我個女都成日寫錯字,我依家都成日坐响佢隔離睇住佢寫!(中文)

我已經日日吸住佢做功課,吾知有無改善,好驚呢次又考得吾好,佢偏科啊,話吾中意中文

我咪又系咁!不過佢成日比我執佢寫錯字,依家都叫做好左la!慢慢黎la!

我都好驚佢會考得唔好!咪考試前日日同佢做練習囉,考完d成績又ok喎!

系咪小一,中文幾多分,我女十二月細b,仲要左手寫字,我真系吾識教

系小一。呀女執筆手勢唔正確,老師叫佢要用三角筆練好佢!

Jane1983 發表於 12-12-20 19:07
一試無妨,可以看有無效果。

不過,看過好多case,K以致初小,如果父母有時間幫小朋友佢溫書,係一定有效 ...
我都好認同你的方法,我地只是幫他黙下生字,係咁多,溫書自己搞掂。

Jane1983    發表於 12-12-21 09:28
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

瑩希媽媽 發表於 12-12-20 20:55
寫錯字其一,很多字吾識又吾理解,上次測驗閱讀理解和重組句子被扣二十幾分,就俾中文呢一科拖到成績不理想 ...

錯字&閱讀理解問題, 補習治標不治本啊~~ 要儲字就要多認字. 俾d心機同佢輕鬆認字la. 平日注意下d廣告/ menu/ 告示/ 路牌/ 食物標籤....etc. 好多字認. 多讀圖書就不在話下, 不過對抗拒中文既小朋友, 就唔好將件愉快事(閱讀)變成苦事(每校楂起本書, 本目標為本, 一定要學識幾個詞語, 禁會令閱讀變成苦工). 係需要時間去改善, 好難立時三刻有成效. 去library借d"中國文字的來源"之類既書, 拆部手禁教個字點解.....初小時唔俾心機搞掂佢既中文, 一路升上去只會變得葯石無靈. 就好似我升左中既大女, 完全抗拒中文, 中文只有小四程度! 暈.

如果讀一句野,佢有7、8成係吾識讀,咁即是佢程度未夠,你要幫佢補左幼稚園和小一的gap(吾使擔心,小一係突然深左好多,有gap都好正常)。呢個情況操卷無用,要靠閱讀和認字。

如果小朋友一句句子識得大部分,只係吾小心或者搞錯d野,咁你可以針對問題教佢。

搞清楚問題,再對症下藥。咁細個小朋友,三兩下就走上來,吾使太擔心!

其實中英都係好難好少時間就可以提升到成績
依家小朋友小一, 其實仲有好多時間幫佢
依家其實最重要真係要多看課外書, 吸收多o的字, 噉一路上o既時候, 就會見到有成效.
初小我覺得可以不用太著重分數. 因為分數在高小先係要認真對待. 現在你知小朋友的弱點, 就對症下藥.