用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到底咩先係好學校呢?? 大家分享下.
樓主: sammilcm
go

到底咩先係好學校呢?? 大家分享下. [複製鏈接]

LOVELY-BABE 發表於 12-12-22 23:18
我都想知香港究竟有冇!

有. 我自己覺得, 培僑, 王錦輝, 嶺小, 啟基, 港同等都是這一類學校.
學費較貴行IB 的啟思和蔡繼有也是小朋友學到野, 成績又ok 的學校.
另外, 自然學校也是一間非常特別的學校.
不過始終新派直資學校都是十年左右, 仍有很多進步空間.

津校我就唔太清楚有無呢類學校了

入唔到不是問題,好多家長都是抱著一試無防的心態,如本身不是個級數,但好彩(or should it be 唔好彩)入到,被填鴨都只能中下成績,又冇絕板同人比,咁仲慘。

MCLIAN  如果家長及小孩看得開都不是問題,在神級學校中下游可能已是不錯的成績。  發表於 12-12-25 00:17

回覆:MrBeast 的帖子

好學校就是適合自己讀的學校,因人而異

引用:回復+babybear+的帖子 咁發現到邊間係呢類

原帖由 kck_88 於 12-12-22 發表
回復 babybear 的帖子

咁發現到邊間係呢類學校未,我都想參考下,係咪去外國讀先會找到呢D學校呢? ...
視乎個別小朋友屬於那種氣質。
我就為我的小朋友選了一所傳統教學的小學。暫時仍然乎合我要求的條件

引用:Quote:原帖由+sammilcm+於+12-12-20+發表分

原帖由 LOVELY-BABE 於 12-12-20 發表
說得不錯,但作為父母的確十分芧盾,有句俗話說:「又要馬兒好,又要馬兒不吃草!」想子女愉快學習少功課, ...
同意

太主觀的問題 - 我個人認為只要係適合自己小朋友就讀的學校,小朋友讀得開心愉快,又學到嘢,就是好學校。

因為每個小朋友都唔同,有些可以谷,有些不能。所以,我睇最了解小朋友的家長怎樣為孩子決定。

sammilcm 發表於 12-12-20 16:10
實在好多, 小朋友追唔到係問題, 有些名校如果你小朋友成績唔達標會叫係退學, 有D就只會TAKE CARE精英班的 ...
絕對超級無敵贊成!

回復 dy2 的帖子

你朋友所告之,跟阿仔帶我去睇的南轅北轍。
1。食午餐要落山上山,邊有時間叫貴的午餐,食自助餐,上星期五,下午放聖誕假才可以。

2。大部份孩子都了解不同同學的負擔能力,一齊食午餐都會就住,中一時他帶過我食雲吞麵套餐,12元(5年前)。我都好奇怪在旺角搵到咁平。有同學生日會夾份請,食好少少。

3。喜歡打球的孩子怎會理是否絕版,你串少少都俾人玩,BTW,該校校規規定不准波鞋,皮鞋,皮帶,恤衫有Logo。所以我的皮帶,他都用不上,只用吉之島的50元的貨色。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

bryanmama1 發表於 12-12-24 15:02
太主觀的問題 - 我個人認為只要係適合自己小朋友就讀的學校,小朋友讀得開心愉快,又學到嘢,就是好學校。
...

係呀~~對於我係甘露, 對於其他人可能係毒葯. 所以家長要搵間同自己教育理念相同既學校, 而唔係因名氣/成績/其他軟硬件而選校.

引用:回復+dy2+的帖子 你朋友所告之,跟阿仔帶

原帖由 ANChan59 於 12-12-24 發表
回復 dy2 的帖子

你朋友所告之,跟阿仔帶我去睇的南轅北轍。
我日日係新世紀都見唔少DxS同學,嗰D午餐都不便宜。我地成日話D同學仔都好富貴

Jane1983  大把吾識名學校的學生係新世紀食野!真係吾覺DB特別誇。  發表於 12-12-24 22:30
Yanamami  QES學生都去新世紀lunch喎.....  發表於 12-12-24 21:24

四隻貓 發表於 12-12-24 12:00
有. 我自己覺得, 培僑, 王錦輝, 嶺小, 啟基, 港同等都是這一類學校.
學費較貴行IB 的啟思和蔡繼有也是小朋 ...
我都好buy呢類新派直資,亦覺得小朋友適合。奈何心儀直資考吾到,只考到傳統教學私小。
自己區的學校又冇一間中意,點算好?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

其實,k2k3係咪就可以決定到係咪啱、好、適合?
始終好多小朋友未開竅,k3可能仲係一舊飯,但小二小三追上尼。
咁我當初選的學校又會唔會變成錯配呢?

Yanamami  跟得上與否都係一個問題, 但更重要既係, 家長認同學校既教學方向及理念, 家校合作成效更佳.  發表於 12-12-25 10:04
MrBeast  Good question  發表於 12-12-25 07:20

回覆:evacalbee 的帖子

我同你一樣都有呢個想法

引用:其實,k2k3係咪就可以決定到係咪啱、好、適

原帖由 evacalbee 於 12-12-24 發表
其實,k2k3係咪就可以決定到係咪啱、好、適合?
始終好多小朋友未開竅,k3可能仲係一舊飯,但小二小三追上 ...
到K2, 大致可以觀察到小朋友坐唔坐得定、喜歡閱讀與否、上堂係屬於遵守規則型定係搶答型(老師未示意作答就搶住答)、好動與否........從而顯示到佢係適合邊類形嘢小學教授模式。
若然真係還未分到,選擇一間傳統教學嘅學校可能比較隱陣。佢適應到當然好,適應唔到先再考慮轉去活動教學嘅學校也未嘗不可。

我覺得最主要係個小朋友讀得開心

程度一般就OK,我見過無數人因為俾學校(可能課程太難)

而迫到P4-P5 就已經唔鍾意數學,咁樣為咩呢

而且你話D 課程難的學校升中學會好D?中學的野根本唔同,
小學好多野係唔需要

我覺得先了解自己小朋友係咩類型…選擇一間合適既類型學校比佢…
小朋友喜歡返學…學到野既…就係好學校

回覆:到底咩先係好學校呢?? 大家分享下.

純粹討論而言,首先要define
好=?
好=suitable?
Suitable for whom? For the child? For parents?
For parents' convenience? For the child's younger sibling?
Or a mix of these factors?
總括,我覺得好唔等於你嘅「好」,人人情況唔同

Twins 媽咪
‹ 上一主題|下一主題