用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到底咩先係好學校呢?? 大家分享下.
go

到底咩先係好學校呢?? 大家分享下. [複製鏈接]

我個人我覺得名唔名校其實唔係太重要, 重要係學校可以啟發到小朋友學習, 而佢地會喜歡返學, 只要佢地係喜歡返學同學習, 咁一定可以吸收到.  相反如果逼得太利害, 咁又會唔會令佢地唔想學習呢.
大家家長在追名校嘅時候, 到底有冇唸過依個問題??  
唔好為小朋友入唔到所謂嘅神級學校而唔開心, 相信小朋友嘅實力.  唔係神級學校讀, 佢地都可以創出佢地嘅天地.
加油呀!!!

1    0    0    0

引用:分享個人感受~~我個人我覺得名唔名校其實唔

原帖由 sammilcm 於 12-12-20 發表
我個人我覺得名唔名校其實唔係太重要, 重要係學校可以啟發到小朋友學習, 而佢地會喜歡返學, ...
說得不錯,但作為父母的確十分芧盾,有句俗話說:「又要馬兒好,又要馬兒不吃草!」想子女愉快學習少功課,但又怕程度不夠輸比人;想子女學術高升中好,但又怕太谷壓力大;我們就是這麼的自打咀巴,正所謂針冇兩頭利,還看自己的取捨!

MCLIAN  完全感受到你的煩惱!  發表於 12-12-25 00:07
mandy304  說得好...  發表於 12-12-24 11:23
308    發表於 12-12-20 11:55

LOVELY-BABE 發表於 12-12-20 11:53
說得不錯,但作為父母的確十分芧盾,有句俗話說:「又要馬兒好,又要馬兒不吃草!」想子女愉快學習少功課, ...

係嫁.....經過一輪嘅INTERVIEW, (我冇見神級學校), 呀女都有所交代. 有2私1直資收佢, 而自行都入埋(自行只選了一間開心學校)  要我決定時我真不知如何決定.  我好想多一些親子時間, 想小朋友有一個快樂童年, 因為依家小朋友早熟, 好快就已經有自己嘅圈子, 如果小學都只用來讀書, 谷谷谷, 咁可能就會冇晒一家人嘅開心時間, 而我又唔想將來我嘅小朋友回想佢自己嘅童年就只係得讀書......但又怕津校太EASY, 到佢上中學辛苦.  但如果讀私小, 所以嘅童年同親子時間都會冇晒了.  所以真係好難取捨!

最後我都應該為小女選擇一間開心小學, 希望佢會自法讀書, 喜歡讀書.  希望我幫佢選擇依條路唔會錯啦.

dwkw333  The workload of good 津小 won't less than that of DSS/Private schools...  發表於 12-12-24 20:15
Jane1983  而家好多津小的workload都好重ga!  發表於 12-12-20 12:41

我二線有報, 名校神級也有報. 我不特別推崇名校也不認為入不到等於世界末日. 最緊要是睇什麼適合你個小朋友. 但認同名校校風及讀書風氣較好, 大家同學互相推動之下能提升學術水平. 入u更有保證. 還有的是, 名校尤其歷史悠久的, 學校已有穩固的基礎及有系統的教學模式, 就算成績近年倒退了, 也所謂爛船還有3分釘, 學校要pick up 也相對較其他二三線容易. 所以, 名校實在也有給人熱追的理由.  

呢個課題足夠考個PhD。

sammilcm  YES, 其實調節父母心理係最難. HAHA  發表於 12-12-20 14:21

hadwinboy 發表於 12-12-20 12:30
我二線有報, 名校神級也有報. 我不特別推崇名校也不認為入不到等於世界末日. 最緊要是睇什麼適合你個小朋友 ...

識同"入不到名校等於世界末日", 如果小朋友本身係叻, 我相信佢係邊都會發熱發亮, 相反本身小朋友可能係名校讀, 但佢唔係叻果一D, 佢就會覺得辛苦, 對自己冇信心.  其實係小學嘅生涯, 比佢建立自信心係好緊要.
其實名校小朋友有好多內裡問題, 可能大家未入到去唔知, 入到去就會明白......
希望大家嘅小朋友都可以開心學習.  開心上學啦

回覆:sammilcm 的帖子

入到去有甚麼問題?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

sammilcm 發表於 12-12-20 14:21
識同"入不到名校等於世界末日", 如果小朋友本身係叻, 我相信佢係邊都會發熱發亮, 相反本身小朋友可能係名 ...

內裡問題指是小朋友問題(例如不適應競爭環境)定學校問題?

hadwinboy 發表於 12-12-20 15:07
內裡問題指是小朋友問題(例如不適應競爭環境)定學校問題?

實在好多, 小朋友追唔到係問題, 有些名校如果你小朋友成績唔達標會叫係退學, 有D就只會TAKE CARE精英班的小朋友.
另外, 由於名校好多父母都有錢, 出入名車工人, D冇咩錢嘅小朋友就會比人睇唔起, 長時間小朋友就會冇自信.  好多都係我朋友OR屋企人嘅親身經歷, 所以我覺得一間可以用心教小朋友嘅學校就係我心目中嘅名校了.

Lyn  比你提一提, 又真係好多問題添.  發表於 12-12-26 18:56

最緊要適合小朋友同家長,我朋友個仔抽華仁,一年後都決定轉去讀國際學校。

引用:Quote:hadwinboy+發表於+12-12-20+15:07+內

實在好多, 小朋友追唔到係問題, 有些名校如果你小朋友成績唔達標會叫係退學, 有D就只會TAKE CARE精英班的 ...

sammilcm 發表於 12-12-20 16:10
實在好多, 小朋友追唔到係問題, 有些名校如果你小朋友成績唔達標會叫係退學, 有D就只會TAKE CARE精英班的 ...
家境的問題,官津校會好 ,始終都系大抽獎,都會有群無甘富裕的小朋友。

回覆:到底咩先係好學校呢?? 大家分享下.

一間啱自己小朋友程度同教學方式、讀得輕輕鬆鬆、唔駛額外補習、校風好、程度得到外界認同(即係隨時轉校也沒問題)、以學生 為本、能令小朋友主動完成功課同學習、令小朋友愛上上學、令小朋友充滿自信。就是一間我心目中嘅好學校!

MCLIAN  心目中的理想學校找到了沒有?可以分享或pm我嗎?  發表於 12-12-25 00:12
rchchan0505  我囡囡明年K3了,請問合乎你心目中的學校有那幾間,請給點指引。  發表於 12-12-22 23:15
joyce1024  對對對,絕對讚同!你所說的就是夢想中的學校!!  發表於 12-12-21 13:47
sammilcm  同我唸法一樣....但HK唔多依D學校.  而且HK好多家長都唔BUY依D學校. 唉!!  發表於 12-12-21 11:43

回覆:到底咩先係好學校呢

我就是唔知邊間學校可以讓小朋友讀得開心又學習唔太差???

引用:我就是唔知邊間學校可以讓小朋友讀得開心又

原帖由 angel_soso 於 12-12-22 發表
我就是唔知邊間學校可以讓小朋友讀得開心又學習唔太差???
我都想知香港究竟有冇!

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

就算有,家長都一樣吾會選呢D學校,因為成績只是吾差而吾係好!

JadeW 發表於 12-12-22 23:40
就算有,家長都一樣吾會選呢D學校,因為成績只是吾差而吾係好!

...

咁又唔係喎, 我就係要咗依D學校.

引用:Quote:hadwinboy+發表於+12-12-20+15:07+內

係呀,有個中產朋友個仔係DXX校讀,好無奈咁話,佢同d同學日日luncy過佰,玩踢波唔係比球技,係比夠唔夠絕版,唔知佢地大個左後AQ會唔會好低呢,乜男仔唔係要窮養先成材架咩

‹ 上一主題|下一主題