用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道interview
go

播道interview [複製鏈接]

今日Interview 你地小朋友覺得難唔難

1    0    0    0
I love my dear husband and dear daughter.

播道書院是否Band 1?

回覆:my2012 的帖子

Should be band2a or b

I love my dear husband and dear daughter.

阿仔話ok.
英文要讀50個生字, 有d仲要問埋meaning. 不過d生字好淺.
但數學佢就有條唔識.

回復 ELJCHL 的帖子

唔該晒, 借post一問, 播道定匯基排名高?

回復 my2012 的帖子

播道已前無公開試成績, 今年2012 DSE成績, 應該喺band 2c,所以滙基排名比較高.

播道2012 DSE成績

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2475810&extra=page%3D1

cutemama2010 發表於 12-12-16 15:02

播道已前無公開試成績, 以今年2012 DSE成績, 應該喺band 2c,所以滙基排名比較高.
謝謝, 聽同事講播道唔錯, 所以幫小朋友報名, 不過睇個post又似乎六年來谷唔到成績出黎, 唔知是否師資, 資源定其他問題?  近排小朋友嘅同學多去匯基報名.

應該喺學校太偏重於愛心和愉快, 未能建立一套有效學習系統來面對兢爭激烈嘅DSE公開試.

我想知報咗播道而又有得面試,是否成績全部都是A呢?
因為校長話要收 B1生。
但我覺得成績好,又為何要讀播道喎?! 大把學校好過佢,凈係 匯基(東九龍)、福建都好過佢啦?!

引用:+本帖最後由+cmvfamily+於+12-12-16+16:59+

原帖由 cmvfamily 於 12-12-16 發表

我想知報咗播道而又有得面試,是否成績全部都是A呢?
Agreed

讀書不是只用成績來配對的.因為福建非常谷,老師惡,認識有人不適應,讀到頭dup dup,沒有心機沒自信.阿媽要替他找學校轉,但他成績中間,轉校不是太易.我見到她兒子時真覺得他很可憐.如果入了間輕松快樂的學校,那孩子肯定是陽光男孩.
播道是成績不谷,不太頂尖,但有愛心,校風好的學校.不是太易找這類學校.校風好的,多是學校太嚴,不是每個學生適合的.

回覆:Ceci333 的帖子

回覆:Ceci333 的帖子

引用:讀書不是只用成績來配對的.因為福建非常谷

原帖由 Ceci333 於 13-11-09 發表
讀書不是只用成績來配對的.因為福建非常谷,老師惡,認識有人不適應,讀到頭dup dup,沒有心機沒自信.阿 ...
當初要睇自己小朋友能力才報,如真係不適合就轉校,每個小朋友性格及能力唔同,我知好多媽媽都會比小朋友博高1級例如band2頭博band1尾,但我自己就唔會咁博,小朋友會好辛苦 知道佢咩band就配間合適學校(當然要小朋友都鍾意)比佢!

Ceci333 發表於 13-11-9 10:15
讀書不是只用成績來配對的.因為福建非常谷,老師惡,認識有人不適應,讀到頭dup dup,沒有心機沒自信.阿 ...
福建好谷ga,我聽完個簡介會,好純樸,問過老師話唔係死讀書,是否有小朋友在此讀緊

grace_xian  你意思是谷定唔谷?  發表於 13-11-12 22:19
Ceci333  受谷的可提升成績,不受谷的可以自信盡失,變放棄,或出現情緒問題  發表於 13-11-12 17:16
Ceci333  好谷!朋友仔仔讀得不開心,但轉校又驚要從新識過d朋友和轉校不易.也有朋友在此教書,做到趴響度!  發表於 13-11-12 17:15

回覆:cmvfamily 的帖子

播道有直屬小學,中一收外來生只有10多個位,除非有播小同學不讀,才有多些位。競爭也不少。

引用:Quote:Ceci333+發表於+13-11-9+10:15+讀書

原帖由 lovelysky 於 13-11-12 發表
福建好谷ga,我聽完個簡介會,好純樸,問過老師話唔係死讀書,是否有小朋友在此讀緊 ...
我女讀緊中一,暫時未覺得谷

‹ 上一主題|下一主題