用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文C係唔係唔駛諗英文中學?
go

英文C係唔係唔駛諗英文中學?

呀女中、數、常、音、視藝、操行都有A
但偏偏英文C (但都有七十幾分) ,係唔係唔駛諗英文中學

我地係KL3 校網,呀女唔肯讀女校,培道、真光、德雅都唔考慮

想問下如果考沙田鄭榮之/ 郭得勝 + 何官 會唔會太博?
定係已經要考何官+ 胡兆熾 ?

另外又一村瑪利諾神父又如何 ?

萬分感謝 !

因為學校唔肯講名次+BANDING,我地而家毫無頭緒

鄭榮之/ 郭得勝 + 何官 ------------俾我會博一間,如果係其他科全部都好好,可能係你學校英文特別深,中學會睇你係邊間小學出身,可能會知道C已經算OK

lopoto 發表於 12-12-11 21:20
係咪又係嗰d有直屬中學的小學呢!試下叫囡囡返去查查最高分的同學是幾多分,又或者一般同學都是幾多分先啦,可能全班最高分都是C都未定。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:呀女中、數、常、音、視藝、操行都有A但偏

原帖由 lopoto 於 12-12-11 發表
你女讀邊間?可能有機喎

I love my dear husband and dear daughter.

醒目開學勳章

學校唔講banding, 家長點估呀!

cy101 發表於 12-12-11 22:57
學校唔講banding, 家長點估呀!
通常都係這樣的,咁咪要報番自己的直屬中學lur!
:verycold: :verycold: :verycold:

中數常音視藝都是A的話,撇開英文科都好大機會是band 1頭,如果真係學校咁樣玩法,攪到你地又唔敢報英中,我就戥你地唔抵。

我小朋友間學校都係甘,我個女話份卷好深老師死都吾肯講排名又吾知係邊個組別,最哀連同學都咁口密,其實好想問有無方法知道排名,我現在對住份表勁若惱

在多年微調下,中學多有1班全英,如分班試成績好,一樣去精英班(全英),又一村瑪利諾神父,可不用去自行,派位可一試,郭得勝 + 何官可一博自行可微機會,因自行中學想收4A/3A1B,但名校如女拔小學生機會高不妨一試

我囝上年自行交沙田鄭榮之, 英文 B Grade都入唔到

上年我仔P.6有一次考試全級得50個英文合格,我仔咁多年黎第一次得C.  好彩唔係呈分試。

P4-P.5次次唔係B就係A, 最後自行入左郭得勝.

我覺得如果級名次係前既,可以一博.

MCC2011  不是呈分試那一次, 對嗎?  發表於 12-12-13 10:22

自行收生好大程度上都取決於教局的排名次序,成績表上的等級不但不能完全反映出學生的成績,可能還有偏差,因每間學校的A都可能代表不同的深淺程度。

通常都係這樣的,咁咪要報番自己的直屬中學lur!

ohnono 發表於 12-12-11 23:17
中數常音視藝都是A的話,撇開英文科都好大機會是band 1頭,如果真係學校咁樣玩法,攪到你地又唔敢報英中, ...

多謝咁多位的意見,其實呀女只係讀九龍城區二線學校,無直屬中學的。

但就因為學校唔講名次同BANDING,我地先唔知博咩 !
呀女又話唔甘心有3條A都唔試間英中,我地先諗住搵D BAND 1尾-2頭的英中試下。

lopoto 發表於 12-12-12 22:10
多謝咁多位的意見,其實呀女只係讀九龍城區二線學校,無直屬中學的。

但就因為學校唔講名次同BANDING,我 ...
我諗英文C並不是入英中的障礙(可能是日後入了英中後的讀書障礙,但又並不一定,視乎這個C的背後意義),同學的排名次序才是關鍵。如果因為C在學校內的成績都算是差的話,就算是band 1 C的英中都有可能沒機會。
最好就係找一些1B、1C的直資學校試下(不過現在可能太遲了),睇下有冇面試機會,如果有面試機會,即係你都可以嘗試在自行時找相同程度的學校試一試。

我想知沒有banding提供的情況下,老師有沒有教你地點揀學校?

ohnono 發表於 12-12-12 22:54
我想知沒有banding提供的情況下,老師有沒有教你地點揀學校?

呢樣野仲好笑,呀女個班主任係新黎的,第一年做6年級班主任,但開家長會之前就咩功課都唔做足。
佢講5個POINT入面有4個都係錯咁濟,到最後我索性唔聽佢講

其中我最記得:
1. 我地會派2張表俾你地考兩間學校,包括所有直資同體藝

明明直資就係任考,體藝亦唔計落呢兩間自行到

2. 我地係九龍城區,校網係41,你地可以考九龍城區任何一間中學

明明中學就唔係咁計,我地係 KL3校網,仲有自行係唔限區域的

回覆:lopoto 的帖子

有朋友的小學又係唔講名次,佢既方法就係搵一些中學報自行,但申請表需要填全班,全級名次並由校方蓋印作實。佢填完表後便交給學校填名次,咁佢就知道咗小朋友的名次。睇吓呢個方法行唔行得通!?

另外在ek見到有家長就報一些banding 高d既直資,到收到面試信甚至取錄信,就知小朋友的banding .但呢個方法就只可用在報统一派位。

又是神人!

唔講名次 又毋 banding 如何選校? 上面 Jackieson 的方法不錯。
但已到了自行的時間!如果 band 1頭:上不了天 報不了DGS/SPCC,
邊缘人or band 2 頭報不了 band 1 直资去補飛!

自已又冇直屬中學?!真不明白在裝甚麽神弄鬼!

如有機會應將校名公告天下,造福其他家長

Jackieson  係啦, 有d學校真係...  發表於 12-12-12 23:57

氣沖沖,亂説一通。

其實問開眼的,不如問跟你一樣的 来得實在!有否請教同校師兄姊, 他們是否一樣要盲婚 定是另有良策?