用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變 ...
樓主: manman4427
go

York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎   [複製鏈接]

唔洗講太多, 間間學校都話自己英文程度好, 最重要拿出証明, 有邊間kg, 會讓k2 學生考 cambridge starter, k3 去考mover, 這些是公開考試, 真真正正証明英語能力, 不是自己講就係, 一睇就可以証明小朋友是什麼英文程度, 就知跟學卷kg和york 的分別,

cherryird  講得好  發表於 12-12-11 17:21

我都係York用家, 大仔上年已畢業(現小一), 細仔現k2.
上年, 我識上年既york仔女, 全部都有好好offers(e.g TSL, SFA, APS KTS, YING WAH, DBSetc.......), 而有兩個小朋友最後扣到st. mary同喇唦, 應算不錯吧
而值不值這個問題, 比較個人....對小朋友來說,學左既知識係受用終生, 無值與唔值....

我兩個小朋友不是讀 York. Stamford.  
但是讀了同 Group 的 St. lorraine.
雖然集團是 "非牟利: (非常牟利) 機構
但佢真的比到野我D小朋友
所以我願意比.  仲有一D其他普通學校不能做到的機會
例如 劍橋 starter and Mover
還有 Talent show.
現在小朋友巳入讀直資小學.  英文授課的科目輕宜而舉
上了小學更覺得值得

引用:如我的個人意見觸動了york家長的神經我好樂

原帖由 tgrm 於 12-12-11 發表
如我的個人意見觸動了york家長的神經我好樂意同大家講對唔住,但都係嗰句,我講的都係個人意見,請不要人身 ...
這不是你個人意見,而是個人以(以為)見。請自重!

回復 tgrm 的帖子

親晒你的~送你四個大字~不之所為

如我的個人意見觸動了york家長的神經我好樂意同大家講對唔住,但都係嗰句,我講的都係個人意見,請不要人身 ...
這𥚃沒有人人身攻擊你,不過成年人對自己言論要負責。以一般學卷程度與York比,實在不合於理,程度深一年左右。
如上述家長所說, 要批評先做功課,下次請自檢。

回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

仲想問下中文數學ok嗎?thanks

回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

引用:哈,我中文唔好,其實係咪意思是"不知所謂

原帖由 cherryird 於 12-12-11 發表
哈,我中文唔好,其實係咪意思是"不知所謂"呢
我剛剛都想答

回覆:manman4427 的帖子

(為)~為乜要響樹搞事呀

你已經不此一次在bk搞事啦!

引用:請拿出證據,我與你意見不同叫攪事,你們段

請拿出證據,我與你意見不同叫攪事,你們段人身攻擊我我都没還口,現在重屈我bk攪事,我相信家長有分析能力 ...
你09年11月在崇真那邊都搞事摘非啦!

引用:請拿出證據,我與你意見不同叫攪事,你們段

請拿出證據,我與你意見不同叫攪事,你們段人身攻擊我我都没還口,現在重屈我bk攪事,我相信家長有分析能力 ...
證據

大家不好生氣,我地準備入讀york既自然相信真正用家comments,雖有很多評論是由于朋友的朋友的朋友的囡囡或仔仔在讀,但唔係同個小朋友日日相處,這些家長的評論都是較為主觀。
即便佢地唔係惡意/故意攪事,但在此類型帖回復都是入錯地方。我地不好再同佢計較,好的總歸是好的

引用:+本帖最後由+tgrm+於+12-12-11+19:47+編輯+

我當時講的是事實,不是只是我一個家長講,如發表意見是攪事, ...
現在又講事實嗎?(非用家)

回復 Thomas888999 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2167349

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2172733&extra=page%3D13&page=2

請大家睇下d證據
‹ 上一主題|下一主題