用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變 ...
go

York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎   [複製鏈接]

York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎,多謝分享指教

17    0    0    0

回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

呢期興如時光倒流喎!兒子今年K3年尾細仔, York 把兒子教得好好,各方面平衡,愉快學習,自律而自信。

我同老公直頭話細佬妺都要讀York. 所以決定不會改變。你是考慮York K1 or PN? 今年PN非常難入,識佷多朋友都唔收喎!

OSCAR-SHIRLEY    發表於 12-12-12 11:58

manman4427 發表於 12-12-10 17:12
York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎,多謝分享指教

...
點解咁有興趣知?你小朋友讀得唔開心?又或者是準備入約克?

我相信樓主係準備入約克,因我都有同樣case,所以好想知真正用家及畢業生既評價,多謝各位,有左更多信心

完全無問題,如時光倒流,最多只諗龍校,免去考小學煩惱,我地係細仔,一樣考到2個offers,而且佢地英文真係教得好好

引用:呢期興如時光倒流喎!兒子今年K3年尾細仔,

原帖由 cowboy2007 於 12-12-10 發表
呢期興如時光倒流喎!兒子今年K3年尾細仔, York 把兒子教得好好,各方面平衡,愉快學習,自律而自信。

我 ...
我個女剛剛插班入左k1,想證明冇揀錯,thanks for all your comment.我阿女都系細女

回覆:manman4427 的帖子

小兒今年K3有二間小學offer,老師很好及有耐性,回家後自動會做功課!

引用:Quote:原帖由+cowboy2007+於+12-12-10+發表

原帖由 manman4427 於 12-12-10 發表
我個女剛剛插班入左k1,想證明冇揀錯,thanks for all your comment.我阿女都系細女

...
我都喺K1時從另一間名校插班入York,
可以re-confirm您冇揀錯,放心讀。
有咩問題pm我!

再番轉頭我都會揀York,依家囝囝英文科吾使點温習食老本都夠曬用

呢個post 搵用家答喎!個個都話朋友親戚例子。唉!真正用家答你:「放心讀!」,不要盲目信人,可以去學校門口看看,看看老師多人愛心孩子多喜歡上學及訪問下真正用家。學校是教知識教規則的地方,不是木人行,不是少林寺。不需要教出出眾的孩子,只要能啓發學習興趣,打好基根便是好學校。

另外請各位自重,尊重自己尊重別人。
身教重要啊

吾明點解每次講親york都會有d吾係用家走出來講到好似自己係第一身咁,這是人用意何在?

我個小朋友都讀得好,最好喺家長唔洗點跟但佢又記得晒。

My gal currently studies in K3 and she's a small gal (Nov)...so far she has 6 offers.  We are very happy with York teaching. Apart from academic, she's very confident and presentable (she didnt attend any interview classes out of school). I would highly recommend York !

Sylvako    發表於 12-12-12 12:48
luckyveronique    發表於 12-12-11 18:18

回覆:meimei05 的帖子

聽到你哋咁講真系放心晒,我阿女返咗個多星期,日日都好開心,同埋真系好記得學校學過啲乜。老師都好用心,因插班特別多問題詢問老師及要追啲書,我又要返工,所以列了些問題請班主任幫忙,本來唸住老師只會打電話答番我,點知老師即日放學已經夾了封回答信系書包,超有效率。十分同意學校系培養興趣學習的地方,讀書至少十五年,建立良好基礎及興趣,仲使宜家未必最出眾,但日後讀書一定事半功倍。

大家好!我仔仔2010年8月B有 2013年York 國際班K1 offer,我想問各位將來目標係私小、直資多的話,應該讀國際班還是主流班呢?因擔心國際班的中文上課時間小而影響理解課文。另外,想了解是否國際班內比較多國內小朋友讀(因英普為主),香港小朋友是否主流班較合適?麻煩大家比意見

引用:大家好!我仔仔2010年8月B有+2013年York+國

原帖由 Lingfung813 於 12-12-11 發表
大家好!我仔仔2010年8月B有 2013年York 國際班K1 offer,我想問各位將來目標係私小、直資多的話,應該讀國 ...
其實, 我都有同樣疑問, 小女(09年大女)現就讀York (PN), 明年將會升K1, 學校要家長為小朋友簡選國際班(英普) 或中英文班。

York 英文真不用擔心,其實,我哋都剛有民生offer, 不過,同爸爸都覚得英文教得好好,女兒也吸收,所以,想留在原校。

現想請問有冇前輩媽媽可以分享經驗,其實,讀國際班考直資/私小較好,還是,讀中英班考直資/私小較佳。

因聽聞中英班考直資/私小出來成績較理想。如有錯請賜教, 謝謝分享!

有offer的家長, 請問有否參加york的多元智能班? THANKS.

meimei05  有  發表於 12-12-11 10:13
‹ 上一主題|下一主題