用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請學之園&民生家長指教
樓主: kktsk
go

請學之園&民生家長指教 [複製鏈接]

番兩間真係太辛苦啦!況且呢兩間幼稚園都係比較谷,K1還可以,但上到K2之後多功課做,點搞呀

回復 JC_mami 的帖子

我同你的情況一樣, 好鍾意 LH, 但又担心轉去 MS 小朋友唔適應, 但 MS 又有小一 back up, 真係好難決擇.

回覆:pochacco1994 的帖子

我都一樣, 但我家小孩好動, 民小係咪真係好傳統? 可能不適合

回復 Ruth0329 的帖子

民小是非常傳統的學校。

其實家長可以參考LH及MS 升小一的結果再作決定,
利益申報:本人是LH K3 的家長,對LH所施予小女的教育及訓練一向有極高的評價,而在小女的私小與直小的結果公布後,這一評價更升至遠超我及我家人預期之外的高,特別由於本人工作極之繁重而根本對小女預備小一無甚準備,所以才更會給小女的私小及直小的結果嚇呆.基本上我都對我的在教育界的同工強烈推介LH而他們也在不同的地方得到相同的結論,可惜的是LH位不多,他氜的子女也考不到,(說笑而且)要是樓主要放棄LH,可否在此公告一聲讓其他人可以申請。

我都係煩緊係Lh同Ms之間的決擇. 其實同大家都一樣對LH 的各方面都好滿意, 唯一擔心的係怕小朋友升小問題. 怕佢考唔到直資學校到時候大抽獎又唔理想. 如果有民生backup就唔駛咁大壓力, 不過就要靠自己係背後發功幫小朋友考試. 好難取捨!

回覆:請學之園&民生家長指教

我放咗LH了,考慮到幾年後小一的競爭,一年難過一年,有個backup ,心都定的。

give up MS finally

引用:回復+Ruth0329+的帖子 民小是非常傳統的學

原帖由 JC_mami 於 12-12-13 發表
回復 Ruth0329 的帖子

民小是非常傳統的學校。
請問非常傳統係咩意思?可否說明一下?感激!

引用:其實家長可以參考LH及MS+升小一的結果再作

原帖由 skwan2703 於 12-12-16 發表
其實家長可以參考LH及MS 升小一的結果再作決定,
利益申報:本人是LH K3 的家長,對LH所施予小女的教育及訓練 ...
可否講下你係 LH 邊一間分校?考中邊幾間直資同私小?我想讀官立或津貼學校,慳錢麻!但又怕太傳統死板,唔可以培養分析同表達能力,如考中直資,又唔可以玩自行收生同抽獎,雖然係四年後既事,但我已經自尋煩惱中

回覆:kktsk 的帖子

龍校都放棄?點解?

I also gave up MS

學之園係唔一定收返細佬妹架!要睇interview表現

其實咩叫做傳統?
點解而家個個家長都咁抗拒所謂傳統教學既?又話小朋友唔適合....以前咪又係間間傳統教學, 點解而家D小朋友就唔得?係家長太保護定係小朋友問題??

引用:+本帖最後由+kktsk+於+12-12-9+14:58+編輯+

原帖由 kktsk 於 12-12-09 發表

你會點選擇?
唔明point 5,直資小學唔可以考直資中學?

MSBOY 發表於 13-5-13 13:45
其實咩叫做傳統?
點解而家個個家長都咁抗拒所謂傳統教學既?又話小朋友唔適合....以前咪又係間間傳統教學,  ...

以下有關於傳統教學同活動教學既討論, 有興趣可以一看.也許從中可多了解傳統教學同活動教學的特點.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2559295&extra=page%3D7&page=1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2150704&extra=page%3D1

我都有朋友個大仔讀緊LH K2, 細佬考PN唔收, 佢寫個求請, 依家都仲等緊位.  

my elder son is happy in LH....no matter how... younger one try LH  next year, i will prepare to write many letters.....haha

回覆:MSBOY 的帖子

的確係。傳統有傳統嘅好。我個女都係好active,無時停,我都諗住佢一定要讀活動教學,但而家諗諗下又覺得傳統可能幫到我教到佢discipline.

‹ 上一主題|下一主題