用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請學之園&民生家長指教
go

請學之園&民生家長指教 [複製鏈接]

你會點選擇?

BACKGROUND:
大仔一月B去年今年揾學校都OK,讀緊學之園PN 上午班...理論直升..但今年竟然考到民生K1上午班...

家有細佬今年龍年五月B...

心儀自己母校津校(小學,有20分,有D機會入)..暫不打算考直資如陳守仁...就算本區大抽獎學D學校都還可以

學之園:
1.細佬易D跟住入..
2.中文英文語文好
3.讀緊覺得學校樣樣都幾好
4.近屋企

民生:
1.一條龍

疑問:
1.得85%民幼上小學,上中學又不完全100%..REALLY龍校?...學之園好好地轉咩鬼?!
2.細佬跟住入機會微
3.學之園不明文規定:兄姊K1走,弟妹唔會入到...(其實好合理...我明學校立場)細佬龍年仲要唔係大仔兩年後揾學校好辛苦
4.哥要民生等於叫細佬唔好學之園
5.民小係直資,如果K3話讀,冇得自行考心儀母校小學(陳瑞祺喇沙...有中學BACKUP)

請指教..謝

sllau  民小係私校  發表於 12-12-10 08:54
   8    0    0    0

回覆:kktsk 的帖子

學之園,因爲近,課程銜接到小學,最緊要是你不會上民小呢。

學之園!咁大抽獎你都接受到,民小對你來講好似唔係咁吸引!

回覆:請學之園&民生家長指教

學之園,仲有個細佬跟尾,學之園一定收返,但民生有家姐阿哥讀緊都唔一定收架,加上你又吾target民小,不過你要有信心20分大抽獎入得返你母校喎

學之園

thanks very much for advice...any other comments?

學之園啦 好似穩陣d

學之園對哥哥及細佬都有利, 最緊要小朋友讀得開心, 梗係學之園啦 !

LH la
MSC is not your cup of tea,

如果你target母校而唔係民小,讀學之園好好地地當然留番喺學之園。學之園課程有歷史,雖然你唔係target直資,學之園既課程有助銜接小一。相反,民幼剛退出學券,課程成效還未確定。我都係學之園家長,認識有家長上年由學之園轉去民幼,他都係一心讀民小先轉。比較之下,佢都覺得學之園課程係一流。其實你係用家,如果你好滿意學之園,又有心儀小學,我會建議你留低。除非你唔滿意學之園,民小收你都會讀,咁你就去民生啦!

如果妳不打算留低民小,不如揀學之園啦!
我有親戚同樣是k1由學之園轉去民幼,
佢都話lh的教學和語文優勝很多。

真係好多謝各位

其實我又唔係唔鍾意民小,不過好鍾意學之園(太多好COMMENT),相反少D知道同認識民小的好處...唔想麻木追求龍校而放棄自己所知有良好信譽的學之園...想最好俾個仔...(大家都明)

如果人人都話民小好...咁民小有中學BACKUP又冇咩理由唔要...而且兩年後唔駛煩揾小學...

ANYWAY,衷心多謝各位幫忙...

你意思係唔係已经揀咗民生?我同你一樣,心大心細緊

引用:如果妳不打算留低民小,不如揀學之園啦!我

原帖由 JC_mami 於 12-12-09 發表
如果妳不打算留低民小,不如揀學之園啦!
我有親戚同樣是k1由學之園轉去民幼,
佢都話lh的教學和語文優勝很 ...
其實我真係覺得好難揾到一間同LH 比,語文、語程同家校合作都係無得彈

如果你有20分抽津校,可以帶埋龍年細佬入津校,不用選民幼,民小是傳統私小,以前民幼程度淺,上民小追功課很辛苦,今年轉冇學劵,但課程成效未知,民小預留180—200個位給民幼,如民幼扣除英普只有150個民幼上民小,即二個收一個,半龍,出去考直資成績一般。但學之園學術和語文強,基礎好,老師和自訂課程及video 都好吸引又進取。如果津校收,每月不用交三千多元小學學費,投放在興趣班,數目可觀。細仔又安全。民幼k 3九月尾已有民小取錄承諾書要簽,如果參加派位,會被小學部取消留位。你的情況,學之園比較可取,打好底又可以參加派位,萬一不成功,學之園考直資的成績亦很耀眼。

學之園真的咁好嗎?LH英普是小囡到現時為止惟一的offer,但老公帶亞囡去完interview之後,佢話印象麻麻,佢有d保留,請賜教。

你List出來的,已一面倒傾向學之園,其實自己已經比左答案自已。不過兩間都是好學校!

引用:學之園真的咁好嗎?LH英普是小囡到現時為止

原帖由 kbi 於 12-12-09 發表
學之園真的咁好嗎?LH英普是小囡到現時為止惟一的offer,但老公帶亞囡去完interview之後,佢話印象麻麻,佢 ...
Interview 一年先做一次,仲要一年比一年多人,學校有閃失一D 都唔出奇,教學才是學校專長

讀生不如讀熟。
如果小朋友讀的開心,一般我唔會轉校。
‹ 上一主題|下一主題