用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請學之園&民生家長指教
樓主: kktsk
go

請學之園&民生家長指教 [複製鏈接]

i haven't decided...juz really say "thank you" for u all from my heart....being crazy after knowing MS offer, haha

回覆:matma 的帖子

點解話“如民幼扣除 英普只有150個民幼上民小”,民幼個60個英普班的有無得上民小的?

回覆:easyview 的帖子

因為民小一年級有六班每班四十人,打算開兩班普通話教中文,其他班照舊廣東話教中文,英粵班好難入普教中的兩班,相反英普班就好大機會收番,因為兩班升兩班,仲有位收外來英普強的學生。

引用:其實我又唔係唔鍾意民小,不過好鍾意學之園(

原帖由 kktsk 於 12-12-09 發表
其實我又唔係唔鍾意民小,不過好鍾意學之園(太多好COMMENT),相反少D知道同認識民小的好處...唔想麻木追求龍 ...
我同你一樣 唔係特別鍾意民小 research過之後太傳統 所以都係揀返自己first choice索性唔睇封信 (其實我未收到信,諗住叫老公掉左佢)雖然我都知未必收 但多一事不如小一事 所以唔睇嚕

信都唔睇你係得喎!!

回覆:breadbb 的帖子

其實你點解要考呢,排對交form都排得辛苦啦

回覆:breadbb 的帖子

我都同老公講左你個方法!佢話好提議!因為我係好煩既人!

我都好鐘意lh, 呀女好慢熱, 佢同我地都好鐘意學校... 老師有心, 課程有系統, 又高透明度!
但我諗住target 直資/ 私校, 所以覺得有MSC 安全d, 又擔心呀女又再適應過, 唔知民生有冇咁多耐性引渡佢, 同適唔適合佢....

我地係MSC alumni, 好多同學畢業返母校教, 佢地話學生普遍都係乖過出面....  我地以前都唔係100%直升, 但機本上OK, 都會入返小學.  

回覆:請學之園&民生家長指教

我想話,學之園唔一定收返細佬妹架

回覆:請學之園&民生家長指教

點解考?問得好,我冇諗過佢會考到,仲要上午班,我做亞媽辛苦排隊攞FORM預佐啦(我O個日發燒TIM),考下當同佢練INTERVIEW好過上面試班....

而家OK好開心...我都知LH唔一定收細佬/妹...而民生又冇話唔俾細佬考,我諗多佐啫...

民生小學其實程度如何我都未好好了解....

不過我知民生小朋友好乖...

請問有沒過來人從lh轉去民幼的家長可給點意見。
我都煩惱應否轉去民生,而且是上午班。
但阿仔真是非常喜歡學之園,
但眼見小一選校那邊的情況,真讓人擔心。

回覆:JC_mami 的帖子

我都同你一樣有相同offer,滿意学之園,但经過K1的interview大戰怕怕再撲小学,心怡CKY... 但有民生backup 去考又冇禁大壓力。

回覆:Ruth0329 的帖子

但另方面又党得阿女活躍,民小唔知識唔識合

我想講我識得有兩個小朋友上午返LH, 下午返MS。LH 學術上好好,MS 有backup 又吾會放棄

My son left LH to MSC after he finished his PN, as we targeted MSP (which is different from your case).  LH is a very good kg but it cannot compare with MS's campus and its all round activities.
My son is now in MSP.  The school is very traditional but which gives a very good learning foundation.  It is true most of MP students are quite well discipline.
**BTW, I also want to tell you that it may true that LH will not accept your second kid if the first one left.  We applied LH for my second son in case MS did not accept him.  However, LH did not accept my second son even he performed good in the interview. (He was praised by the interviewer)

回復 barrybbmami 的帖子

crazy:;pppp:

引用:我想講我識得有兩個小朋友上午返LH,+下午返

原帖由 barrybbmami 於 12-12-11 發表
我想講我識得有兩個小朋友上午返LH, 下午返MS。LH 學術上好好,MS 有backup 又吾會放棄 ...
小朋友唔駛休息咩?

引用:Quote:原帖由+barrybbmami+於+12-12-11+發

原帖由 Ruth0329 於 12-12-12 發表
小朋友唔駛休息咩?
佢哋會話佢都介咗午睡喇,喺屋企咪又係對住工人,番下學咪又係同小朋友玩,總之一定有支持理據嘅

‹ 上一主題|下一主題