用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中華基督教會灣仔堂幼兒園同嶺南幼兒園邊間好? ...
樓主: JessieWoody
go

中華基督教會灣仔堂幼兒園同嶺南幼兒園邊間好? [複製鏈接]

聽聞維記小一留位費係50萬. 本來維記PN同K都係好好嘅選擇. 但睇FORUM維記小一好混亂. 所以都唔腍住讀. 一開始俾個仔响傳統學校成長.

請問MIMI 玫瑰崗點IN? 點解覺得歧視細B? 要小朋友答問題嗎?

我有個朋友個女去IN間名校(唔記得叫乜名). 個先生指住隻蝴蝶問小朋友英問點講. 我朋友個女答BUTT-A-FY. 個老師即更正. NO, IT"S BUTTERFLY.... 個阿媽在場覺得好嬲. 喂. 一歲幾人仔你想佢點. 識講BUTT-A-FY已拍手讚叻啦!. 點會SAY NO, 打沉哂個小朋友架. 我希望學校多D鼓勵學生. 唔好打沉佢地嘗試嘅精神.

我in 玫瑰崗時個女得十個月,問題包括:比蘋果老師,當時我個女手拿住梨, 好自然比梨 老師,老師話No, 我要蘋果。跟住要係一個有不同動物的藍找"一樣"的鴨仔。"一樣" lee 個concept 相信n班都唔識。仲有考插花,有泥膠,有假花叫小朋友把假花插係泥膠到。

回覆:中華基督教會灣仔堂幼兒園同嶺南幼兒園邊間好

其實,呢個社會充滿歧視,要睇開啲,就算住喺豪宅,住高層嘅人都歧視住低層嘅人。講返教育,政府都帶頭歧視啦,如小一入學方法,有宗教歧視無宗教,家長同間學校有關係有分加,兄姊就讀又有分加,做首名子女又有分加……

我BB都in 過玫記喎! 個時BB都只剛剛一歲識行, 老師要佢係個有成十樣不同物件既籃到攞個橙俾佢, 再攞隻烏龜俾佢, 仲要我一路填住問卷, 跟住重俾枝花我個B叫佢插入個小花盤到, 仲要佢將另一個籃既五個小波放去另一個籃到! 又高舉佢手上的波高高的展示問係咩黎.  個老師高高在上企係到一對四、五個BB, 個BB都唔知你同佢對話緊啦! 我BB坐上張椅子細細粒, 根本連個籃內有d咩都未睇哂, 隻手仔都唔夠長伸上去攞野, 個老師唔俾我遞個籃俾BB, 甘得啦, 咩都唔駛做啦! 完呢part都未夠, 有個外籍老師講一輪英文, 意即叫小朋友跟音樂跳舞, 佢開住個media player d 光就係白板到飛呀飄呀! 結果在場幾group 十幾個B 呆哂睇住個media player d 光, 仲有兩、三個B大哭大叫瞓哂地, 真可憐! 我個B就播完先跳! 仲未完, (簡直有折磨我地既感覺, 一生難忘!)  呀老師又叫小朋友扮蛇, 要"爬"去攞條玩具蛇, 我B都識行, 佢點會肯爬呀!完左之後, 我對呢間學校感覺很差很差, 還未計算我交表時浪費排隊的三小時!  

嘩. 算罷啦. 扮蛇呢D唔係一般指令. 我都無SUMBIT 玫瑰崗APPLICATION. 呢D學校唔識人唔會入到的.

其實我認為計分制度係得同區, 同埋條"兄長就讀有分加"比較合理. 因為如有幾個小朋友. 當然同一間學校讀書能讓家長容易MANAGE好多. 學校近都節省時間.

至於父母舊生有分加. 無意義的. 首名子女有分加都唔乜解究. 總之我個仔就慘...家姐讀女校不能益細佬. 又非首名. 又無家長舊生果D分. 唯有同佢去洗禮加入教會增加機會. (但只可落注一間教會).

回覆:中華基督教會灣仔堂幼兒園同嶺南幼兒園邊間好

同區喺無分加嘅,只可喺第二輪大抽獎講運氣,分分鐘派到第二個區。個制度應該在首輪分配比同區居住的小朋友,剩下來的學位就分配比啲世襲,宗教…不過,咁做法一定比啲嘅得利益者抨擊。

換言之. 學你先前話齋. 一切靠運.

我個女係細 B 11月出世, 都有 IN 灣仔堂, 昨日收到信及輪後留位意向書表格, 請問有無人同我一樣收到呢?

Jessie, 你都好呀! 已經有兩個offer俾你選擇, 我地無收到信....而家一個offer都無, 可能無書讀! 唉! 可憐BB! 我地都好擔心....如果真係無, 甘我地下年就要一in 就in k1啦!

有無WAITING LIST 呀? 其實一直都係唔需要讀PN 的. 係呢個世代先話兩歲要開始讀書. 好多出名果D學校都無辦兩歲班. 學位自然少. 無幼兒園收就去PLAYGROUP玩啦. 天后BAMBINI, 跑馬地SUNKIDS都可以報堂. BAMBINI 好好的. 都好多野學. SUNKIDS 可選英文OR普通話. 仲有, 近入學時間會多人放學位出黎. 勤力D打電話俾心儀學校應該OK的. 加油!

而家搵多幾間囉, 不過想通了! 沒有PN咪自己教好BB囉! 落足雙倍愛心! 更加勤力教佢, 放工回家hae下都唔啦, 諗下點set d program教佢! 人地幼稚園一對十, 我Bb一對一! 說不定效果更佳! who knows~ ? 我以前都無讀PN啦, 仲係細細女, 我咪一樣大學畢業重有份好工! 大家細B家長唔好灰心, 個個BB都係叻B! 只要有爸爸媽媽撐住就得嫁啦!

回覆:chiwiz 的帖子

agree!

‹ 上一主題|下一主題