用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中華基督教會灣仔堂幼兒園同嶺南幼兒園邊間好? ...
go

中華基督教會灣仔堂幼兒園同嶺南幼兒園邊間好? [複製鏈接]

呢兩間學校收左我個仔, 但唔知 中華基督教會灣仔堂幼兒園 定 嶺南幼兒園 好D呢?? 當然仲有報其他. 但如果二選一, 可否俾意見? 呢兩間都可直升K1, 但唔知對升小一有無幫助?
   1    0    0    0

回覆:JessieWoody 的帖子

幾時收到通知?

嶺南上個禮拜 (11月27), 灣仔堂今個禮拜(12月7日前) 親身去交留位費.

今日要交留位費,我冇收到=reject?

如果住灣仔附近,一定選灣仔堂,因為升小情況本人覺得好理想!

Hi Venus. You better call the school to check, coz I received a letter from 灣仔堂 saying they have accepted my son and by 7 December, parents will need to pay the deposit.

我去面試都覺得灣仔堂好好. 會為小朋友同家長著想.唔係懶高竇果D學校. 學校收唔收你個小朋友都應該有信通知. 我有個朋友細B都收到通知唔收. 所以你最好快D打去問.

引用:我去面試都覺得灣仔堂好好.+會為小朋友同家

原帖由 JessieWoody 於 12-12-07 發表
我去面試都覺得灣仔堂好好. 會為小朋友同家長著想.唔係懶高竇果D學校. 學校收唔收你個小朋友都應該有信通知 ...
我都未收到信。係十二月細b

謝謝Jessie!我打去問過,老師話最遲15/12收到信

Hope your child can get in. 我上個星期六帶左個仔去IN ST JAMES SETTLEMENT CAUSEWAY BAY. 印象一般. 校園細. D老師麻麻. 個先生問我對小朋友讀呢間學校有乜期望. 我話"希望佢打好語言基礎, 可以好好表達自己, 兼學習群體生活. 如守秩序等." 個老師即刻問我. "乜佢唔平時唔守秩序嘅咩?" 我心腍. 吓? 點解個老師會咁解讀? 咁負面嘅? 都係灣仔堂好. 老師正面. 有愛心.

請問有無人係呢幾日收到信呢? 我BB係細b, 我都唯有打定輸數啦! 唉! 有d灰!

我見INTERVIEW當日真係好多細B. 啱啱識行果隻. 你地個B幾月出世?

我BB係9月尾, 個日去in 先識行無耐, 唉! 你想佢做到d咩呀! 唔喊, 識回應指令已經算唔錯吧? 難道要我日日地獄式train到佢1+1都識舉起兩隻手指咩? 唯一令我失望的是, 身為基督教學校, 明知小朋友這歲數做測試並不準確, 反倒用大細b來作分類, 不因應小朋友的歲數差異來評估, 那莫非以後生bb都要年頭生?? 唔係就無書讀? 這是上帝想見到的嗎? 說到最後, 教會要人們捐款, 在每區設校, 不是為了服務該區居民嗎? 幼稚園又是否這麼"服侍""本區居民"呢? 若不是, 那倒不如搬往九龍塘吧! 我希望這所基督教幼稚園並不如其他出名的幼稚園, 是有名有實的!

唔好咁嬲啦. 呢間學校都無特別考小朋友, 為難D小朋友. 反而話如果個小朋友唔捨得遊戲室D玩具, 可以拎住去INTERVIEW, 完左INTERVIEW先交番俾先生. 大前題係唔好令小朋友緊張. 我覺得好體貼喎. 至於大細B問題. 有D覺校會專登GROUP一班俾8, 9月後出生嘅小朋友. 我有朋友D細路去嘉遖同 維記都係全班細B.

回覆:中華基督教會灣仔堂幼兒園同嶺南幼兒園邊間好

我啊b喺十二月b,我地都有in灣仔堂個N班同其他幼稚園嘅K1, 我覺得灣仔堂N班考嘅嘢同其他幼稚園K1嘅嘢無咩分別,對細 b喺比較困難。我啊b同其他 考K1嘅小朋友相比,的確技不如人,所以無咩學校取錄,有間幼稚園仲差,見我小朋友喺細B即刻張份考試表反轉同啊B玩兩吓就叫我地走,呢間咪又喺灣仔出名嘅基督教幼稚園。其實,我都好明白,啲學校in噤多小朋友,緊喺想揾啲易教嘅,工作量都少啲,所以大B喺着數啲。有啲學校如真光講明只收到十月!11&12 月b唔考慮

anzenchitai 的小朋友是2010年12月嗎? 2011年12月唔夠三歲入年嘅K1 格. 咁你個女宜家讀緊邊間?

2010 的,所以N班是大b,K1是細b。做大b可能好啲,第時叩門in小學都「睇得吓」先

年尾出世可以有兩次機會. 唔係壞事哎.
我地做家長為小朋友讀書鋪路真頭痛. 怕選擇錯. 行錯路.
我聽有個家長俾小朋友讀兩間K. (ST STEPHEN'S GIRLS & ST CATHERINE'S), 兩間都無俾佢直升小一。咁辛苦都係枉。個小朋友真陰公。

回覆:中華基督教會灣仔堂幼兒園同嶺南幼兒園邊間好

其實,最緊要好命夠運,家長幫唔到啲咩,最多比吓啲無謂錢…

我個女係12月細b , in 灣仔堂時,老師問平時同佢玩d 咩,我話睇書,玩玩具。跟住老師比本書佢睇下佢反應。比起之前 in 玫瑰崗,我已經覺得沒有歧視細b。
‹ 上一主題|下一主題