用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問下囝囝囡囡會自己乖乖做功課嗎
樓主: szeht
go

問下囝囝囡囡會自己乖乖做功課嗎 [複製鏈接]

點解我的小朋友唔得既?我都係由K2有功課開始要佢地放學食完飯馬上做。日日如是。但而家小二都係日日要我催催催。心裡腦海裡只有玩玩玩。

仲想問下係咪獨子獨女對學習好d? 因為返屋企一冇對手互動,可以專心d. 我發覺我兩個在一起就好大問題,一係8下掛大家做咩,一係就打交嗌交,一係兩個掛住玩玩玩。總之冇時停。真係超勞氣。

仔K3. 肯做, 不過就拖慢做, 人地做30~60min, 佢做90~120min

IrisLau 發表於 12-12-6 22:46
請問過來人,除左唔識要教之外,你會幫小朋友檢查功課嗎?定係由得佢,由老師批改,再做改正? ...

幼稚園和初小都有檢查功課,但小三之後就無檢查了,因為想小朋友自己專心,而且可以知道小朋友錯在那裏,不要依賴家長。

回覆:ANNAFRIEND 的帖子

My 2 boys can work together.  My elder one is very discipline so younger one follow him.

回覆:IrisLau 的帖子

好老實,我係一個唔會要求好高嘅媽媽,我從來唔會要小朋友考试/默書要取得幾多分先收貨,亦唔會刷我認為唔靚嘅字,只要佢自己去做,盡左力,我就會讚佢,陪佢玩,k2.k3小功課,就要開始訓練小朋友,我嘅底線係要佢主動去做,就算做得唔好都唔係問題,最重要係佢有冇用心/盡力做,久而久之呀仔亦明白呢d係佢自己責任,功課我唔會對,有錯等老師check完再改正,
當然响訓練小朋友過程中一定會失敗,细仔小一時試過鬧情绪唔做,我就要佢承担後果,果晚我就陪佢做到十點幾,冇得玩好夜先訓,之後我仔就冇再試過。我覺得最重要係令小朋友明白自己責任 ,唔雖要同佢地角力,只要令佢地唔抗拒,小朋友唔多錯敗感,多讚賞,自然容易做得到。千奇唔好比小朋友習慣你緊佢唔緊 , 佢都緊張自己 , 自然會對自己有要求.

個人認為初小前係陪養小朋友學習態度關鍵,唔雖要迫小朋友科科要取九十分,亦唔想小朋友太大壓力,我覺得只要底子好,方向正確,高小發力都未遲。而做功課就係陪養小朋友自律自理其中一環,如果習慣了要家長督促先做,相信升中後大家都好辛苦。我大仔層經都好倚賴,但慢慢訓練佢,so far 成績都唔錯 ,升中後我已經完全放手了。

回復 IrisLau 的帖子

我只會 Check 佢齊唔齊 , 唔會對 , 等老師改完返黎再改正 . 其實唔須要擔心小朋友有錯 , 有時錯了再改正反而印象仲深刻 .  

由幼稚園開始已經放學回來自動做功課,現在P2,做完功課自動練琴+小提琴。偶爾我不舒服會睡午覺,叫她六點叫醒我煮飯,佢自己完成所有功課。我由P1下學期開始不再check她功課了!由她自己負責。

回覆:問下囝囝囡囡會自己乖乖做功課嗎

ANNAFRIEND 發表於 12-12-7 13:33
點解我的小朋友唔得既?我都係由K2有功課開始要佢地放學食完飯馬上做。日日如是。但而家小二都係日日要我催 ...
做功課環境好重要. 傍邊有無野令佢分心?

ANNAFRIEND 發表於 12-12-7 13:33
點解我的小朋友唔得既?我都係由K2有功課開始要佢地放學食完飯馬上做。日日如是。但而家小二都係日日要我催 ...

你小朋友學校對欠交功課有咩 punishment?  試吓唔理佢, 由得佢做漏欠交一次, 睇吓之後有冇改善.

ANNAFRIEND 發表於 12-12-7 13:44
仲想問下係咪獨子獨女對學習好d? 因為返屋企一冇對手互動,可以專心d. 我發覺我兩個在一 ...

我覺得要睇吓另一小朋友係咩人.  我都係兩個, 大的小一, 細的 k1, 如果只係佢地兩個, 細佬唔會搞家姐做功課.  但我女放學後去婆婆家的, 我姪女都係咁, 我姪女就係唔聽教唔專心同心散的人, 佢就專搞我女的, 成日療佢野的, 冇佢在場, 我女都可以做到的.

chanwendy 發表於 12-12-10 11:08
我覺得要睇吓另一小朋友係咩人.  我都係兩個, 大的小一, 細的 k1, 如果只係佢地兩個, 細佬唔會搞家姐做功 ...

可能你講中哂, 我有兩個女, 其中一個咪就係好似你侄女甘羅. 大果個雖然都要我提, 但起碼一坐埋位會一直做到尾唔停手, 但細果個又會影響佢. 我都問過好多媽咪, 基本上獨子獨女都比較專注, 可能真係冇人同佢互動, 又肯自己睇下書.

chanwendy 發表於 12-12-10 11:03
你小朋友學校對欠交功課有咩 punishment?  試吓唔理佢, 由得佢做漏欠交一次, 睇吓之後有冇改善. ...

我唔覺得佢寫手冊會驚羅, 都唔係真正罰佢. 好似係我驚D.

Yanamami 發表於 12-12-8 09:42
做功課環境好重要. 傍邊有無野令佢分心?

其實屋企真係冇咩野可以令佢分比, 係佢本人比較心散, 個心放哂在吃喝玩樂上. 我由幼稚園開始訓練, 食完午飯就開始做功課. 沒有間斷, 但到現在仍不會自動波. 所以我覺得你地話可以訓練小朋友, 都係睇人. 我兩個就仲未得. 我亦都覺得有兩個互動機會太多, 變左好容易被另一個影響.

Yanamami  自動波....好考人呢. 叫得動, 肯正正經經做, 已唔錯. 女仔易教d, 男仔就 繼續努力啊~~  發表於 12-12-10 18:24

回覆:ANNAFRIEND 的帖子

妳對囡囡係 twin 定一细一大?如果佢地容易分心有冇試過分開佢地黎做功課?例如一個響房一個響廳,你亦可以set 一些獎勵for佢地邊個快些/或者專心做好功課先,都有獎勵或優先選擇權…… 等等,eg.優先選玩具,睇cd. 有話事權等等,或者設定時間睇下邊個做得好,小朋友都鍾意表現自己叻d,所以有左目標自然想自己做得好d,多d讚賞下就會有進步架啦!

會, 除左唔識既等我返來教, 但而家我都要求佢唔識既都要嘗試自己去理解嘗試做, 做錯左我再教佢解釋俾佢知, 因有老師話過佢自己做錯再教佢會加深佢既印象

引用:會,+除左唔識既等我返來教,+但而家我都要求

原帖由 sycheung8 於 12-12-11 發表
會, 除左唔識既等我返來教, 但而家我都要求佢唔識既都要嘗試自己去理解嘗試做, 做錯左我再教佢解釋俾佢知,  ...
所以我見到佢錯都唔提佢,等老師打個大交义,佢就知“錯“!

FBI2407 發表於 12-12-11 11:56
所以我見到佢錯都唔提佢,等老師打個大交义,佢就知“錯“!

如果是老師打溝叉....是會影響成續的, 所以我會先幫佢對...然後再教佢點解會錯, 但不會給答題祇會要求佢重
‹ 上一主題|下一主題