用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問下囝囝囡囡會自己乖乖做功課嗎
go

問下囝囝囡囡會自己乖乖做功課嗎 [複製鏈接]

問下大家的囝囝囡囡會唔會自己乖乖做功課架。
   0    0    0    0

回覆:szeht 的帖子

我的会,因自幼稚園已要求他們放學即時做功課,至今已成習慣,唔做哂先他們反而唔安乐

回復 longlokma 的帖子

good:但我的剛相反:放學,要休息,玩一吓才做功課是合情合理,至今已成習慣,唔玩一先他們反而唔開心.

會,自己搞掂,一日時間,佢自己安排,總之zzzz時就上床,所以佢基本自己安排晒玩、溫睇故事、做功課!

回覆:szeht 的帖子

My elser son (p1) will finish hw at school. Younger one (k2) can do hw by himself but may need some help when he comes across unknown words in the questions

我由K1開始訓練阿仔自行做功課, 一定要我放工回家前要做哂,  現在P1已經不用煩功課問題了, 因已成習慣.

王國會長

szeht 發表於 12-12-5 13:42
問下大家的囝囝囡囡會唔會自己乖乖做功課架。
會, 由K3已養成習慣, 放學先自己做好d 功課, 有時甚至在學校lunch time 或導修堂已做了一部份.

K3時, 功課少, 女兒放學後, 可以自己立即完成; 但上了小學後, 功課量較多, 遇到不識做的功課便會不做, 在家裹玩, 待我回家後, 要花很多時間才完成; 為了省時, 現在每天放學後, 到補習社完成功課才回家, 我可以多些時間和她溫習!!

個個都好乖哦。唔似我家的,一返來只是玩,要等到我返來才開始做功課,隨著功課的增加,晚晚都做功課到好夜。最近就找左個姐姐上門來教佢功課,現在會在我返來時做好功課。希望唔會太遲來養成佢自己做功課的習慣。

醒目開學勳章

囡囡k1開始就自動波做功課 , 升上小學都是自己做, 不用我跟功課 , 唔識先問我,
今年讀p4

個個都好乖呀, 我嗰囝依家K2, 讀上午班, K1時已要求佢佷完午飯自己做功課, 以前只係劃吓線OK無問題, 依家要寫字, 為咗要睇佢筆劃啱唔啱, 我好多時會坐喺側邊睇1,2 個字, OK我就通常都走開.  但好多時見佢啲字都唔靚, 要直GE又唔直, 好多時都要喺側邊指導, 希望唔好變成陪做啦.

會, 我放工前唔做晒係無得睇卡通片...

szeht 發表於 12-12-5 16:28
個個都好乖哦。唔似我家的,一返來只是玩,要等到我返來才開始做功課,隨著功課的增加,晚晚都做功課到好夜 ...

過來人的我同你分享吓,我有一個高小的囝囝,佢由幼稚園開始已經等我回家才做功課,因此到今時今日都係咁,所以每晚做功課都攪到好夜。我有一個囡囡,由於眼見哥哥的情況這樣,於是就在她幼稚園時開始訓練妹妹,要求佢自己做功課,唔識的就留待晚上我回家後才教她,我規定做不完就沒有餘下的自由時間,久而久之,囡囡就習慣了自己做功課,佢除了可以做晒功課後,還可以做練習和練琴。

我當初訓練囡囡時不會假手於工人的,因為工人幫不到我,佢唔會督促小孩。幸好,我工人放假回鄉期間,我自己帶小朋友兩個星期,於是就成功了。

努力,不要灰心,小朋友是可以做得到的!

回覆:TwoBabies 的帖子

回覆:問下囝囝囡囡會自己乖乖做功課嗎

K3功課少,已經好勞氣,亦知道小一多功課問題更大!
我都用左好多心機,到宜家小一可以喺我放工前完成。
大家媽媽努力呀!

回覆:問下囝囝囡囡會自己乖乖做功課嗎

我兩個小朋友都會自己自動自覺去完成功课,除左唔識嘅,因為從小已經陪養佢地。

我小朋友幼稚園開始已經係自己做好晒功課, 但有時啲字會寫得唔靚, 或者有 careless mistakes.  反而次次叫佢做好功課後溫書, 佢就永遠係咁二睇吓就話溫完.

小一開始要佢做完功課等我放工,好成功!!而家小二都會自己做,唔識就等我放工教

洋蔥頭媽咪 發表於 12-12-6 09:49
我兩個小朋友都會自己自動自覺去完成功课,除左唔識嘅,因為從小已經陪養佢地。

...
請問過來人,除左唔識要教之外,你會幫小朋友檢查功課嗎?定係由得佢,由老師批改,再做改正?

我的女都會自己做, 當然有時唔適會回來問, 但是基本上她會自己試左先, 這些在幼稚園已經開始訓練了, 所以現在上了小一, 都不是太難的.
[img align=left]http://b1.lilypie.com/R0A3p8.png[/img] [img align=left]http://lilypie.com/pic/070621/MyhL.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題