用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑小朋友有感覺統合問題!
樓主: tsimtsim
go

懷疑小朋友有感覺統合問題! [複製鏈接]

回覆:hindip 的帖子

什麼是OT?

回復 tsimtsim 的帖子

應該是職業治療師呀...可以做感統的評估

回復 Vichang 的帖子

請問你仔仔係點樣情況你懷疑佢係自閉? 因為我仔仔係之前要面試n班o個排去太多陌生環境情緒差d...因為佢係一個好sensitive o既bb, 由細到大有時我地大聲d講野佢都可能會以為話佢而喊, 依家過左佢又好似冇咩野, 同其他陌生人都有目光接觸, 有時仲會微笑, 不過如果佢地想抱佢或者俾野佢佢都係唔鍾意, 但係如果係小朋友又好似好d..唔會撥開人..可以大家一齊玩玩具。

回覆:Catonmama 的帖子

你囝囝好似我囝囝呀,我都係開始去in PN 就發覚佢同其他小朋友好唔同,去到課室就想走,但係一出到走廊、樓梯又冇乜嘢。社交方面唔中意睬人,但係見到街外人揸住I,, phone, or food 佢都會睬嘅。冇乜眼神接觸啦,anyway, 佢情緒、社交、感統都欠佳。仲有佢去上pg唔肯聴指令,只識哭,發脾氣。

仲有而家佢開始唔中意陌生人掂佢啦,會嗌呀。

我之前都有諗住幫阿仔o係私人做全面評估的, 但係o個時個姑娘話佢仲係細(16個月), 可以等到歲半先, 所以做左個初步評估, 懷疑佢感統同言語方面同社交方面有遲緩, 依家因為大口環o個邊排緊做full assessment, 所以我唔想再o係私人幫佢做全面評估了(因為都好貴), 只係約左職業治療師24號幫佢做感統評估, 諗住如果有training都俾佢做住先, ~~

咁你小朋友有冇pn offer呀?

幸運地,囝囝都有3個PN offer, 因為呢3次咁啱冇乜發脾氣,同埋我in 得好

我囝囝感統應該都有問題,不過在我自己覺得佢應該搞好情緒眼神先可以會學到嘢,從而有improvement....我而家都排緊協康同心橋做個人訓練。都要等2-3個月架。未來仲有好多錢要冼.....

回覆:Vichang 的帖子

眼神和情緒與感統或有關聯。

例如: 感覺過敏,特別是觸覺,聽覺,嗅覺的過敏與情緒關係最密切。

而眼神接觸有令神經系統緊張的情況,所以亦與感覺過敏有關。

你就好了, 我仔仔in左4間, 有兩間waiting, 兩間等緊result, 不過應該都冇了, 因為佢in o個時有喊到~~ 來緊都仲有幾間in, 希望會有希望~~

我都覺得我仔仔有感統問題多d, 因為佢又唔係全部陌生環境唔鍾意, 就算係入去d鋪頭, 有d完全冇野周圍望o下野..有d一入去就唔鍾意會喊, 去搭mtr, 大堂依家會播d音樂架ma...有一首佢又唔鍾意, 但係平時o係屋企佢又好鍾意聽音樂的...有一次入左一架後門o既lift佢又好似有d驚咁....可能佢d感官好sensitive, 我地大人覺得冇野的, 佢唔鍾意...我下星期一做完感統評估希望會搵到答案啦~~

我另外都有約協康做言語評估, 冇錯呀...來緊真係大把$$要駛, 不過為左仔仔, 咩都要~~

想問o下你排緊協康o個度係做咩個人訓練呀? 你係咪之前已經o係佢o個度做左評估啦?

我什麼評估都未做,只係去左政府排CAC及下月去私人做,好貴啊。但係我去左自閉寶寶果邊睇左好多資料,自己心裡有數自己囝囝情況....
我in 左好多學校,有成8間?! Anyway, waiting list 都有機會排到架,dun worry

我今日o岩o岩做完感統評估, 話阿仔係觸覺敏感, 所以會比較怕接觸陌生o既野, 個人比較defensive, 不過個治療師話由於其他感官同交流都可以, 同埋小朋友都仲係偏細, 所以都叫我做o下d家居訓練睇o下幾個月後有冇改進。你都唔駛太擔心, 我阿仔之前一兩個月情緒好差, 最近好似突然之間咩都成熟左d..情緒好左, 對陌生環境快左好多claim down..雖然都會喊o下一陣....可能係我最近多左帶佢出街, 去公園...可能你小朋友同我o個個都一樣, 比較遲熟,同埋天生比較敏感。我自己都有睇過d感統書, 有時有d感統問題都會令到個小朋友有d令人懷疑係自閉o既sympton, 不過做完評估的確會安心好多, 希望你仔仔都健康快樂!

謝謝你的解釋,但係我囝囝跌倒唔喊,我會認為係感統弱。咁佢唔會又弱又敏感架?

想問下在那裡做評估,費用多少?評估是用什麼方法?謝!

醒目開學勳章

Vichang 發表於 12-12-24 18:55
謝謝你的解釋,但係我囝囝跌倒唔喊,我會認為係感統弱。咁佢唔會又弱又敏感架?

...

感覺統合有七種, 前庭, 本體, 觸角, 嗅覺, 味覺, 聽覺, 視覺; 有啲小朋友係混合型, 可以其中有些感統是敏感, 有些是遲鈍.

你仔仔跌倒唔識喊, 可能是本體感遲鈍.

不喜歡被陌生人摸/掂, 可能是觸角敏感.

都係個句, 要找專業ot去幫小朋友去做評估及判斷.

引用:謝謝你的解釋,但係我囝囝跌倒唔喊,我會認

原帖由 Vichang 於 12-12-24 發表

...
會架,就算係同一種感覺都可以係既緩慢反應 (underresponsive) 又 敏感 (overresponsive)。

OT 會講解俾你知。唔明問到明 !

謝謝。不過我而家只係安排了自閉証評估,好貴,因為我一直以都覚得囝囝似自閉(冇眼神接觸,去到陌生室內地方想走,叫極唔應,之前中意玩車轆,而家冇玩但中意睇電梯數字和一定要見到度門關晒先行開,固執行為如用開奶嘴唔肯轉飲管學習杯),咁其實我一路都覺得佢點解撞到頭唔哭架。

回復 tsimtsim 的帖子

我o係step度做, 由職業治療師o係個感統室度幫小朋友做各種動作, 俾唔同o既野佢睇o下佢o既反應咁樣, 佢都會問o下你小朋友日常o既一d反應再去做評估, 詳情你都可以去佢地homepage睇o下, 有埋價錢的~

tsimtsim 發表於 12-12-25 23:20
想問下在那裡做評估,費用多少?評估是用什麼方法?謝!
那裡做評估:
協康青蔥,扶康牽蝶,耀能, 保良,基教,靈實,等NGO 都有OT 做感統評估及治療。
記住要搵 OT 或 有 SIPT cert 的註冊治療師。

費用多少?
$ range from $1XXX to $2XXX. depends on 機構及評估節數。

評估是用什麼方法?

就感覺統合而言有 3 - 4 方面的評估會進行。當然亦會因應孩子情況/ 機構而有所不同:

1. 問卷/ 電話面談 : 從標準化的問卷在未面談前了解孩子的感覺統合情況和家長的關注

2. 臨床評估: 在特別設計的感覺統合治療室中,透過孩子主導,OT 引導的遊戲模式觀察孩子在感覺方面的喜惡強弱。

3. 臨床測驗: OT 因應個別情況及家長關注挑選的。例如:神經系統的測試,嬰兒早期反射動作統合情況的測試,大小肌肉發展的測驗,動作計劃測驗... 等等

4. 生理情況變化的量度,如 副交感神經系統,和交感神經的活躍度。

但若感統問題是針對某一方面影響,例如書寫 / 情緒/ 管教,則可能需要其實評估,如書寫評估,視覺感知,依附行為... 等等。

‹ 上一主題|下一主題