用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心感覺
go

聖心感覺 [複製鏈接]

之前有人話校長黃修女好威嚴,噚日面試見佢又比我感覺親切。
事緣有家長唔預見得咁快,可能行開咗,有個女孩見完坐係操場長椅好耐,修女無叫咪催接,同女孩坐埋傾幾句,一齊等。我女個排見完同修女再見,佢個個望下又笑,不溫不火,實幹型。

想問下現任家長,學校課外活動係周末定平日放學?
   0    0    0    0

高果個吾係黄修女喎!!!不過黄修女都好和靄可親!

My session was 1-2pm, Sr Wong is waiting for interviewed girls with mic.

回復 eggmama 的帖子

ECA係長週星期六上,課外活動喺平日校外上。

eggmama  ECA 係學校活動? 平日校外自己再安排? 我想知平日下午要否留校(有活動)  發表於 12-12-3 14:22

回復 eggmama 的帖子

Sorry.....原來佢一点係度..

eggmama  don't be serious, welcome sharing.  發表於 12-12-3 14:23

你講嗰個細路女可能係我個女。當天我太大懞唔記得帶回郵信封,老師提議我出去買,重話個面試需時大約半個鐘。我放低個女係禮堂後即刻飛奔去買,來回只用咗十分鐘,返到去見到個女已經坐喺長櫈等我,其他小朋友走哂。但見有個sister企喺小女旁邊,個樣好nice。

eggmama  really? interview was really smooth.  發表於 12-12-3 14:24

有時傳聞都唔好信十足,一定要問多幾個真係讀過的家長先好,例如,教深一年,workload重,好傳統,好死板呢類,都唔知係幾多年代的事,又冇實証,只係朋友嘅,絕冇參考價值。

回復 happy105 的帖子

讀早一年衹是英文,如果囡囡上堂專心,其實都唔係傳聞咁辛苦。

傳聞中的 "英文教深一年", 其實係咁, 聖心網頁上已告訴大家用的書是 "longman express", 一年班叫買 level 2, 但並唔係突然間開學就教, 整個一年級上學期就用 notes 形式教緊 LEVEL 1, 如果想做定功夫, 可以暑假買返 LEVEL 1 溫定, 如果有信心, 就跟學校進度, 講真 colour, what, how......而家D小朋友 playgroup 都教哂啦。至於 QUIZ 個個星期有, 當溫書唔計分, 有聽書唔會有問題, 次次都低分, 家長真係要了解下喎。

Yanamami  英文教快一年, 其實都唔係好深. 教署個curriculum太淺.  發表於 12-12-3 14:17

再想問一下非聖幼但考到聖私小的家長, 當年囡囡表現頂好? 個人檔案頂好? 兩者兼備?

收一百一十人,自己幼稚園收左近一半,熟人有關係人士又收幾十,街外無關係人士其實收得幾多人呢?

從當日面試速度之快,面試內容之簡單,都大概估計到面試及個人檔案應該都唔係太重要

回復 B.BB 的帖子

13-14年嘅1年級係4班年,應該收約140人。

大部份見過sister wong的聖心幼稚園家長都好鍾意sister wong,因為佢夠直接同爽,佢講野唔轉灣,可能有小小骨,但係好事實…當然,一定會有人唔鍾意這style,人夾人囉!
‹ 上一主題|下一主題