用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家陣好似間間小學都好谷, 其實邊間真係做到愉快學習架 ...
go

家陣好似間間小學都好谷, 其實邊間真係做到愉快學習架

我地係雙職父母, 而且仲有個細b, 唔想每日同小朋友對功課趕補習甘痛苦, 有邊間小學係出名愉快學習, 小d 功課, 多d 啟發架?

很多直資都標榜愉快學習,但最好問清楚用家,因為一些也重視成績。
Personally, 我會首推啟基.

carolmum    發表於 12-12-2 01:15

同意,啟基....有兩個朋友個囡囡讀緊,好中意學校,讀得好開心

谷唔一定等於唔愉快學習...

回復 happyritamama 的帖子

Hi,

SSGPS is not too harsh for lower Primary students.
Homework for P1 is between 2-5 and for P2 is around 5 or 6 per day.
P1, P2 tests/ exams - no scores, just grades, also no ranking.
My girl loves her school so much.

happyritamama  我個係仔仔....  發表於 12-11-30 12:51

引用:谷唔一定等於唔愉快學習...

原帖由 lojo11 於 12-11-30 發表
愉快學習亦唔等於無功課同考試。下下project已經嘔心瀝血了

happyritamama,或者可看看這條link

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D5

MrBeast & purplemelody,
我下星期註冊啟基了,有沒有多點啟基資的學習情況可提供??

孩子有適量的考試、功課都可以做到愉快學習、返學最緊要是建立自信和自律、同學老師之間的友愛。

Yanamami    發表於 12-12-2 17:29

我覺得舊油天挺好啊,功課不太多,有時我女兒在小息時就做完了,尤其是晚上有上游泳課的那天。

引用:谷唔一定等於唔愉快學習...

原帖由 lojo11 於 12-11-30 發表
有同感!
傳統學校也可以讀得好愉快好輕鬆。
最重要清楚自己小朋友屬於邊類型,對號入座,就會有愉快學習。

babybear 發表於 12-11-30 13:49
有同感!
最重要清楚自己小朋友屬於邊類型,對號入座,就會有愉快學習。 ...

Exactly... 我仔讀緊傳統學校, 但佢熱愛返學... 其實大部份小朋友都可以愉快地學習... 佢地好簡單, 有得玩就開心了...  

little_yolky  但你呢幾個要求都相當高喎。  發表於 12-12-4 16:45
HappiMom  無錯,其實有得玩,老師有愛心,父母懂得鼓勵,應該就不大問題!  發表於 12-12-1 00:16

這一代在各方面成績要求高既環境下成長, 第日香港係唔係真係可以於全球高人一等?  定還是精神/心理醫療需求會增加?

Jane1983  細個谷,大個縮。香港學生入到U就吳願讀書啦  發表於 12-11-30 17:54

引用:Quote:原帖由+lojo11+於+12-11-30+發表谷唔

原帖由 babybear 於 12-11-30 發表
有同感!
最重要清楚自己小朋友屬於邊類型,對號入座,就會有愉快學習。 ...
不要以為直資一定係所謂愉快學習,亦不要以為少功課學生就會愉快。愉快的可能只是家長。

6年愉快輕鬆學校之後...有冇想過上到中學會點...

yuenkw  幼稚園已經谷定普英數,e+呀仔讀小一做功課自動自覺, 晚晚9點有得訓。想唔谷,快D移民可能有機會。  發表於 12-12-2 18:22
Yanamami  係囉. 要面對既始終要面對.  發表於 12-12-2 17:31

回覆:家陣好似間間小學都好谷, 其實邊間真係做到愉快學習架

其實係睇下大家點傳譯“愉快學習“呢四隻字。如果單純地想小朋友係好開心嘅環境下讀書學習,咁應該間間學校都會好開心,如樓上所言,小朋友好簡單,少少事都以已經好開心。但“愉快學習“係咪就等如咁呢?一間真正愉快學習嘅學校係要講全面嘅,教學方法丶學校文化丶校長老師愛心丶人人平等無分你我丶學習正確價值觀丶全校上下一心以身作則教到小朋友真正做人態度,呢間就係真正愉快學習嘅學校。

joyce1024 發表於 12-11-30 11:54
happyritamama,或者可看看這條link

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2493770&e ...
從不同渠道(kg 老師,社工姑娘)我都好consistently 聽到返學是輕鬆和愉快的,你看有些新派直資,d comments會有好有壞和幾extreme.
一位義工媽咪告訴我大約有50% band 1(但我冇去verify ), 亦有學生考到elite 中學,所以我覺得啟基是間教好-學生而不只是教-好學生的學校。

係知咁多,希望幫到你,最後,accept offer 好似要簽undertaking的,in case u didn't know。

回覆:家陣好似間間小學都好谷, 其實邊間真係做到愉快學習架

先苦後甜或先甜後苦,睇你點睇

或者苦完又苦呢,哈哈~~

joyce1024 發表於 12-11-30 17:04
其實係睇下大家點傳譯“愉快學習“呢四隻字。如果單純地想小朋友係好開心嘅環境下讀書學習,咁應該間間學校 ...

我覺得啟基符合你所講的.