用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs德雅
樓主: luckybug
go

德望vs德雅 [複製鏈接]

回覆:didiyu 的帖子

你的見解算是中肯,不過,其實在深水埗區,私小來講,聖芳濟各一定高於德雅,哪怕是啟基,禮賢,崇真也不會在德雅之下,還有嶺小,有 5 間私小競爭上智和聖母玫瑰 Band 1 ,還有其他津小,官小,自己看看能夠分得幾多 Band 1 位呢?

引用:你的見解算是中肯,不過,其實在深水埗區,

原帖由 Jen123 於 12-11-30 發表
你的見解算是中肯,不過,其實在深水埗區,私小來講,聖芳濟各一定高於德雅,哪怕是啟基,禮賢,崇真也不會 ...
比起九龍城區,深水埗相對來說好似無禁大競爭,係米?

Jen123 發表於 12-11-30 15:19
你的見解算是中肯,不過,其實在深水埗區,私小來講,聖芳濟各一定高於德雅,哪怕是啟基,禮賢,崇真也不會 ...

讀呢幾間私小, 來先五湖四海, 到時, 佢地未必TARGET 深水步中學, 佢地有D會返返自己個區.

勁個D都考名直資LA.

另, 聖母玫瑰和上智係BAND 1女校, SFA 同禮賢好似係男多女少架WOR.

of course GOOD HOPE lar... 如果我有offer, 點都會比呀囡try.  你點知佢得唔得.  始終係名校... 一線名校...... 唔得. 到時抽班tak ngak ... 佢都收你啦!

回覆:kc_united 的帖子

12 月3 日交咗留位費先,再作打算!

回覆:BBCoffee 的帖子

九龍城區不是居住在九龍每一個人的希望所在嗎?

回復 JE0608 的帖子

我都係咁諗

回覆:kirstyau 的帖子

咁,唯有明天去德雅open day啦!

Jen123 發表於 12-11-30 21:48
咁,唯有明天去德雅open day啦!
Open day好似話係「德雅中學」,看不看到小學d嘢?

回復 Jen123 的帖子

等你探子回報!我都好想知,謝謝!

回覆:Jane1983 的帖子

如果打算入讀德雅,我認為需要了解一吓中學的水準,雖然實際幾小時,不會睇得太多,不過,憑直覺吧!我見很多人也是全憑 15 分鐘的面試,就説三道四,變成教育專家,哈哈哈!

Jane1983  都有道理!  發表於 12-11-30 23:28

我個妹當年讀德雅小學(佢宜家三十五歲),無錯大部人目標係上智,不過佢自己考到maryknoll, 即係德雅教得好深下,我記得當年我讀第一城呂小,都唔淺,不過佢地英默要默埋課外reader, 加上當年都有一本髙小用既英文gramma book, 佢地都要考!

其實唔知至(厚住面皮)問,見BK有D家長以為自己係地膽便成日批評人,你唔喜歡便唔好答囉!
多謝以上幾位家長衷心的分析,我諗我女兒都適合GH,如佢不是成績太差,應該可以唔使煩上升中

回復 ms.bead 的帖子

買樓,揀男朋友都可以比較!有咩咁奇?

回覆:luckybug 的帖子

其實你將德望 vs 德雅,問人意見,個人覺得你女兒真的很出色,我估 12 月 19 日,又會有人將 DGJS vs 德望,問人意見,因為 DGJS 加德望,足足 7,8 千人,兩間都收,羨慕死人啦!

但我無幫女兒考DGJS,因為我個人比較喜歡天主教學校,有幸得天主眷顧收了女兒,才有這煩惱

回覆:luckybug 的帖子

不過,其實德望和德雅 2 間的小朋友都應該是十分十分出色的,我認識一個來自德雅小學,升上聖母玫瑰,舊年入了「明德格物」大學。

回覆:德望vs德雅

咪玩啦!一定德望啦!
德望中學Band1,
德雅Band2

ms.bead 發表於 12-11-30 13:30
其實開呢d topic有咩討論?buy小班既一批,buy band 1A接龍既一批... 各有擁戴者,而家變左討論"小班教學好 ...
你點評我,用手提apps睇唔到,今日咁arm開電話腦先睇到 !我只係講左句 " 唔好甘勞氣,都係討論之嘛,討論就一定有不同聲音架嘛 "
見你答我2句點評,其實討論都好多種既,唔同既人唔同既想法,也唔同層次,無絕對定既 !
大家都係到傾下計,為下一代之嘛,唔需要小小事大動肝火 , 我也知道你是gh fans , 唔啱聽唔啱心水咪當見唔到唔好答羅,由得佢地自己討論下羅,無咩問題既,放鬆d人都靚d

ms.bead  回應都算係大動肝火?何解呢?你都話討論區可以容納唔同意見,點解你又唔可以容納我既意見?不明不明...  發表於 12-12-3 12:15

Tak Nga is very tough for kids as I've gathered from my friends' opinions.
‹ 上一主題|下一主題