用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs德雅
go

德望vs德雅 [複製鏈接]

兩間都有offer,like德雅小班教學,德望名氣大,但45人一班.......
同樣咁多功課,煩惱中

Jackieson  德望  發表於 12-11-30 15:22
   3    0    0    0

回覆:德望vs德雅

45人一班,咪玩啦!我細個一班43人,坐在後面的同學最難集中精神,真係少啲專注力都晤掂!

Good Hope, for sure la

But 45 a class is really a concern

德望早上堂, 邊間近?

I will try GH first, if really become 'vanished' or no chance to voice out in class, transfer to other schools may be easier

比差不多錢但德望個無敵校園真係羸哂喎, 德雅校園真係好細, 課外活動都相對上比較少, 除左讀書外, 我地都想小朋友係體兿上多D 選擇, 呢方面GOOD HOPE 德望應該好好多, 德雅就小班教學, 傳統學術型小學.
但兩間小學出來的成績都應該差不多, 但中學德望點都好過德雅一點點, 咁除非你好叻唔原校升中學, 又當別論.

Jackieson  agree  發表於 12-11-30 15:23

引用:比差不多錢但德望個無敵校園真係羸哂喎,+德

原帖由 didiyu 於 12-11-30 發表
比差不多錢但德望個無敵校園真係羸哂喎, 德雅校園真係好細, 課外活動都相對上比較少, 除左讀書外, 我地都想 ...
德雅小學女仔目標係升上智呀!

引用:比差不多錢但德望個無敵校園真係羸哂喎,+德

原帖由 didiyu 於 12-11-30 發表
比差不多錢但德望個無敵校園真係羸哂喎, 德雅校園真係好細, 課外活動都相對上比較少, 除左讀書外, 我地都想 ...
德雅小學女仔目標係升上智呀!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2375383&highlight=德雅小學

Btw, 唔怕大班又獨立的小朋友,我會選德望。我只想講德雅小學成績很好,老師校長有愛心。

所以我咪話 "咁除非你好叻唔原校升中學, 又當別論" 嘛, .上智中學不是和德雅小學接龍, 係要個小朋友成績夠TOP 至去到,
接觸過有個小朋友在德雅讀小三, 四的媽咪, 佢已經係全識媽咪, 佢都話追課程追得好吃力, 剛剛的TEST , 係TEST PAST TENSE, 但發覺女兒唔識,, 佢問阿女點解唔識, 阿女話教時冇咁深, 但TEST 就預你舉一反三已經識, 咁果媽咪好無奈, 唯有又係自己再深入教多D, 又係教淺考深一例子!
佢好緊張, 就係想女可考到最TOP 果批, 佢話每年全級有10到8 個去到上智, 之後就聖母玫瑰, 然之後大多原校升德雅中學, 德雅中學近年成績跌得緊要, 深水X 區又多其他私校如ST 芳 祟真去爭, 所以真係好緊張!!

HappiMom  唔好意思,好似好多咀咁,不過大家諗下自己當年讀小學,其實情況都係考全級頭十幾名個d不斷做課外練習。  發表於 12-12-1 00:03

其實,讀那一間小學也要勤力,成功須苦幹。不是100%可以升到自己中學。6年小學在那裡也有壓力。現今小朋友和家長真的如何得到讀書的樂趣?

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

一系做到叻果堆,一系差果堆,否則中間果d老師未必得閒啋你, 7:30上堂,太早了

引用:一系做到叻果堆,一系差果堆,否則中間果d

原帖由 maniris 於 12-11-30 發表
一系做到叻果堆,一系差果堆,否則中間果d老師未必得閒啋你, 7:30上堂,太早了

...
好認同

德雅老師真很用心教小朋友, 偶有問題會立即通知家長, 揾方法解決。如果有時間接送仔女到校, 老師亦欣然回答問題。她們是真的記得班內各小朋友的成績, 甚至那題做錯了都記得, 真的很佩服!

回復 luckybug 的帖子

如果係我會諗德望.

其實開呢d topic有咩討論?buy小班既一批,buy band 1A接龍既一批... 各有擁戴者,而家變左討論"小班教學好,定大班教學好?"唔駛講,一對一最好...
等於問蘋果定橙好食,有人話蘋果爽,有人話橙多汁,講一世都講唔完...最重要係... 我鍾意食橙,你係咪就跟我食橙先?
每間學校都有佢既優點和缺點,家長一定要衡量自己和小朋友所有因素而做決定...

而家淨係開個topic"A vs B",唔駛講其他野,就有支持者出嚟踩下對方間學校...
不過睇番樓主以前出既topic,都幾多野要比較:
想知Cambridge定Trinity好D?
天神嘉諾撒vs瑪利諾修院
KV vs Victoria(HMT) vs SC

另外,有人話討論區唔比講野咩?點會呢,言論自由之地,睇下我地個立法會就知啦...
不過,我覺得有質素既"A vs B"應該係咁...有樓主意見、個人考慮因素等...
聖母小學 vs 德雅小學
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2501753&fromuid=554843
(Jen123 ,借個帖嚟用用,thx!)

Jackieson   咁多野要比較!?  發表於 12-11-30 15:25

回覆:ms.bead 的帖子

你的post真係好正

引用:+本帖最後由+ms.bead+於+12-11-30+13:48+編

原帖由 ms.bead 於 12-11-30 發表

其實開呢d topic有咩討論?buy小班既一批,buy band 1A接龍 ...
唔好甘勞氣,都係討論之嘛,討論就一定有不同聲音架嘛

ms.bead  唔通"小班好定大班好"係一個討論的地方?願聞其詳...  發表於 12-11-30 14:04
ms.bead  絕對冇勞氣,仲覺得好好笑!但我覺得呢d唔係討論,討論係咪要有論點?  發表於 12-11-30 14:01
‹ 上一主題|下一主題