用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無奈地接受及配合
樓主: lokhei1012
go

無奈地接受及配合 [複製鏈接]

回覆:無奈地接受及配合

回覆:judymohello 的帖子

但有時性格被動就好難改呢,其實幼稚園interview的問題,好多時都唔係真係難,我想大部份小朋友都係識答嘅,但偏偏好多小朋友都唔肯答,唔係父母無教,只係小朋友怕羞,呢樣真係好難改。好似我女,去interview時人地只係問個生果係咩,講真,簡單如香蕉,蘋果嗰d, 歲幾都識講,而家佢中文,英文,甚至普通話都識添,但佢偏唔答老師,真係吹佢唔脹!喺呢個階段,我覺得interview只係考小朋友夠唔夠主動,怕唔怕生保,多過真係考佢能力。如果好彩小朋友比較outgoing, 當然覺得interview無難度,但好似我呢d, 仲未開竅同人溝通,就算在家教到佢幾叻都無用。

咁你可以話小朋友怕生保都可以帶佢見多d人train下,但小朋友先2歲幾,係咪已經要咁急去迫佢改變性格呢?我自問都係一個被動嘅人,我都唔鍾意去social, 咁我都明其實在社會上係有d蝕底,但要改都起碼等小朋友明多d先教,都無理由而家就迫佢架...

經過舊年in PN同今年K1嘅經驗話我知,大部份嘅學校都係buy 主動嘅小朋友,答錯唔緊要,最緊要有紋有路,唔彩老師一兩次都唔緊要,最緊要小朋友比到老師睇佢知自己做緊乜,同埋家長有能力友善地控制發脾氣嘅小朋友。小小sharing而己〜

回覆:無奈地接受及配合

長遠來講,人是社會動物,需要與人溝通,自己都是慢熱型,也有很多其他的缺點,唯有盡量改變自己,為兒子造個好榜樣,希望他比自己優秀,是否要面試都要這樣造。培養小朋友是各自修行的事情,不同方法適用於不同小朋友、不同家庭環境。現在大部分的面試模式都傾向「快人一步,理想達到」的取態,若家長都繼續追捧該類學校,不理小朋友的發展步伐,把學術填進小朋友腦中,會否造成殺雞取卵的惡果呢?

回復 Jaimemami 的帖子

My son learns counting from daily life. He counts the lift button and speaks out 1-2-3 before sliding down the slide He counts the number of apples / oranges we buy. So no need to stick to flash card and DVD for learning. Learning can be interesting and full of fun !

我想每個家長都會用不同的方式,盡量用有趣方法教導自己的小朋友。畢竟小朋友只是2歲多,在面試的時候,要佢係一個陌生的環境,唔怕醜,乖乖答老師的問題,做到好有禮貌,需要好大的膽量,唔係個個小朋友可以做得好好。當然也有一些小朋友本身好乖,肯聽家長說話,在面試的時候表現得好好。以我小朋友為例,舊年in PN, 反而肯答老師問題,肯做動作指令。但今年,可能又適逢trouble two,面試時會視乎當日的心情,表現得有點扭擰,選擇性答老師的問題。
‹ 上一主題|下一主題